Осветление с аплици или спотове

Кога е подходящо подобен тип осветление и къде е препоръчително да се предвижда.
15.03.2015
инж.Полина Петкова
2013
интериор, осветителни тела, осветление, аплици и спотове
Източник: www.sustainablelivingnews.com

Осветлението е основен елемент в интериорния дизайн, като чрез него могат да се постигнат различни ефекти. Както може да се подобри атмосферата в едно помещение, така може и да се наруши баланса и уюта му. Твърде студената и натрапчива светлина може да развали и най-добрия интериорен декор, но фините светлинни ефекти биха добавили дълбочина и настроение и на по-семплите стаи. Това се постига с правилното използване на аплици и спотове. Всеки дом има нужда от разнообразен тип осветителни тела. За да се подчертае специалната функция на отделните помещения може да се използва общо или фоново осветление, както и акцентиращо или местно осветление за работа в близък план. Винаги можете да актуализирате една стая и да подобрите атмосферата ѝ с подходящи светлинни източници.  Ето няколко съвета за това как да използвате аплиците и спотовете в различните помещения. Правилният избор може да подобри както облика на интериора, така и цялостния вид на осветлението.


Правилното използване на аплиците и спотовете ще повиши не само атмосферата на трапезарията, но и настроението на гостите. Източник: www.animalsed.com


Трапезария. Аплиците могат да играят важна роля за подобряване на осветеността, а оттам и атмосферата на трапезарията. Вечерята на слаба светлина - с изключение на "вечеря на свещи" - може да бъде доста неуютна. В повечето помещения за хранене, осветлението се осигурява от осветители, монтирани на тавана като полилеи или пендели, които междувременно осветяват масата адекватно, но също така може да създадат нежелани сенки върху другите части на стаята. Използването на аплици може да компенсира липсата на светлина в тези области, както и да намали сенките, създадени от телата, монтирани на тавана. Аплиците могат да се използват за акцентиране на интересни мебели, картини и интериорни детайли. Правилното им инсталиране ще повиши не само атмосферата на трапезарията, но и настроението на гостите. Спотовете се използват основно като акцентно осветление, което е една от най-креативните опции и не е предназначено за обща употреба. Вместо това, тяхното приложение е като акцентираща светлина за създаване на атмосфера в помещението и подчертаваща ключови детайли от стаята като пиано или камина.


Спотовете могат да се използват за  акцентиране на елементи като статуя, ваза или друг интериорен детайл. Източник: www.decosee.com


Дневна. Приложението на аплиците в хола  е същото както в трапезарията. Те могат да предотвратят ефекта от нежелани сенки, както и да осветят вашите картини, детайли и други декоративни елементи, монтирани на стената. Акцентното осветление е идеално за използване в дневната, то може да подчертае елементи като статуя или ваза с цветя. Спотовете ще дадат възможност за по-голяма гъвкавост, например когато посрещате повече хора и се нуждаете от допълнителна светлина.


В кухнята може да се използват спот прожектори, монтирани на тавана, за да се създаде възможност за по-добра визуална работа. Източник: www.co40.com

Кухня
Осветлението в кухнята винаги трябва да бъде утилитарно и да действа целенасочено. Възползвайте се от мебелите и монтирайте спотове в тях, така ще си осигурите достатъчно светлина върху работните повърхности. Тук може да използвате спот прожектори, монтирани на тавана, за да създадете чиста и светла атмосфера, която добре се хармонизира с употребата на помещението. Ако кухнята се използва и като социална област, може да използвате димер, който ще даде възможност за създаване на по-мек светлинен ефект. Приложението на аплиците е както в дневната и трапезарията.


Желателно е осветлението в банята да бъде комбинация от ефекти.  Източник: www.interiordecodir.com


Баня
Осветлението в банята в идеалния случай трябва да бъде комбинация от ефекти в зависимост от настроението ви и оформлението на помещението. То може да варира от светъл ефект постигнат с халогенни луни с дневна светлина, монтирани на тавана, до мека атмосфера с единичен спот, осветяващ зоната на душ кабината.  Ако монтирате аплици от двете страни на огледалото ще осигурите еднакво осветление на лицето си. Отново, предимството им тук е липсата на сенки. Може да бъде много неудобно, ако човек не е в състояние да види лицето си правилно, докато гледа в огледалото. За постигане на желания резултат, аплиците трябва да се поставят най-малко на 1,8 метра над земята.


Спалня. Спалнята е друга стая, изискваща комбинирано осветление с възможност за различни опции. Чрез аплиците ще постигнете мека светлина, която ще допринесе за релаксираща атмосфера и ще ви помогне да се отпуснете. Те могат да бъдат управлявани индивидуално за постигане на максимален ефект. Използвайте спотове монтирани на тавана и управлявани чрез димер, за да се получи желания резултат от комбинацията на светлинните източници.


Домашен офис. Когато е необходимо да се постигне норма на осветеност както в един офис и в същото време уют като у дома, е добре да се заложи на двустранен подход. Работна среда с чиста директна светлина може да се постигне с луни с халогенна или компактна луминесцентна лампа, а когато желаете да създадете мека атмосфера за четене на книга заложете на аплици и спотове. Монтирайте серийни ключове за управление на осветлението, за да можете да използвате комбинирано светлинните източници.   


Осветлението в коридорите и входното антре трябва винаги да създава топъл и приветлив ефект. Източник: www.lightingplaces.com


Коридор. Това е помещението, което дава първото впечатление за дома на посетителите, за това осветлението трябва винаги да създава топъл и приветлив ефект. Има тенденция светлината в коридора по принцип да бъде по-мека, монтирането на аплици в тези помещения би могло да предостави така необходимата ниска осветеност. За да се постигне максимална усвояемост на елемента, е препоръчително  да се използват както  за основно осветление, така и за декоративни цели, както в хола или трапезарията.

Автор: инж.Полина Петкова
Закони Нормативна база Коментари