Ламперията – стил, функционалност и естетика

Ламперията е функционален инструмент в осигуряването на стилен завършен вид и създаване на акцент в помещенията.
15.10.2016
Румяна Бонева
7769
интериор, ламперия, ПВЦ ламперия, МДФ ламперия, облицоване на стени
Неповторимата природна красота на камъка
Източник: www.nolina.bg

Нерядко облицоването с ламперия се свързва със старите апартаменти. Със сигурност обаче ще сгрешим, ако ги отпишем от интериора на съвременното жилище. Облицованите стени и дори тавани придават забележитен уют и елегантност и неизменно присъстват в декорацията на модерни домове, офиси, хотели и спа цвентрове навсякъде по света. Ламперията е функционален инструмент в осигуряването на стилен завършен вид и създаване на акцент в помещенията. Облицовките от ПВЦ, МДФ или масивна дървесина са оптимално решение при оформяне на интериора и отлична техника за топло- и звукоизолиране, при това на разумна цена.

Топлина и уют с дървена ламперия,  www.ni-ves.com

Определено искаме ламперия, но каква? 
Несъмнено облицовката трябва да е красива, надеждна и удобна за монтаж. Ще разгледаме накратко предимствата и функционалните характеристики на видовете ламперия, съобразно тези три критерии.

ПВЦ (PVC) ламперията предоставя отлична възможност за създаване на естетичен и дълготраен декор на стените и таваните. Разнообразието от интересни цветове и десени позволява реализирането на стилни интериорни решения и подчертаване на индивидуалния вкус. Характеризира се с изключителна устойчивост на влага, ниско тегло и лесна поддръжка, поради което се препоръчва като добра алтернатива на плочки, мазилки, тапети и бои. Ламперията е изработена от изцяло нетоксичен и 100% рециклируем материал. Ниското тегло и готовата обработка многократно улесняват инсталирането на ПВЦ панелите, а включените аксесоари (крайници, ъгли и профили) допълнително съкращават времето за монтаж. Панелите лесно може да се демонтират и да се използват на друго място. Този вид ламперия е особено подходящ за помещения с висока влажност или големи температурни разлики. Притежава добри топлоизолационни и шумоизолационни свойства, в повечето случаи е незапалима и устойчива на мухъл. Всички тези характеристики определят ПВЦ ламперията като идеално решение за мансарди, гаражи, бани, сушилни и кухни, особено за тавани на мокри помещения.ПВЦ (PVC) ламперията е най-бързият начин за обновяване или за ново изграждане на стени и тавани, защото монтажът е лесен и без мокри процеси. Не на последно място трябва да се отбележи и ниската цена.


Монтажът не изисква предварителна обработка на стените,  extrafloors.eu


Облицовките могат да се използват навсякъде в дома и се отличава се със следните предимства:


 • Водоустойчивост 
 • Устойчивост на цвета
 • Устойчивост на ниски температури
 • Лесен монтаж и поддръжка
 • Дълъг срок на експлоатация
 • Екологичен и безопасен материал

 


Монтаж на ПВЦ ламперия върху скара www.youtube.comМДФ (MDF) ламперията е предпочитан вариант за осъществяване на нестандартни идеи за интериора, без да се налага да правим компромис с издръжливостта и топлоизолационните свойства на облицовката. Какво представлява всъщност МДФ - Medium Density Fiber (плоскости със средна плътност) е всъщност заместител на дърво, състоящ се от перфектно структурирани дървесни частици, което определя и високата му устойчивост. МДФ е еко материал и представлява хомогенна структура от 82% фибри и парчета дървени частици, получени от дървени отпадъци и рециклирано дърво. МДФ панелите се характеризират с актрактивен и солиден външен вид. Предлагат се в разнообразна палитра от едноцветни декори или такива, имитиращи дърво. Не съществуват никакви ограничения за употребата на МДФ ламперия в жилищни и комерсиални помещения. Плоскостите могат да се монтират върху груба шпакловка, а даже и когато стените не са измазани. Материалът е хигиеничен и възпрепятства развитието на микроорганизми. Този вид ламперия представлява добро съотношение между качество и цена. Сред основните му преимущества се нареждат:


 • Добрият външен вид на интериора ще се запази с години;
 • Издържливи на умерено натоварване, което позволява монтаж на рафтове или шкафове върху тях;
 • Не е необходима предварителна обработка на стените;
 • Осигуряват допълнителна шумо- и топлоизолация;
 • Лесен и бърз монтаж;


www.nolina.bg


Дървената ламперия се използва за облицоване на стени и тавани от незапомнени времена. Естествената дървесина е природен, екологично чист продукт, притежаващ отлични естетически и изолационни качества. Видимата страна може да бъде фрезована в различни варианти според индивидуалните предпочитания, което допринася за красив завършен вид на стаята. В процесът на производство дървена ламперия се обработва по специален начин, за да абсорбира влагата от въздуха и да не допуска прекомерно изсушаване. По този начин се постига балансиран микроклимат в помещенията. Ако решим да изберем този вид ламперия трябва да имаме предвид, че това е една инвестиция на доста висока цена. Освен това, ако искаме да поддържаме добрият външен вид на ламперията, задължително трябва да се погрижим повърхността да се импрегнира с подходящите препарати веднъж годишно.

Ламперията от МДФ,  marketkonekt.com

Монтажът обикновено се извършва в три стъпки, въпреки че съществуват различни мнения по потношение на закрепването на ламперията към стената. Една от възможностите е да се лепят или заковават направо върху подготвената повърхност, но всички добре знаем че няма идеални стени, поради което се препоръчва монтажът да се извършва в следните стъпки:
 


1. Подготовка и поставяне на предварителна основа от дървени летви (скара) за монтиране на панелите. Тя представлява дървена рамка от хоризонтално и успоредно фиксирани към стената летви с помощта на дюбел пирони. Препоръчително е разстоянието между летвите да е 40-50 см. Горната летва от рамката се монтира по-близо до тавана, а долната по-близо до пода. 
2. Монтиране на аксесоарите за ламперията. 
3. Фиксиране на панелите към дървените летви. Закрепването се осъществява така, че да има припокриване между отделните панели. В зависимост от вида на избраната ламперия, фиксирането на панелите може да се извършва и посредством клипси. В горната част към тавана се монтира специален таванен профил, който привада завършеност на облицовката.Забележка: В случай, че сме се спрели на МДФ ламперия за помещения с висока влажност, е необходимо да вземем предвид някои особености при монтажа. Препоръчително е импрегниране на гърба и краищата на плоскостите с подходящ разтвор за защита на дърво, с цел да се предотврати проникването на влага. Важен момент е да осигурим добра вентилация чрез правилен монтаж и оставяне на вентилационни отвори. Задължително се оставят дилатационни фуги от минимум 20мм, които допълнително ще улесняват вентилацията.

ПВЦ  и МДФ лампериите намират особено приложение при облицоването на преградни стени или скриване на електрически кабели и ВиК инсталации. Те са изключително трайни и сравнени с дървената ламперия, няма да се надуят или напукат с годините. ПВЦ ламперията не се влияе от влагата и температурите, но макар и лекото механично напрежение може да доведе до драскотини и вдлъбнатини. При дървената ламперия надраскването е почти невъзможно, но дори и при опит да надраскаме структурата, ефектът ще изглежда като част от естествения рисунък на дървото.

Оказва се, че няма еднозначен отговор по отношение на това каква ламперия да изберем – удобство и простота или малко повече усилия и опияняващият аромат на дървото. Всичко зависи от собствените ни предпочитания и разбира се предвидения бюджет. 


 

Автор: Румяна Бонева
Закони Нормативна база Коментари