Етажерките – фините подправки на интериора

Добре е да подберем мястото и формите им така, че не само да привличат погледа, но и да пестят пространство.
14.11.2016
Румяна Бoнева
5834
интериор, мебели, обзавеждане, етажерка, рафтове
Минималистичен модел от естествена дървесина
Източник: www.fendhome.com

В съвременния дом лавиците и етажерките отдавна не са просто място за подреждане на разни дрънкулки. Модерните дизайнерски решения презентират изцяло нови възгледи по отношение на форми, материали и функционално използване на пространството, превръщайки тези елементи в екзотични „подправки“ на интериора. 

Неотдавна етажерките за стена бяха последната грижа в обзавеждането на дома. Една удобна и практична мебел, която се монтира лесно, не струва скъпо и в същото време побира толкова много неща. Но ако погледнем на тях извън общоприетата рамка, бихме могли да внесем съвсем ново излъчване в декора на дома. Добре е да подберем мястото и формите им така, че не само да привличат погледа, но и да пестят пространство.

Очарователна комбинация от дърво и стъкло, www.obzavejdane.net

Винаги актуални и практични
Ползите от тези аксесоари за стена са неоспорими: 

- Гъвкавият им дизайн оригинално се вписва в модерния и класически интериор
- Заемат ограничено пространство и лесно се монтират
- Функционален елемент за експониране на любими предмети и четива
- Важните дреболии са ни винаги под ръка
- Колкото и нестандартно да изглеждат, никога не са толкова скъпи, че да не можем да си ги позволим
- Практично разделят пространството на зони
-Предлагат се и дизиайнерски решения с чисто декоративна целЕтажерка за ъгъл , www.ronika.info

Присъствие във всяка стая
Ако се замислим ще осъзнаем, че тази мебел присъства в почти всяка стая от дома ни, като в същото време едва я забелязваме. В хола етажерките се използват като малка библиотека. Често пъти там подреждаме книги и списания, семейни снимки и интересни сувенири. В спалнята това е мястото за личните ни аксесоари и козметични продукти. В банята ги използваме за т.нар. „бяла козметика“, лекарства и различни препарати. В коридора те за зоната за интерсни вази или осветителни тела, а на терасата – красиво съоръжение за декоративни растения и тематични предмети. В домашния офис пък етажерката изпълнява практическа функция за съхранение на служебна документация, дипломи и награди и други подобни вещи.

Концепция за модулно разположение,  www.wall.theblackdrop.com

С какво трябва да се съобразим ?
На пръв поглед това са просто рафтове или по-разчупени модели от стандартния образец за изработката на етажерки и лавици. Има обаче някои аспекти, на които трябва да отделим внимание когато избираме подходящите за нашия дом. 

Оригинално решение за книжи - разклонение на дърво,  www.madaboutthehouse.com

Големината на стаите е от съществено значение. По отношение на класическите изработки съществуват определени стандарти, сред които дължина, височина и дълбочина на рафтовете, както и разстоянието между тях и отстоянието от пода. Ето защо е необходимо да се съобразим с размерите на помещението и в частност на стената, на която ще се монтира тази мебел. Не е подходящо да избираме прекалено голям модел за малко помещение, нито пък миниатюрен за по-голямо. 

Предназначението на етажерката е друг важен аспект – дали ще подреждаме книги и списания или ще използваме простраството за позициониране на сувенири, козметика, различна техника или етажерката ще бъде просто декоративен акцент.

Етажерка CT line,  www.archiproducts.com

Материалите трябва да са съобразени с тежестта на предметите и естетическото излъчване, което искаме да постигнем. Стандартно етажерките се правят от дървени или МДФ плоскости, но моделите от метал, стъкло и пластмаса също отдавна присъстват на пазара. Важното е да сме сигурни в здравината на материала с оглед на по-тежките предмети.

Интериорната концепция никога не трябва да се пренебрегва. В един модерен интериор класическите форми на етажерката няма да изпъкват с нужното въздействие и по-скоро ще придадат простоват и скучен вид. Един футуристичен модел пък ще стои изцяло не на място в традиционно обзаведен дом. Креативни идеи и дизайнерски решения 
Някои етажерки заемат пространството вертикално, други са разтеглени хоризонтално. В редки случаи се спускат от тавана до земята с помощта на въжена конструкция или здрава корда. Етажерката, имитираща разклонение на дърво също е изключително приложима в съвременния интериор, макар и да се използва по-скоро за придаване на артистичен вид на помещението, отколокото за поддържане на предмети. С две думи, правоъгълни форми или асиметрично разположени плоскости, заоблени или остри ръбове -  всичко е въпрос на личен вкус.

Модерните концепции в изработките на лавици залагат не само на функционалността, но и на визуалното въздействие на моделите. Нестандартните форми в дизайна преоткриват все по-креативни примери за чистота на линиите и гъвкавост на композиционните елементи. 

Прочетено...предстои за четене,  www.meb-rure.com​​​​​​​

Sticklebook – или невидимият рафт представя дизайнерска линия лавици, на която книгите сякаш висят свободно на стената, неподдържани от нищо. Моделът визира простотата и минималистичния дизайн на монтажните детайли, ръководен от мотото „И малкото е много“. 

TarGetBooks – още една оригинална дизайнерска идея, основана на принципа за разпределение на книгите по категории. Моделът е изработен от рециклирана пластмаса и придава уникален изглед на пространството. В основата на проектирането му стои идеята за разположение на книгите като прочетени и непрочетени. Поглеждайки го, вече не виждаме просто куп книги, а целенасочена подредба, допълнително оформяща визията на рафта. 


U Bend - дизайнерски тръбен рафт,  freshome.com

U Bend Shelf е изключителен пример за крайно опростен и функционален дизайн. Представлява една единствена метална тръба, огъната в ергономична форма, която гарантирано ще издържи доста голям набор от любимите ни книги. Нестандартният и ненатрапчив дизайн позволява лесно модифициране за всеки интериор. Един почти незабележим и в същото време практичен елемент.

Формата, наподобяваща медена пита се оказва много практична за подребдата на книги и различни други аксесоари. Този модел е изработен от 100% рециклируем експандиран полипропилен, изключетилно лек но издържлив. Много удобен е за използване както за интериорни, така и за външни решения. Ще ни е от полза в хола, за подредба на компакт дискове, в кухнята – за различни вина или подправки, в коридора пък е оригинално решение за разполагане на обувки. 


Storyline Shelf - Ефект звукова вълна,  www.kadvacorp.com​​​​​​​

Storyline shelf е с уникалната форма на звукова вълна. Минималистичният стил позволява различно разположение на предметите и оптимално съхранение и достъпност. Дизайнерското решение е изработено от огънат лист стомана и осигурява максимална здравина и удобство. 

Tonelli е италианска компания, специализирана в произвоството на стъкло. Модерните стъклени етажерки се отличават с ненатрапчиво присъствие и раздвижено разпределение на елементите. Този модел е многофункционален, предвид възможностите за фиксиране на отделните стъклени рафтове на различно разстояние един от други.


Дизайнерски решения от стъкло,  www.panik-design.com​​​​​​​

Съвременните идеи за направата на лавици и етажерки залагат на оригиналния дизайн и възможностите за персонализация, съобразно индивидуалните предпочитания. Елементите с еднакви парамети и свободното композиране на пространствата е допълващ фрагмент в тази насока. Стремежът към простота и многофункционалност на композициите е новата дума за модерно.

Невидимият рафт за книги,  www.whodhavethought.com


Представя се и една напълно осъвременена концепция за модулно разпределение, която позволява да поиграем с въображението си с цел да постигнем оптимално запълване на обема, без агресивно отнемане от пространството. 

Автор: Румяна Бoнева
Закони Нормативна база Коментари