Алпинеумът в двора

Трябват ви алпийски растения, вулканични и скални камъни, наклонен терен и сте готови
15.07.2015
Светлана ЖЕЛЕВА
3882
екстериор, озеленяване, ландшафт, алпинеум, растения за алпинеум
Алпинеумът e залесен изкуствено декоративен кът в градина или парк
Източник: www.petesims.co.uk

Алпинеумът e залесен изкуствено декоративен кът в градина или парк, който съчетава естетично подредени по-големи камъни, дори скални късове с цветя и вечнозелени растения, които са характерни за алпийския релеф. Често алпинеумите са оформени с изкуствени поточета, езерца и фонтанчета. Алпинеумите се характеризират с добър дренаж и с терен върху който преобладават скали, малки камъни или чакъл. В най-добрия случай теренът е полегат склон с южно или югозападно изложение. 
За първи път алпинеум е бил направен в Лондонската ботаническа градина през 1773 г. , като камъните за него били закупени от разрушената кралска кула на р. Темза. Този алпинеум все още е действащ и е най-старият в Европа. Освен това е обявен за паметник на културата на ЮНЕСКО. 


Дан Пиърсън, английски дизайнер на градини през 2015 г. спечели златен медал на престижното годишно изложение „Челси Флауър Шоу”(Chelsea Flower Show), след като направие копие на скалния кът, създаден за британски благородник през 19-и век.
Алпинеумите стават много популярни в Англия, особено в края на XIX век. С нарастването на интереса към тях през XX век се засаждат много нови растения - напр. съсънката, която няма място тук преди няколко десетилетия. В скалния кът на Ботаническата градина на университета в Кеймбридж, създаден между 1954-1958 г. растенията са били подредени на групи, според континента, от които идват.


Кои цветя имат място в алпинеума? 
Това могат да бъдат: 
- еделвайс (Antennaria),
- различни представители на рода Армерия (лъжъчниче),  
- Астра алпийска (Aster alpinus),
- ниските видове Нарцис (напр.жълт нарцис (Narcissus triandrus),  
- мащерка (Thymus),
- многобройни по-малки камбанки (Campanula), особено представителите, които виреят в Карпатския регион,
- карамфили (Dianthus alpinus),
- Еринус (лятна звездица),
- иберис (Iberis),
- каменоломка (Saxifraga),
- някои видове тинтява (Gentiana gracilipes),
- фуксия (Fuchsia).


Как да придадем алпийски привкус на градината?
Ненатрапчиво, но все пак с вкус можете да внесете идиличен планински пейзаж в миниатюрен формат в домашната градина. Така ще постигнете и лек, отпускарски, дори ваканционен елемент.


Как става това?
Една наклонена част от парцела е оптималното място за алпийската градина. Ако нямате естествен наклон, може да си направите изкуствен. Като подходящ строителен материал се препоръчват дребен чакъл и различни по големина камъни, които се грижат за дренажа, необходим за алпийските цветя, растения и дървета. Когато дребният чакъл е добре разпределен, полагаме големите камъни. 


Камък по камък – вървите към цялостния алпинеум.
Дали гранит, вулканичният камък диабаз, гнайс, юра варовик или пък шисти, всички те могат да бъдат положени в скалния кът. Впрочем почти всеки камък става за алпинеум, твърди сайтът www.sat1.at. Ако сте избрали типа камък, трябва да останете принципни в избора си и да не смесвате различните видове камъни. Същото правило важи и при формата на камъните: ръбат или овален, спазвайте известен стереотип, за са стане алпинеумът хармоничен и естествен. Парченца от скали може да купите от регионални каменоломни. Един тон камъни струва около 200 евро (Австрия). Малките камъчета, които си намерите може да разположите върху чакъления дренаж, като по най-естествен начин те въздействат, когато са добре и неравномерно разпределени в поредица от малки и големи. За да стоят камъните наистина здраво, да издържат на натиск трябва да бъдат вкопани на една трета в чакъла.


Как да залесим алпинеума? 
Който иска скален кът, не трябва да се отказва от малко зеленина между камъните. За залесяване са подходящи естествено алпийските растения, сред които още очиболец (Potentilla), както и някои видове иглолистни дървета- джуджета (Pinus cembra). Освен че пасват много добре зрително, те са лесни за подръжка. Помислете кое цвете къде ще сложите. Ако сте готови с плана, то пристъпете към действие: правите им малка дупчица и слагате вътре смес от естествена каменна тор и почва, и накрая бучвате растението. Измитият чакъл, с който се пълнят междинните пространства придава на алпийската градина автентично излъчване.

+1
Автор: Светлана ЖЕЛЕВА
Закони Нормативна база Коментари