Уловената пропорция между черното и бялото

Преследването на една идея изисква много усилия, концентрация и постоянство. Това да знаеш какво точно искаш понякога носи много повече главоболия, отколкото, ако се оставиш на течението и случайността.
15.09.2007
Весела Маркова
395
къща, интериор, Лятна къща
Източник: Още за къщата, снимки: Милена Конакчиева

Преследването на една идея изисква много усилия, концентрация и постоянство. Това да знаеш какво точно искаш понякога носи много повече главоболия, отколкото, ако се оставиш на течението и случайността.
 

 

    Фотограф: Милена Конакчиева


Къщата пред вас е един наистина интересен пример от недалечното минало, който много успешно би могъл да илюстрира казаното по-горе. Изобилието на материали в строителния сектор преди 10-12 години, когато всъщност къщата е била построена и обзаведена, далеч не може да се сравни с това днес. Строежът продължава 3 години. Собствениците изпитват върху гърба си цялата сложност на пазарната ситуация през тези години. Търсенето, изчакването, уреждането на материалите и мебелите, ограниченият избор - неща, които днес може би ни се струват невероятни, са оказали съществено влияние върху цялостния облик на къщата. Ситуацията, в която трябва просто да купиш това, което в момента е налично, прави задачата по създаването на къщата още по-сложна. Може би на някои от вас историята вече звучи познато, но представете си само какво усилие и търпение се изисква при така описаните обстоятелства, човек да реализира мечтаната визия на своя дом...
 

 

Фотограф: Милена Конакчиева


Разположена в най-ниската част на терасиран склон, къщата огражда разположена във високото южна градина. От североизток основното ниво на къщата е заобиколено от широка тераса, разкриваща разкошна панорамна гледка към долината на север, и свързваща пряко градината с двете спални и главния вход, на юг и изток..
 

Фотограф: Милена Конакчиева


Идеален кът за сядане през летните горещини е организиран на северната тераса. Плътният парапет оформя защитено и уединено пространство, докато лекият прохладен ветрец свободно циркулира. Градината е семпла и слънчева, създаваща уют и ненатрапчива среда за отмора. 

 

Фотограф: Милена Конакчиева

Разположена е в най-високата част на парцела от 800 кв. м като терасовидно се развива до най-ниската част, преминавайки от двете страни на къщата. За създаването и поддръжката й собствениците разчитат на своя труд и въображение, на това, което са заварили при закупуването на имота преди около 15 години. Мини-зеленият оазис, леко пожълтял от жаркото слънце на незапомнено горещото лято, е изпъстрен със своеобразни градински аксесоари, аранжирани в най-неочаквани места. Първият поглед се спира върху чаровна пейка с умален размер. По-внимателното око скоро се натъква на редица фигурки и аксесоари, които само привидно изглеждат небрежно разпръснати из двора, а всъщност мястото им е внимателно подбрано.

 

      
Фотограф: Милена Конакчиева

Загадъчните фигурки от Африка са сред любимите сантименти на собствениците и всъщност едни от малкото вещи, донесени в дома собственоръчно от тях. Останалите са жест към многобройните приятели на семейството, които при гостуванията си донасят най-разнообразни предмети и аксесоари. Вътрешното оформление на къщата създава смесени усещания  в посетителя. За собственичката разработването на интериор в класическата комбинация “черно и бяло” е предизвикателство, което не всеки би могъл да предприеме. За това къде точно е границата между “черното и бялото” всеки има свое собствено усещане.
 

Фотограф: Милена Конакчиева

За семейството вилата създава прекрасна среда за почивка и релакс, заобиколени от изчистените линии на ахроматичния ансамбъл. Черно и бяло без компромис - усещането да живееш подредено, но свободно. Реализирането на идеята също среща някои препятствия. Оказва се, че отворените пространства, помещенията без врати и наклоненият таван далеч не съвпадат с вижданията на майсторите. Но като компенсация за неосъществените дребни подробности майсторите изпълняват къщата изключително качествено и прецизно, със специално внимание към детайлите. Трудът им може да бъде преценен дори днес от разстоянието на преминалите вече 12 години, тъй-като ремонт през тях просто не се е налагал. Къщата е в този вид от самото си създаване и като интериор, и като екстериор. Импулсивно следвайки идеята си, собственичката подбира всичките графики и картини. Разглеждайки небрежно, погледът се спира върху автографите - всички разписани през... 1997, годината, в която къщата е била окончателно завършена и обзаведена.


Атмосферата - динамика и спокойствие, подредената енергия на дома, бялото и черното в неостаряваща комбинация – идеалната среда за изява на акцентите. Аксесоарите в дома са символ на приятелството. Всички те, с малки изключения, са подарени на семейството от многото приятели и гости на дома. Япония, Китай, Африка дискретно съжителстват тук като символ на различните култури и неограничената мисъл на човека. Ценни спомени от семейството на собственичката са автентични вещи, принадлежали на нейния дядо - красив стол, пишеща машина, телефон, фина ретроспекция на отминали времена...


Къщата, проектирана върху 200 кв. м, е предвидена да бъде обитавана само през лятото като вила за отдих, но въпреки това в нея са изградени всички необходими удобства за целогодишно обитаване. За отоплението се разчита на камина и електричество, топлата вода е от бойлер, захранващ трите бани и кухнята. Удобството е водещото при интериорното оформление на този дом.
 

Фотограф: Милена Конакчиева

В спалнята, мястото за отдих, както и в баните, черното присъства пестеливо. Удобство и практичност - водещите мотиви за обзавеждането и оформлението на тези лични пространства. Идеята е времето, прекарано там, да бъде оптимално използвано за почивка и релакс, оттърсване от напрежението, с което са свързани професиите на собствениците. Мраморът на пода е донесен от Сандански, алуминиевата дограма в черно е от фирма “Алсистем”, кожената гарнитура е на фирма “Комет”, а мебелите са на “Рилски бор”.

 

Фотограф: Милена Конакчиева

На най-високия ъгъл от парцела, там, където е била издигната старата къща, днес е изградено обширно барбекю с навес. Панорамната гледка към цялата градина и южната фасада на къщата, допълва настроението и приятните мигове на многото летни вечери с приятели. И тук собствениците са се погрижили да създадат всички необходими удобства, обезпечаващи сбирките на открито.

Автор: Весела Маркова
Закони Нормативна база Коментари