Фототапети – за една различна реалност!

Днешните технологии позволяват постигане на съвършено фото изображение, изпълнено върху подобрени материали.
01.04.2018
Екатерина Бонева
3418
интериор, тапети, стени, фототапети
Създайте романтична атмосфера в спалнята с 3D фототапет
Източник: www.fototapeti24.com

Помните ли еднообразните фототапети от края на 80-те години? До болка познатите тропически или горски пейзажи. Имаше ги в почти всеки дом и чак ни втръсна да ги гледаме. Да не говорим, че залепването и


правилното напасване на отделните им части ставаше адски трудно. Винаги се получаваха гънки, които в комбинация с въздушните мехурчета водеха до бързото занемаряване на фототапета. За щастие всичко това вече е в историята...


Днешните технологии позволяват постигане на съвършено фото изображение, изпълнено върху подобрени материали. Тънката хартиена основа отдавна отстъпи място на виниловите и флис повърхности, чиито характеристики увеличават в пъти качеството и живота на фототапета. За полагането на рисунъка се използва цифрова технология, пресъздаваща с уникална прецизност красотата на реалните образи. Разнообразният сюжет на основата на практика е неизчерпаем -  от ефектни фотографии до колажи и абстрактни графики. В колекциите присъстват изображения на всякаква тематика, подходящи за всяко едно помещение в жилището. Градски и природни пейзажи, флорални елементи, анимационни герои, географски карти и какво ли още не.www.fototapeti24.com

С какво се промениха фототапетите?
Разширеният спектър на изображенията далеч не е единствената промяна при фототапета. Една от основните новости е използването на усъвършенствана печатна медия със 100% екологичен състав. Става въпрос за т.нар. флис основа, която от доста години насам е основна суровина на водещите производители на тапети и фототапети. Отличните характеристики на материала не само улесняват полагането и демонтажа, но и осигуряват детайлна проекция на изображението.


Размерите са следващото подобрение при фототапетите. Обикновените хартиени фототапети се произвеждат в конкретни размери, което води до редица ограничения по отношение размерите на избраната за полагането им стена. Понякога тя се оказва по-малка от фототапета и трябва да премахнем отделни платна от рисунъка. А това от своя страна нарушава не само структурата на изображението, но и ефекта, който бихме искали да постигнем от присъствието му в интериора. Ситуацията не е по-добра и в обратния вариант – тогава се налагаше рамкиране на фототапета с декоративни профили или боядисване на стените в подходящ цвят, съобразно палитрата му.


С появата на модерните 3D фототапети това вече не е проблем. Те могат да се произвеждат в желаните размери по заявка на клиента. Нужно е просто да изберем изображение по наш вкус. Триизмерните фототапети засилват въображението, карайки човешкият мозък да възприема изображението като почти реално. Удивителната им концепция съчетава най-различни цветове, графики и форми, а триизмерният дизайн създава усещане за дълбочина, динамика и движение на постранството. Те са прекрасен начин за визуално уголемяване на малки помещения и удачен вариант за разнообразяване на твърде големите стени. 


Фототапет не само на стената! Колкото и нестандартно да изглежда, днешните фототапети могат да се проектират и при декорацията на тавани. Неописумето усещане да се взираме в нощно небе или да се потапяме в необятна галактика всеки път, когато си лягаме. А съществуват и модели за стени и тавани, които може да се комбинират – с тях се постига оформяне на цялостен пейзаж, който ни пренася в други светове!
 


www.fototapeti24.com


Триизмерните фототапети преобразяват интериора
3D фототапетите представляват комбинация от красиви декорации и провокативни багри, които могат да активизират фантазията ни или да действат успокояващо. Този вид тапети са уникален начин да разнообразим скучните стени и да придадем на дома наистина оригинална и модерна атмосфера. Графичните форми, спирали, калейдоскопични дизайни, ленти и решекти създават илюзия за повече простор в малките помещения. Използването им внася модерен щрих, лукс и подреденост в интериора. Домът придобива съвсем различен облик, става по-приветлив и дори изглежда по-голям. Това се дължи на дълбочинния ефект на рисунъка, като колкото по-голяма е перспективата, толкова по-силно е усещането. За да бъде ефектът още по-силен, цветовете в изображението трябва да са съобразени с тези на интериора. Общо взето видът на фототапета трябва да внушава желаното настроение в стаята. Флоралните орнаменти зареждат с оптимизъм и приветливост, морските пейзажи действат релаксиращо, космическите елементи засилват въображението и отпускат сетивата ни. 


Какви фототапети са подходящи за отделните помещения?
Холът е помещението, в което традиционно прекарваме най-много от времето си когато сме вкъщи. Там посрещаме гостите си или релаксираме пред телевизора. Красив природен пейзаж или фототапет с изображение на емблематични градски забележителности биха преобразили дори малкият хол в оригинален и неповторим. При избора на дадена картина е редно да се съобразим с конкретната обстановка на хола и наличието на достатъчно светлина в него. Все пак трябва да внимаваме по отношение на комбинацията яркост и контраст. Изображенията в ярки цветове имат по-силно присъствие в интериора, те сякаш изпълват пространството. Ето защо са по-подходящи за активните зони в дома, като кухня и трапезария. В големи помещения те внасят жизненост в пространството, но в малките ефектът може да е обратен – сякаш ни притискат. Една картина може да изглежда по един начин, погледната самостоятелно и по-съвсем друг, от гледна точка на конкретнто пространство. 


За кухни със северно изложение е подходящо да изберем тапети в топлата гама. Освен красота, те създават уютна и непринудена атмосфера. Удачнен избор също така е тематичен фототапет с плод или друг вид храна. Подобно изображение ще допринесе за стимулиране на апетита и дори най-малките с охота ще сядат на масата. Ако трапезарията и кухнята се намират в едно и също помещение, най-добре е да зонираме пространството, избирайки подходящ фототапет. Ако го залепим между двете зони, визуално ще разделим стаята на две самостоятелни части.


Спалнята е мястото, където можем да развихрим въображението си. Подходящият фототапет ще ни накара всеки път да се будим с усмивка или ще ни отпусне преди сън. Красивите залези или изгреви, артистичните портрети на голи тела и тематично подбрани изображения са сериозна конкуренция на традиционните пейзажни и флорални фотографии.


Новите технологии направиха възможно производството на влагоустойчиви фототапети, с които спокойно може да завършим интериора дори и в банята. При обзавеждане в класически стил би било подходящо да проектираме приятен морски пейзаж. Абстрактните форми и футуристични изображения подхождат по-добре на баня обзаведена в авангарден, хай-тек стил. Фототапетите са лесен и удобен способ да направим дома неповторим. Изящните рисунъци и неизчерпаемата им тематика могат да превърнат всяко кътче в отделен свят.


 

Автор: Екатерина Бонева
Закони Нормативна база Коментари