Осветление за хол

Това многофункционално пространство се нуждае от внимателно планирано осветление за ежедневието. От спотлайти за семейни снимки и произведения на изкуството по стените, до осигуряване на достатъчно светлина чрез полилей в центъра на стаята, който като огън да събере семейството, когато децата си свършат домашната работа. Нека разгледаме многото слоеве осветление, които ще накарат хола ви да оживее в светлина.
18.08.2021
инж. Димитър Костов
1586
осветителни тела, осветление, полилей, вградено осветление, спотове, осветление за хол, подови лампи, лампа за четене, настолна лампа, акцентно осветление
Централният елемент в много холове е висящо осветително тяло или полилей.
Източник: Снимкa: www.lightluxury.bg

Докато повечето от нашите стаи са проектирани с конкретни задачи, като: готвене, хранене, къпане или сън - холът е помещение за широк спектър от дейности, уникални за всеки човек. В зависимост от деня, това може да е мястото, където забавляваме приятелите и семейството си, вдигаме крака на дивана, за да се отпуснем, сгушваме се с добра книга, потъваме в любимите си предавания или хапваме от време на време.
 

Това многофункционално пространство се нуждае от внимателно планирано осветление за ежедневието. От спотлайти за семейни снимки и произведения на изкуството по стените, до осигуряване на достатъчно светлина чрез полилей в центъра на стаята, който като огън да събере семейството, когато децата си свършат домашната работа. Нека разгледаме многото слоеве осветление, които ще накарат хола Ви да оживее в светлина.
 

I.  Осветление по дейности

Първата, най-важна стъпка преди да решите задачата с Вашето осветление за хол е да разберете как използвате пространството. От четене до релаксиране, настройте всички осветителни тела така, че да Ви помогнат по пътя към реализацията на специфично вашите дейности - това се нарича осветление по дейности. Отделете малко време, за да помислите какво се случва във вашия хол.
 

За много от нас това е гледане на телевизия. Телевизорите излъчват собствена светлина, така че е важно вашето осветление да не е в конфликт с това, причинявайки отблясъци, които пречат на любимото Ви предаване и увреждат очите Ви. Отблясъците могат да идват от различни източници на осветление, като настолна лампа без абажур, спотове, насочени към екрана, и дори прозорци. Не забравяйте да поставите вашите осветителни тела спрямо телевизора си така, че светлината им да не свети директно към екрана.


Лампата за четене намалява разсеяната светлина и напрежението в очите, подчертавайки думите на страницата. 
Снимкa: www.lightluxury.bg


Дежурното (фоново) осветление е умен начин, както да се избегнат отблясъците на телевизионния екран, така и да се намали напрежението в очите, причинено от продължителното излагане на телевизионни екрани в тъмни помещения. Фоновото осветление включва поставяне на лампа зад телевизора, за да се увеличи видимостта около екрана, без да се излъчва повече светлина директно в очите на зрителя. Това осигурява повече околна светлина в стаята и спестява на очите Ви непрекъснатата адаптация между ярък екран и тъмната стая, която го заобикаля. Тази помощна лампа, която може да бъде настолна лампа или лампион не само не отвлича вниманието  от това, което е на екрана. Това осветление всъщност прави изображенията на екрана да изглеждат по-богати.
 

Що се отнася до светлината за четене, обичайните настолни и подови лампи не осигуряват фокусираната светлина, от която наистина се нуждаете. Лампата за бюро, наричана още лампа за четене или подовата лампа за четене са най - добрия Ви приятел - тяхната ярка, фокусирана светлина намалява разсеяната светлина и напрежението в очите, подчертавайки думите на страницата, а не пространството около Вас.
 

Ако търсите по-универсален вариант, помислете за регулируема подова лампа или насочваща лампа за четене. Едно просто завъртане на главата на лампата може да осигури светлината за вашата сесия за четене, независимо дали седите или лежите, и лесно може да преместите лампата при децата, които оцветяват на кухненската маса.

Ако вашите задачи са относително неподвижни, една стилна насочваща се лампа може да Ви осигури нужното количество светлина В по-малки пространства може дори да помислите за лампа за четене, монтирана на стената.


Настройте всички осветителни тела така, че да ви помагат за вашите дейности.  Снимкa: www.lightluxury.bg


II. Акцентно осветление

След като изберете осветление за основните дейности в хола, следващата стъпка е да осигурим акцентно осветление. Акцентното осветление подчертава произведения на изкуството и архитектурни особености в пространството.
 

Ако строите къща от самото начало или планирате основен ремонт, регулируемото вградено осветление предлага разнообразие от интегрирани акцентни решения. Не забравяйте да инсталирате вграденото си таванно осветление под ъгъл 30°, на около 60см. от стената при височина на стаята от 2.60м.
 

За да подчертаете текстурирана стена или такава с архитектурни елементи, помислете за вградено осветление, в близост до стените, което ги облива със светлина. Грапавините и релефните орнаменти се превръщат в произведения на изкуството.
 

„Сенките не винаги са нещо лошо“, напомнят консултантите по дизайна. „Всъщност сенките могат да бъдат привлекателни, когато искате визуална драма.“
Едно монорелсово осветление може да бъде практична и стилна алтернатива на вграденото осветление, особено в стаи с високи тавани. Гъвкави и функционални, монорелсовите осветителни тела предлагат, както регулируеми спотове на релси, така и стилни декоративни висулки за подобряване на интериора на един съвременен дом.
 

При използване на осветление с акцент върху скулптура, антична ваза или друг триизмерен фокусен обект, помислете за лампи тип прожектор или лампи, вградени около обекта. Както при всяко вградено осветление, то създава усещането за увеличаване на пространството, като същевременно осигурява перфектния тип осветление. Има и триточкова техника на осветление, която използва основна светлина, допълваща светлина и задна светлина, за да помогне за осветяването на обект, като същевременно премахва сенките, получаващи се при директното осветление.


Снимкa: www.lightluxury.bg


Искате да покажете впечатляваща колекция от произведения на изкуството, семейни снимки или особено впечатляваща колекция от книги? Има различни начини да направите това, от обикновени насочени осветителни тела за стена до изящни спотове за картини с орнаменти в класически стил.
 

III. Общо осветление

След като сте осигурили осветление по дейности и акцентно осветление, последната стъпка е да добавите главно, общо амбиентно осветление, за да запълните празнините и да настроите атмосферата на вашия хол. Това може да стане по различни начини.
 

Вградените осветителни тела като модерните напоследък лед лунички са чудесен избор, ако сте в състояние да ги инсталирате. Но, избягвайте просто да отрупате тавана с колекция от вградени осветителни тела от един модел. Вместо това се съсредоточете върху това, което искате да видите. Помислете, какво е важно във вашето пространство. Произведение на изкуството ли? Текстурна стена? Архитектурна особеност? Ваза на масата?


Tриточкова техника на осветление, която използва основна светлина, допълваща светлина и задна светлина, за да помогне за осветяването на обект, като същевременно премахва сенките, получаващи се при директното осветление. 
Снимкa: www.lightluxury.bg


След като направите това, можете да попълните празните недобре осветени места с основни осветителни тела. За разлика от едно осветление за спалня, където е допустимо да има и по-сенчести места, при осветлението за хол всичко трябва да е добре осветено.
 

Една от по-новите, алтернативи на вграденото осветление е светлината „стичаща“ се по стените, които щедро окъпват цялата стена в равномерно осветление без сенки, като правят така, че холът да изглежда по-просторен.
 

В този момент може да останат сенки само в някой ъгъл във вашия хол и тук ще искате да добавите някои подови лампи и настолни лампи с абажур, които да допълват вградените лампи за пълно осветление. Преносимите лампи предлагат локализирани осветени обеми на нивото на очите, които осветяват лицата, създавайки интимна, но спокойна социална атмосфера.


За да подчертаете текстурирана стена или такава с архитектурни елементи, помислете за вградено осветление, в близост до стените, което ги облива със светлина.  Снимкa: www.lightluxury.bg


Централният елемент в много холове е висящо осветително тяло или полилей. Има много стилове, от които да изберете. Едни от най-продаваните модели са съвременните лед полилеи от всякакъв вид, както и полилеи с кристали. Не забравяйте, че основната функция на полилея е да осигури стил и атмосфера и не винаги вграденото таванно осветление и монорелсовото осветление са ефективна алтернатива.
 

IV. Високотехнологични решения в синхрон с Вашия ритъм

Биологично сме програмирани да се събуждаме с яркосините нюанси на сутрешното небе и да се отпускаме с топлите тонове на залязващото слънце - това е част от нашия циркаден ритъм. Хората са свързани със слънцето. Когато слънцето е пламтящо огнено и изгрява, това влияе на кръвното ни налягане и телесната ни температура. Когато слънцето е високо в синьото небе, ние сме много концентрирани и активни. Когато слънцето залязва в кехлибарено сияние, мелатонинът започва да нараства и ние започваме да се отпускаме. Оттенъците и яркостта, излъчвани от слънцето, се координират с нашия циркаден ритъм (circa лат. - обиколка, около; diēm лат. - ден), - биологичният процес, който ни поддържа щастливи, здрави и в тонус.


Днешните технологии ни позволяват да съчетаем жилищното си осветление с нашия биологичен денонощен ритъм, както никога досега, в това, което експертите наричат Осветление ориентирано към човека или уелнес осветление (Human Centric Lighting). Яркост, цветна температура, оттенък - всички те играят роля за определяне на настроението.
 

Много е направено за подобрението на съвременните лед лампи и затова те са толкова популярни в наши дни. Цената е по-ниска, цветната температура е по-добра, качеството е по-добро. Модерните осветителни тела са изградени с вградени светодиоди, за да е по- лесно за нас. Те са бъдещето, така че е време да ги прегърнем. LED технологията предлага редица предимства, включително дълъг живот (те никога не изгарят) и енергийна ефективност. Преди няколко години най-често срещаното оплакване срещу LED осветлението беше отенъкът - студен нюанс на синьо, който беше не много подходящ за релаксираща среда като хола. Днес светодиодите са се развили много - има дори LED крушки Edison, за тези, които търсят този ретро щрих.


Oсновната функция на полилея е да осигури стил и атмосфера.  Снимкa: www.lightluxury.bg


Част от еволюцията на LED лампите позволява на LED светлините да се регулират до по-топла цветна температура, възпроизвеждайки ефекта на залязващото слънце или светлината на старите лампи, с които всички сме израснали: нажежаеми и халогенни крушки. Тази привлекателна технология става популярна както сред собствениците на жилища, така и при собствениците на офиси и скоро ще бъде стандарт навсякъде. За щастие, вече има голямо разнообразие от осветителни тела с контрол на цветната температура, от които да избирате, за всеки стил.
 

Когато контролът на цвета и нюанса на излъчваната светлина се съчетае с контрол на яркостта, всичко това с едно натискане на бутон или през смартфона ви чрез приложение, това позволява на потребителя да промени настроението на околното пространство, за да отговаря на неговите нужди и желания. Можете да имате ярко бяло, което имитира дневна светлина и така да увеличите производителността, или много успокояваща топлина, която имитира залеза. Например: топъл и уютен нюанс от 2700K е идеален за уютни, романтични вечери. Повишете го до 3000K за бурни, неделни следобеди и преди футболен мач или се събудете сутрин с ярък и весел 4000K.

Закони Нормативна база Коментари