Осветление за баня

Полезни съвети при избор на осветителни тела и принципи при осветяването на баня
25.05.2022
инж. Димитър Костов
1829
осветление, осветление на банята, LED лунички за баня, осветителни тела за баня
Източник: Снимки: lightluxury.bg

Отдавна банята се е развила от място, където човек се грижи за хигиената си, до персонален Спа център. Тя е лично пространство, където човек остава насаме със себе си, отмива натрупаното през деня напрежение и се отпуска, оставяйки зад гърба си проблемите на деня. Затова е особено важно да се помисли за добрия дизайн и комфорт на това помещение. Осветлението е един от основните фактори, които осигуряват хармония, естетика и стил във всяка баня. 
 

I. Видове осветление за баня според нуждите
Правилно осветената баня, включва няколко нива на осветление, според дейностите, които извършваме в банята.
 

 1. Основно осветление
Това е общото осветление на банята, което служи за извършване на ежедневните дейности там. Такива са: измиването, къпането, сортирането на прането, почистването, подреждането на козметика и перилни препарати и др. Това осветление може да се осигури от силни светлинни източници, разположени на тавана. За предпочитане е бялата светлина, която създава усещане за простор и е най-близка до естествената. 
 

Ако банята е вътрешно помещение без прозорци, основното осветление трябва да е заместител на дневната светлина и ще трябва да осигури достатъчно осветеност, за да се избегне образуването на сенки. Основното осветление може да се осигури от осветителни тела, прибрани към тавана, тип плафони или да е вградено в окачения таван, осигурено от LED лунички за баня или да представлява комбинация от двете. 
 

Как да определим колко осветление ни е нужно за банята? 
 

Когато се изчислява силата на основното осветление се взима под внимание, освен големината на помещението, така също отразяващата способност на повърхностите. Отчита се дали в банята има огледала и каква площ заемат? Понякога съвременните дизайнери проектират цели стени в банята да са облицовани с огледала. 
 

Важно е да се вземе под внимание цвета на плочките и това дали те са гланцови или матови, цвета на ваната, ако има, както и цвета на повърхностите на другите мебели за баня. Няма строги правила за достатъчното осветление на банята. Една баня изглежда хармонично осветена с по-малко лумени, отколкото друга. В различните случаи може да се стигне до различно решение. 
 

 2. Локално осветление
Това осветление е необходимо, за се извършват специфични дейности в банята, свързани с личния тоалет, като: гримиране бръснене, миене на лицето и ръцете. Локалното осветление се поставя в близост до огледалото, където е особено важно да имате достатъчно светлина, за да виждате кристално ясно и в детайли образа си в огледалото. 


Снимки: lightluxury.bg
 

Важно! Честа грешка е да се постави осветително тяло високо над огледалото. Това ще създаде директна светлина на всички изпъкнали части в горната половина на лицето и в сянка ще останат другите части, което ще придаде на човек уморен и посърнал вид. Ако има горно осветление на огледалото е задължително да се постави осветление и от двете страни под формата на аплици. Така ще се избегне недоосветеноста на различните части на лицето.
 

Друго място, където е добре да се постави локално осветление в банята е душ кабината и ваната. Там то може да не е натрапчиво ярко, но трябва да осигурява достатъчно светлина за да извършвате хигиенните си нужди комфортно.
Разбира се, всички тези осветителни тела трябва да се включват независимо едно от друго и да образуват различни комбинации по между си.
 

 3. Декоративно осветление
Това е осветлението, без което можем, но то осигурява светлинен акцент върху определен архитектурен орнамент, статуетка или детайл от интериора. Чрез правилно подбрано декоративно осветление, издигаме стила на банята на по-високо ниво и добавяме лукс в помещението. Декоративното осветление може да бъде осигурено от спот лампи за баня, вградени LED ленти под ръба на ваната или шкафа. 


Снимки: lightluxury.bg


Когато използваме банята като спа или уелнес център, именно декоративното осветление остава единственото включено осветление, затова е добре да се предвиди, то да може да се димира, а защо не и да изменя цвета си.
 

 4. Допълнително (амбиентно) осветление.
Наричано още и запълващо, това осветление осигурява светлина там, където другите осветителни тела не могат. Ако основното осветление е монтирано на тавана, локалното в определени зони, а декоративното допринася за атмосферата и поставя светлинни акценти, то допълнителното осветление поставя последни щрихи в светлинния баланс на помещението и осигурява светлинна атмосфера, която ни помага да се чувстваме добре в тази интимна част на жилището си. Допълнителното осветление може да се осигури от вградени в пода, стените или тавана LED лунички или аплици монтирани зад ъгъл, ако има такъв в помещението или led модули вградени в стените.


Снимки: lightluxury.bg


II. Изисквания за водозащитеност на лампите монтирани в банята
Когато на едно място имаме електричество и вода, съществуват рискове, които трябва да избегнем.
 

Всички лампи, които поставяме в банята, трябва да имат определена степен на защита от влага и пръски вода. Индексът, с който означаваме степента на защита се нарича IP и е сертифициран в международният стандарт IEC 60529. IP означава International Protection, но ще го срещнете и като Ingress Protection (защита от проникване). След абревиатурата IP следват две цифри – първата показва степента на защита от прах и твърди предмети, а втората от вода и течности. 
 

В конкретния случай за осветителни тела, монтирани в банята от съществено значение е втората цифра. Затова ще означим първата цифра с Х. При производство на осветителни тела за баня, производителите осигуряват защита минимум IPX4. Колкото по-голямо е числото, толкова осветителното тяло е по-защитено. В случая „4“ означава „Защита от пръскане от всички посоки“.
 

Въпреки това се избягва поставяне на осветителни тела над душа или ваната, където влажността е най-силна или ако се поставят там, изискванията са завишени до ниво „7“, което означава „Краткотрайно потапяне във вода до 1m“. Другият вариант е да се използват осветителни тела за баня с безопасно напрежение, например 12VDC.
 

Все пак в банята има зони, в които влагата не е толкова голяма (виж зона 2 и 3 на схемата) и там може да се използват лампи с по-ниска степен на защита. Но ако в банята при къпане се образуват пръски във всички посоки (например при къпане на деца), защитата трябва да е минимум IP44.

     

Снимки: lightluxury.bg

Важно! Ключове, разклонителни кутии и трансформатори за лампи, трябва да са разположени извън банята. Допуска се поставянето на, защитен с IP44 и повече, контакт с капак в близост до огледалото в зона 3, за включване на машинка за бръснене или подстригване.

За поддържане на по-ниско ниво на влажност в банята, което е полезно както за лампите, така и за хората е необходимо да се осигури принудителна циркулация на въздуха чрез вентилатор или естествена чрез отваряне на прозорци и врати. Кондензът, който се образува при къпане ако не се проветрява след това, с течение на времето може да проникне във всяко осветително тяло.
 

III. Видове осветителни тела за баня
Изборът на вид осветителни тяла за баня също е важен.
 

Едва ли сте виждали баня осветена от кристален полилей и това е така не само заради необходимостта от влагозащита. Подходящите осветителни тела за баня е за предпочитане да бъдат от хромирани или неръждаеми метали, полимери издържащи на влага и непроменящи цвета си и оборудвани с дифузер от бяло стъкло. За баня се използват плътно затворени стенни или таванни тела или вградени лунички. Това означава, че ако в такова осветително тяло поставим крушка с нажежаема жичка, отделяната топлина няма да може да се разсее в околното пространство и има вероятност скоро крушката да изгори. 
 

Тук на помощ идват LED лампите. Те отделят съвсем малко топлина, могат да се изберат така, че светлината им да е в неутралната част на спектъра около 3000 до 4000K и поради дългия си живот няма да се налага често да демонтирате плафоните, за да сменяте изгорели крушки.
 

В заключение, ще препоръчаме да настроите осветлението във Вашата баня според личните си предпочитания. Изборът е много голям, но с професонални консултации в магазините за осветителни тела, можете да постигнете желаната атмосфера в банята.
 

Автор: инж. Димитър Костов
Закони Нормативна база Коментари