Дървените сглобяеми къщи с Кнауф системи

Дървените сглобяеми къщи с Кнауф системи – важен елемент от стратегията за устойчиво развитие.
14.03.2014
Кнауф България ЕООД
1031
сглобяеми къщи, дървени къщи, груб строеж, knauf, гипсфазерни плоскости
Дървените сглобяеми къщи с Кнауф системи
Източник: Кнауф България ЕООД

Все повече държави осъзнават предимствата на „зелените“ сгради като важен елемент от стратегията за устойчиво развитие.
Точно такъв елемент се явяват дървените сглобяеми къщи. Преоткриването на дървото като строителен материал у нас, разкрива нови територии за прилагане на системите и продуктите на Кнауф.


Необходимо е да се измине дълъг път от нормативната база до съвременното приложение на дървото в строителството. Обнадеждаващ факт е, че в момента в България добиваната дървесина е половината от естествения прираст. 


Голяма част от жилищата са с ниска енергийна ефективност. Изследванията показват, че в сградите по целия свят се реализира над 40% от глобалното енергийно потребление и съответната въглеродна следа (емисия парникови газове).


Дървените сглобяеми къщи са с ниско енергийно потребление и осигуряват до 30% намаляване на енергийните загуби в сравнение с монолитното строителство. При тях разхода на енергия е между 40 ÷ 50 кWh/m²/a, което е в пъти по-малко от конвенционалното строителство. 


Като отчетем факта, че дървото и гипсовите плоскости „работят“ заедно много добре, категорично може да кажем: избирайки дървена сглобяема къща, ние избираме да живеем в комфортна среда с пестеливо използване на природните ресурси и в хармония с екологичното равновесие.


Какви още предимства на Дървените сглобяеми къщи можем да подчертаем?
На първо място е много бързото построяване. Такава къща може да се изгради за три месеца след сключване на договора с производител. Както отбелязахме до тук, тези къщи са екологични, построени от естествени материали – дърво, гипсфазерни и гипскартонени плоскости, минерлна вата за топлоизолазия на външните и шумоизолация на вътрешните стени. 


Изпълнявайки подовете по технологията на „сухите плаващи подове“ с гипсфазерни подови елементи „SOLO“, ние редуцираме ударните шумове и ограничаваме преминаването им в съседните помещения. Всички инсталации (В и К; електро; ОВК; ТВ-кабели; кабели на охранителната инсталация и др.) се монтират в стенните панели и са скрити от погледа.


Освен това, затоплянето и охлаждането на Дървените сглобяеми къщи е много по-бързо поради по-добрата топлоизолазия от монолитните къщи, където трябва да затоплим цялата сграда – а тук топлим и охлаждаме само вътрешния обем. От тук следва и извода, че комфорта на обитаване на тези къщи е изключително висок. Не на последно място, избирайки такава къща, ние можем да избираме и в много по-голяма степен нейната архитектурна визия, етажност и ориентиране в пространството.


Като заключение трябва да отбележим и факта, че Дървените сглобяеми къщи, благодарение на леката си конструкция, са по-устойчиви на земетръс, а стенните панели обшитите с гипсфазерни плоскости Vidiwall осигуряват висока степен на пожарозащита.

+8
Автор: Кнауф България ЕООД
Закони Нормативна база Коментари