Приложение на LED за дома и градината

LED означава излъчващ светлина диод. LED лампичките намират своето първо приложение при зелената точка на компютрите, която е индикация за включен към мрежата компютър...
15.04.2010
Мая Янева
1282
осветление, led, диоди, ниски разходи
Приложение на LED за дома и градината
Източник: Още за къщата

LED означава излъчващ светлина диод. LED лампичките намират своето първо приложение при зелената точка на компютрите, която е индикация за включен към мрежата компютър, както и мигащата лампа на видеокамерите. По-мощните LED лампи могат да се използват за осветяване на големи площи.

Приложение и ефективност
Поради природата на светодиодите те са с по-висок потенциал и по-голяма ефективност, когато става дума за осветление. Луминесцентните и стандартните крушки с нажежаеми жички излъчват светлина във всички посоки. Голяма част от светлината, произведена от лампата, се губи в самото осветително тяло, абсорбира се отново от лампата или се изпуска от тялото в посока, която не е полезна за предназначението на лампата. За много видове осветителни тела, в това число луни за вграждане, луминесцентно осветление и вградено офис осветление, около 40–50% от общия светлинен поток на лампите се губи, преди да напусне осветителното тяло. Диодите (LED) излъчват светлина в определена посока, като намаляват нуждата от рефлектори и дифузери, които да улавят светлината, така че осветителните тела с добър дизайн, както и тези за вградено офис осветление могат да доставят светлина до желаното място по-ефективно.

Диодното осветление за домашна употреба е с широко приложение не само защото спестява разходи, но също е много подходящо за декорация, спот осветление, вградено осветление и осветление в екстериора. В кухнята този тип осветление намира своето приложение за осветяване под шкафове поради възможността за насочване, както и поради малките размери. Вграденото осветление в кухненските шкафове се използва, за да се осветяват активните зони за работа и да се допълни цялостното осветяване на пространството. Този тип осветление осветява хоризонталните повърхности, свързани с дейностите в кухнята – зоните за приготвяне на храната, зоната с готварски книги и  хранителни продукти, зоната за готвене и почистване. Диодите в кухнята обикновено осигуряват хоризонтално осветление на стената зад плота. Цветовете в кухнята са от особено значение за оценката на храната, за социалното общуване и за завършената декоративна визия на кухнята. Цялостното осветление е важно, за да няма тъмни места и да осигурява усещане за по-широко пространство.

Декоративното приложение на LED е голямо, тъй като дава възможност за насочване на светлината към конкретни произведения на изкуството, които са значими за интериора, като например картини, закачени на стената. LED осветлението е с различни цветове – студено бяло, топло бяло, червено, синьо и зелено. Екстериорното приложение на LED е много ефективно за осветяване на дървета, растения и цялостно осветяване на градината. LED се употребява също за водни потоци, пътеки, гаражи и зони за движение на автомобила в двора.

Плюсовете на LED осветлението:
• LED осветлението е по-трайно в сравнение с другите видове осветление.
• LED лампите употребяват по-малко енергия.
• LED лампите генерират по-малко топлина, което намалява потребността от климатик.
• LED отделят по-малко въглероден двуокис, което е един от начините за справяне с глобалното затопляне.
• LED лампите имат различни форми и дизайн и са подходящи за различен вид приложение.

Факти за светодиодното осветление LED:
• Яркостта на това осветление е по-висока в сравнение със съществуващите осветителни технологии (с нажежаема жичка или флуоресцентни) и светлината се разпространява по-добре в осветяваната от осветителното тяло зона.
• Излъчването на светлина остава постоянно във времето, като отслабва едва в края на живота на осветителното тяло (50 000 часа, или 45 години при употреба до 3 часа на ден).
• Осигурява чудесно качество на цветното осветление.
• Ефективността му е на нивото на флуоресцентната светлина или по-висока.
• Светлината се излъчва постоянно, след като се включи лампата.
• Не трепти, когато отслабва.

Светодиодното осветление работи с ниско напрежение и това го прави безопасно приложимо във всяка зона от вашия дом - кухня, всекидневна, баня и дори в басейн.

Поради дългия живот на този вид осветителни тела те позволяват да бъдат вградени в най-различни дизайнерски тела, защото не се изисква постоянна подмяна на светещия елемент. LED технологията разкрива един нов свят на светлинен потенциал, защото позволява да бъде интегрирана в дома по много нетрадиционни начини както в едно осветително тяло, така и в архитектурни елементи.  В момента експертите са единодушни, че светодиодът ще позволи на строители, архитекти и дизайнери да преосмислят ролята на осветлението в домовете, и обещават светло бъдеще за общото му приложение.

Предимство на този вид осветление е, че то може да бъде част от много домове, в които клиентът желае управление на светлината, или така наречения умен дом. Системите за управление и инсталации могат да бъдат прости или сложни според желанието на клиента.  Чрез управлението LED осветлението може да премине през целия цветен спектър, както и да се променя интензитетът на светлината в зависимост от настроението на домакините или конкретния случай.

В близко бъдеще следващата технология, която ще добие популярност, е Organic Lighting Emitting Diode (OLED). OLED са органични материали, поставени между два електрода, към които като се пусне електричество, започват да излъчват светлина. С тази технология от General Electric, която се надяват да пуснат в производство до 3 години, ще може да се осветява домът много по-икономично.

OLED е следващата еволюционна стъпка в осветлението, която ще даде милиони решения за дизайнерите на осветителни тела.

+2
Автор: Мая Янева
Закони Нормативна база Коментари