Енергийно ефективно осветление

Осветлениeто на дома представлява средно около 25% от енергийния разход на едно домакинство.
15.11.2013
инж. Полина Петкова
1198
осветление, дом, луминисцентни лампи, лампи, светодиодно осветлен
Кълбовидни димируеми LED лампи.
Източник: http://thethirdrow.com

Осветлениeто на дома представлява средно около 25% от енергийния разход на едно домакинство. Електрическата енергия използвана през целия жизнен цикъл на една лампа с нажежаема жичка струва от 5 до 10 пъти нейната цена. 

Светодиодните и компактните луминисцентни лампи представляват революция в областта на енергийно ефективното осветление.

Компактните луминисцентни лампи (КЛЛ) по своята същност представляват миниатюрна версия на тръбните такива. Конструирани са, така че да се монтират на стандартни фасунги и излъчваната от тях светлина наподобява тази на лампите с нажежаема жичка. 

Светодиодите са малки, но много ефективни светлинни източници. Новите LED лампи са съставени от светодиоди и оптична система. Благодарение на разнородните характеристики, които се постигат чрез бързо напредващите нови технологии, светодиодите намират широко приложение в бита. Първоначалната инвестиция за този тип източници на светлина е по-голяма от тази за компактните луминесцентни лампи, но за сметка на това техния живот е значително по-дълъг. Същевременно цената на светодиодите намалява всяка година, а технологията на производството се подобрява.

Предимства на компактните луминисцентни лампи:

 • Ефективност.
  В сравнение с лампите с нажежаема жичка, компактните луминисцентни лампи са 4 пъти по-енергийно ефективни и имат 10 пъти по-дълъг живот. 22 Ватовата КЛЛ има същите показатели като 100 Ватова лампа с нажежаема жичка.
 • Осигуряват качествена светлина.
  Новите лампи от този тип имат топла, предразполагаща светлина, която се постига, чрез използването на фосфор за направата им. При КЛЛ с електронен баласт не се получава примигване и бръмчене, както при старите луминисцентни лампи.  
 • Многофункционални. 
  Те могат да се инсталират навсякъде в дома. 


Модели компактни луминисцентни лампи:
Тези светлинни източници се предлагат в различни форми. Някои имат две, четири или шест тръби, като формата им е кръгла или спираловидна. Като цяло, светлинния поток на лампата се определя от общата и повърхност.

Следните видове КЛЛ са със стандартен цокъл и се използват широко в домакинствата:

 • Спираловидна лампа.
  Тези светлинни източници са проектирани с непрекъсната тръба във формата на спирала и имат форма и светлинни характеристики подобни на лампите с нажежаема жичка. Спираловидната КЛЛ е разработена в няколко размера, така че да може да се инсталира в различни видове стандартни осветителни тела.
 • Лампи с тройни тръби.
  Тези КЛЛ имат повече тръби на по-малко пространство, като по този начин се постига по-голям светлинен добив. Източниците са с по-малки размери и имат най-различни приложения в дома, като могат да се използват за настолни лампи, нощни лампи, пендели и др.
 • Стандартни лампи.
  При тях тръбите пълни с газ са покрити с външна колба. Проектирани са така, че да приличат на традиционните лампи с нажежаема жичка. Стъкленият разсейвател осигурява добре познатата топло-бяла светлина.
 • Луни.
  Конструкцията им ги прави идеални за вграждане, както и за монтаж на трак системи. Те осигуряват разсеяна, мека бяла светлина и отделят много по-малко топлина от халогенните лампи и тези с нажежаема жичка.


Ограничения на компактните луминисцентни лампи.
Въпреки, че компактните луминисцентни лампи са един отличен избор за енергийно ефективни източници на светлина, в зависимост от приложението, те не винаги са най-добрият вариант. 

Имат следните ограничения:

 • Ограничен брой включвания.
  Компактните луминисцентни лампи са чувствителни към честите пускания и спирания. Техният живот от 10 000 часа се намалява, ако се инсталират на места, при които има чести превключвания. В килери или други помещения при които осветлението е необходимо за кратко време, източникът на светлина трябва да е друг.
 • Димиране.
  Не всички компактни луминисцентни лампи са подходящи за димиране. Ако управлявате обикновена КЛЛ с димер, ще намалите живота на лампата.
 • Външен монтаж.
  Компактните луминисцентни лампи могат да се използват за външен монтаж, но елементите им трябва да са покрити. Ниската температура може да намали светлинния поток на лампата. 
 • Съдържат живак. КЛЛ съдържат малки количества живак, който е токсичен метал. Той може да бъде отделен в атмосферата, ако лапата се счупи или при изхвърлянето и.

 

 

Светодиодно осветление.
При първоначалното навлизане на този тип осветление, светодиодите са използвани по единично, като са били вграждани в панели на инструменти, химикалки, електроника, а напоследък и при външните и вътрешни коледни украси. 

Производителите разширяват приложението на LED осветлението, чрез групиране на светодиодите. Съвременните източници от този тип са съставени от максимум 180 светодиода, имат стандартен цокъл за монтиране във всякакви типове домакински осветителни тела. 

 

Предимства на LED осветлението:

 • Голям експлоатационен срок – стандартните светодиодни лампи имат десет пъти по-дълъг живот от компактните луминисцентни лампи и до сто пъти по-дълъг от тези с нажежаема жичка.
 • Надеждни са – липсата на нажежаема жичка ги прави много по издръжливи. Те имат твърда обвивка, което ги прави много по-удароустойчиви от другите светлинни източници.
 • Студени са – тези лампи не допринасят за нежеланото увеличаване на температурата в дома, с което не натоварват излишно климатичната инсталация.
 • Безопасни са – при производството им не се използва живак както при компактните луминисцентни лампи.
 • Енергоефективни са – LED лампите имат мощност между 2W и 17W. В сравнение с компактните луминисцентни лампи, енергията която консумират е между 1/3-та и 1/30-та.Избор на светодиодна лампа. 
Има много различни модели и видове LED източници на светлина налични на пазара. Когато избирате такъв вид лампа, имайте следното предвид:

 • Установете какво е нивото на осветеност, което искате да постигнете – може да използвате ватовете като ориентир за осветеността, която ще се постигне с дадена лампа. Например 9 Ватов светодиоден източник е еквивалентен на 45 Ватова конвенционална нажежаема лампа. Въпреки това, мерната единица за сравнение на осветеността, която се постига с една лампа е лумен. Тя показва светлинният и поток и колкото по-голяма е нейната стойност, толкова по-голяма осветеност може да се постигне, чрез инсталирането на този светлинен източник.
 • Преценете имате ли нужда от трипозиционна светодиодна лампа.
  Използването на тези източници заедно с трипозиционния ключ, може да замени стандартните полилеи управлявани със сериен ключ.
 • Изберете между топла и студена светлина в зависимост от функционалността на помещението в което ще инсталирате източника.
 • Изберете между обикновена и димируема LED лампа. Димируемите светодиодни източници могат да се управляват със стандартен димер.
 • Купувайте само качествени стоки с налични сертификати, за да сте сигурни, че няма да дефектират преждевременно.

 

Светодиодните лампи могат да се разделят на няколко стандартни типа:

 • Дифузни източници на светлина.
  При този тип лампи групираните светодиоди са покрити с леща с вдлъбнатини, която разпръсква светлината в по-голям периметър. Те са със стандартен едисонов цокъл и са подходящи за различни приложения в дома, както за общо осветление в стаите и антретата, нощни лампи, акцентиращо осветление в дома, така и за труднодостъпни високи места, където осветлението, е желателно да се сменя рядко.
 • Кълбовидни димируеми LED лампи. Те са проектирани за бани или други помещения, в които е подходящо инсталирането на кълбовидни светлинни източници. Тези лампи консумират 10 вата и са димируеми от 100% до 10%, като същевременно имат 200 градуса ъгъл на излъчване.
 • Луни за вграждане и инсталиране на трак системи. Също както кълбовидните и тези LED светлинни източници могат да бъдат димируеми.
 • Светодиодна лампа тип свещ. Успешно заменят миньонките с нажежаема жичка, като същевременно са доста по-енергийно ефективни.
 • LED тръби. Проектирани са да заменят традиционните луминисцентни лампи.

 

 

За намаляване на енергийните разходи в едно домакинство, използването на енергийно ефективно осветление е задължително. Изборът му зависи от функционалността на помещенията и желанията на собствениците за реализиране на комфортната за тях атмосфера в дома. 

+1
Автор: инж. Полина Петкова
Закони Нормативна база Коментари