Градината - пролетно пробуждане

През март градината се пробужда за нов живот. Скоро ще настъпи интензивен и буен растеж на растителността и трябва да сте максимално подготвени за него.
01.03.2019
Екатерина Бонева
3078
озеленяване, градина, дървета, грижа за градината, пролетни цветя
Пролетно пробуждане на градината
Източник: www.airfreshener.club

Макар и времето да е в различно настроение всеки ден, всичко наоколо ни напомня, че пролетта чука на вратата. Птиците пеят нежните си песни, накацали по обезлистените клони на дърветата, а красотата на цъфналите теменужки и великолепните цветове на пролетния минзухар озаряват цветната леха. През март градината се пробужда за нов живот. Скоро ще настъпи интензивен и буен растеж на растителността и трябва да сте максимално подготвени за него. Затова не губете време, а използвайте всеки хубав ден за да съчетаете полезното с приятното.

Когато преминат и последните студове и почвата е напълно размръзната, е време да се заемете с почистване на градината. Огледайте дърветата и премахнете всички счупени, измръзнали или повредени клонки. Вземете греблото, съберете нападалите листа и след това ги изгорете заедно с окастрените клони. Премахнете самонастанилите се плевели, донесените от вятъра боклуци и  случайно попаднали строителни отпадъци. Месецът е подходящ за подхранване на почвата с комбинирани торове, съдържащи азот, фосфор и калий. Разхвърляйте равномерно NPK смесите върху всички тревни и озеленени площи.

Най-много работа в двора има по поддръжката на зелената морава. Почистете тревния килим от нежеланите бурени. Високата влажност благоприятства по-лесното им изваждане от почвата. Тревостоят се е привел под тежестта на редуващите се снежни покриви и трябва да се погрижите за изправянето и аерацията му. За целта се използва специално гребло със зъби във формата на ножове, с което ще премахнете мъртвите растителни части и ще възстановите въздушния режим. Огледайте добре тревата за евентуални кафяви петна – наличието на подобни белези е знак за така нареченото снежно гниене. Ако забележите кръгли участъци с белезникав налеп, грижливо отстранете наранената тъкан и третирайте с фунгицид с предпазно и лечебно действие. Посейте засегнататата площ със семена, а отгоре поръсете с торф или пясък. Косенето на тревния килим тепърва предстои, затова извадете косачката и се уверете, че всички нейни части са в изправност.

Подрязването на храстите и дърветата трябва да стане до края на месеца, преди да е настъпило активното движение на дървесните сокове в стъблата. Това не важи за ранноцъфтящите храсти, като форзиция, японска дюла и ранния химонант. При голяма част от декоративните храсти може да се появят цветове върху миналогодишни клонки и ако се изрежат сега, просто няма да цъфнат. Затова отложете резитбата докато цъфтежът приключи. Месец март и април са много подходящи за засаждане на жив плет. Може да оформите растенията в подребда, като например цъфтящи храсти, червенолистни, нелистопадни, златни и други видове. Повечето листопадни храсти може да се закупят на гол корен, а разновидности като туя, тис, лавровишня, рододендрон и магнолия - в контейнер или на коренова бала. По този начин растенията могат да се засаждат целогодишно, разбира се, при положителни температури, без това да повлияе на кореновата им система. Ако сте зазимили растенията си, развържете короните и освободете затрупаните растения. Изрежете мъртвите части и стърчащи от желаната форма клони. При младите овощни дръвчета резитбата трябва да провокира страничните пъпки и оформяне на разклоненията. За целта се отрязват 6 - 8 пъпки над желаната височина на стъблото. Периодът е добър за облагородяване на овощните дървета и присаждане на калеми.


Нарцисите, лалетата и дивия зюмбюл вече цъфтят    Източник: www.plants.bg

Разкопайте около многогодишните цветя в цветната градина и отстранете измръзналите стъбла. Ако туфите на по-старите растения са прекалено близко едни до други, разделете и ги засадете на друго място. Прекопайте почвата, направете си живописни лехи и скоро можете да започнете със засаждането. Разкрасете градината си с калени теменужки, иглики, съсънки, ранни лютичета и всякакви повече или по-малко ароматни луковични като кокичета, лалета, ириси, зюмбюли, мускари и др. Ако засаждате едногодишни или луковични видове, изберете подходящо място с добро ослънчаване и влажна почва. Подрежете розите и хортензиите - оставете по 4-5 клона всеки с по 3-4 пъпки. Месецът е подходящ и за засаждане на рози. За тази цел почвата трябва да е рохкава, водопропусклива и богата на хумус. Ранните луковични цветя - кокиче, лале, нарцис, див зюмбюл вече цъфтят. Сега е моментът да засеете семената на невена, агератума, петунията и лобелията. За удобство не е лошо към почвата да прибавите тънък слой от дребен пясък или перлит. Сандъчетата с посеви се покриват със стъкло, като често се опръскват с пулверизатор, за да не изсъхват семената и горния слой на почвата. Засейте декоративния слънчоглед направо на мястото, където очаквате да ви радва с формата и цветовете си в съчетание с другите цветя и храсти през лятото. Не пропускайте да вземете резници от мушкатото, за да го размножите. Така ще подновите старите растения, загубили чара си на сбити кичести храсти с едри цветове. След прецъфтяване на лалетата и зюмбюлите, луковиците им трябва да се съхраняват на сухо и хладно място, например в килера или мазето.


Подрязване на розите    Източник: www.h-people.ru

Луковичните цветя в саксии, като каната, далията и гладиолите ще ви радват с красотата си през лятото и трябва да ги засадите сега. Направете това в началото на март в саксии с прясна почва, като ги покриете с количество пръст, отговарящо на тяхната височина. Поливайте само от време на време, а след появата на първите листа поливките може да се увеличат. До началото на май почвата трябва да е достатъчно наторена, след което може да изнесете растенията навън.

Рано напролет всички дръвчета в градината трябва да се напръскат срещу вредители и патогенни болести. Попитайте в агроаптеките за нужните препарати, с помощта на които да се подсигурите срещу гъбичните и вирусни заболявания и срещу инвазиите на гъсеници, листни въшки и други твари, които биха могли да унищожат или повредят растенията Ви. За да се справите с листните въшки, примамете птички в двора си, като окачите къщички на клоните на високите дървета. Ако отложите мероприятията, ще имате двойно повече работа следващия месец – борба с плевели и вредители и почти невъзможно оформяне на вече разлистващите се дръвчета.

 

 

Автор: Екатерина Бонева
Закони Нормативна база Коментари