Бугенвилея /Bougainvillea/

Пищност! Това растение е създадено да пленява и да те кара да се влюбваш в него.
09.09.2019
Петя Павлова
4301
храст, озелевняване, бугенвилея, Bougainvillea

Пищност! Това растение е създадено да пленява и да те кара да се влюбваш в него. Зашеметяващото при бугенвилеята е това, че тъкмо когато си ахнал от красивите ú „цветове” и се приближиш да разгледаш отблизо, установяваш, че всъщност си се влюбил в листата ú, които скриват истинските невзрачни цветове. Наистина невероятно! Тази „илюзия” в Европа е пренесена от Луи Антоан дьо Бугенвил, който е открил растението във високите южноамерикански плата.
 


Бугенвилеята е катерливо растение и лесно се увива около подходяща подпора. Листата ú са светлозелени с бадемово-яйцевидна форма. Истинските цветчета, които са дребни и кремави, са загърнати от едри, пъстри и високи листа. Багрите варират от нежнобяло до кремаво, от оранжево до розово или цикламено, кървавочервено, лилаво, керемиденочервено.
 

   


Тази лиана е великолепна за сводове или арки в градината, за съжаление у нас тя не би понесла зимните месеци на открито, затова в градина може да я отглеждате, единствено ако имате зимна такава. Но това, разбира се, не е пречка да си имате това чудо в къщи, защото може да я отглеждате в саксия. Съществуват много видове и сортове пълзящи храсти, но за култура в голям съд са подходящи розововиолетовата Bougainvillea и нейните разновидности. Съществуват и много видеве хибриди, за които трябва да знаете, че са по-изнежени и капризни и се препоръчват главно за зимни градини.
 Пленителният цъфтеж започва от април и продължава някъде до юни, но тъй като у нас по това време е все още хладно и не толкова светло, е възможно да започне да цъфти по–късно. За да цъфти обилно и да бъде пищна, бугенвилеята се нуждае от горещо и слънчево лято. Не се колебайте и смело я изнесете навън през летните месеци, защото тя наистина много обича преките слънчеви лъчи. Това, което хич не и е по вкуса, са вятърът, теченията и студът. Към студа изпитва силна непоносимост, затова зададе ли се есента с първите си застудявания, я приберете вътре в своя дом.
 

През зимата може да я сложите и на полусенчесто място, но някъде на прозорче и на светло е за предпочитане. Температурата трябва да е около 8-10 градуса. Прекалено дългите издънки се отрязват. Почти е сигурно, че по това време на годината листата ú ще опадат, това не бива да ви притеснява, защото тогава е нейното време за покой и почивка. Бъдете много внимателни с поливанията, те трябва да са твърде ограничени, особенно ако растението презимува при температура по–ниска от 12 градуса, тъй като могат да загният корените. През декември и януари дори може да спрете поливането.


Времето за пресаждане е пролетта и се прави през 2 до 4 години. Почвата трябва да е хранителна с добавен малко едрозърнест пясък. При пресаждане много внимавайте да не нараните корените. Дренажът също е от значение за комфорта на растението нека да е 2 -3 см. слой керамзит.


Бугенвилеята е чувствителна към пресаждане и може да реагира с окапване на листата или прицветниците. Не се захласвайте да пресаждате в много голяма саксия, защото ще я стимулирате да расте на листна маса. Торенето също е важно, правете го до август всяка седмица.


За размножаването може да се каже, че е трудно, но не и невъзможно, може да опитате. Става чрез полузрели резници през пролетта или лятото. Потапят се във вкоренител и се засаждат във влажна смес от торф и пясък, като се заравят на 1-2 междувъзлия. Резниците се похлупват, вкореняването става за около месец при температура около 25 градуса.
 


Друго важно за бугенвилеята е, че трябва да се „подстригва”. Това се прави или в началото на пролетта, или през есента, когато листата ú окапят. Клонките се скъсяват на една трета, може и на половина. Подрязването е задължително защото то стимулира растението да цъфти зашеметяващо. Още един съвет, преглеждайте я периодично за гадинки, тъй като могат да я нападнат белокрилки, акари и щитовидни въшки.

 

  


Ако все още в своята колекция от цветя нямате бугенвилея, не се чудете, а се опитайте да си намерите, защото това разстение е надарено с толкова много божествена красота, което носи в себе си енергията на Земята и слънцето, въздейства върху целия човешки организъм като благотворно лекарство.

 

Автор: Петя Павлова
Закони Нормативна база Коментари