Осветление с усещане за лекота

Светлинните източници със своята форма, цвят, дизайн и разположение са богато допълнение, внасящо определено настроение и живот в интериора.
15.08.2006
Даниела Житарска
565
осветление, осветление на дома, инериор
Източник: Яна Танковска


Представяме Ви блиц интервю с младата керамичка Яна Танковска

Светлинните източници със своята форма, цвят, дизайн и разположение са богато допълнение, внасящо определено настроение и живот в интериора. Интересното при вашите ръчно изработени осветителни тела  е, че освен основната им функция да излъчват светлина, те са съществени елементи и изразителни акценти към декора. В загасено състояние въздействието им е ново и различно и не по-малко интригуващо. За нас ще бъде интересно да разберем от колко дълго се занимавате с дизайн и по-специално с проектиране на осветителни тела?
Започнах преди 4 години, но в началото нямах идеята за осветителни тела, по-скоро за скулптури, които носят усещане за лекота. Хартията бе добър материал за целта. Идеята за участието на светлината дойде впоследствие. Всъщност това беше един доста дълъг процес.

 

Използвам най-вече крепирана хартия, обработена за по-голяма здравина и огнеупорност, а също така метални конструкции и лепила. Напоследък експериментирам и с други материали – стъкло, мъниста, метал, керамика, PVC и др., но засега тези идеи са все още в процес на обмисляне.
 

Кое е нещото, което ви провокира и запали интереса към този своеобразен стил и похват при проектирането и изработването на осветителни тела?
Пространството и идеята да излезеш от рамките на ежедневието и баналността. Бих казала, че в България има толкова малко хора, които предлагат добри съвременни решения за осветителни тела.Когато проектирате едно осветително тяло, има ли дизайнът му отношение към конкретен интериор? В тази връзка има ли според вас интериор, където вашите лампи биха се вписали идеално или обратното, когато интериорното решение не допуска такъв стил осветление?
Всяко мое осветително тяло е създадено с идея за интериор, интериорът който възниква в главата ми, докато работя. Лек и артистичен интериор за хора – индивидуалисти, обичащи спокойствието и уюта. Но има и места, в които не бих сложила своите лампи. Когато към конкретно място не подхождат тела от такъв тип, търся друго решение.Когато работите съвместно с архитекти и дизайнери по оформлението на дома, те ли са тези, които ви подсказват идеята за осветителните тела или водещи са вашите предложения?
Когато работя с дизайнери, ние ставаме един екип и тогава се стремим да намерим най-доброто решение за клиента. Изграждането на осветлението е отговорен процес, съществен детайл за интериора, който носи завършеност, създава различна атмосфера и настроение за хората, които го обитават.

  

Уникалните творби, които създавате, имат свой стил и излъчване, те провокират въображението и внасят ведро настроение в околното пространство. Влагате ли някаква конкретна символика в отделните модели, имат ли си те имена?
Не, не съм мислила за имена. Те са различни вариации, серия експонати, развиващи една идея. Но на мен винаги ми е било интересно как хората гледат на тях и как ги наричат. Всъщност съм чувала много определения.

 

И накрая на кого най-вече се харесват осветителните тела с марка “Яна”?
Предлагам осветителните тела в много арт галерии и мисля, че там те се съвместяват много добре с останалите творби и доста допадат на клиентите. Най-интересните и с “провокативен” дизайн модели са предпочитани предимно от чужденци.

Снимки: Яна Танковска
 

Автор: Даниела Житарска
Закони Нормативна база Коментари