Пластиките на Ради Венков

„Истинският художник е човек, който вярва абсолютно в себе си, защото е абсолютно себе си“. Оскар Уайлд
15.08.2006
Даниела Житарска
777
изкуство, пластики

1954 - роден в Благоевград
1980 – завършва Стоматологичния факултет към Медицинска академия, София
1985 – специализира хирургична стоматология
1987 – самостоятелна изложба „Малка пластика камък“


Д-р Ради Венков е член на СБС, учредител на BSOIB – член на Световната организация по имплантология ICOI и член на Plerre Fauchard Academy.
 


Ради Венков работи в малка пластика. След много търсения в областта на изкуството, именно там той намира себе си. Може би защото е стоматолог по професия, детайлът е неговата сила. В скулптурата обаче, той намира духовното си осъществяване и истинска себеизява.
 

  


Да събереш впечатления, емоции и да съзерцаваш живота е истинско удоволствие, особено, ако съумееш да ги концентрираш в една творба. А за да узрее, е необходимо трансцедентално преживяване, което е уникална човешка способност да анализира ситуации и да им придаде визуален облик. Изкуството е сложен процес от множество взаимовръзки. И една липсваща брънка бива уловена дори от тези, които смятат себе си за лаици. Всеки човек притежава усещания за красиво и грозно, добро и недотам положително. Единствено страхът и липсата на доверие са тези, които пречат на правилната преценка.
 


Твърде ясно е посланието на автора, който ви представям. Ясно, поради интелекта и природния му талант да анализира и самоанализира себе си. Ради Венков не е учил в рисувателни училища, но той синтезира усещанията си, трансформира ги и с невероятно пластично умение ги обобщава в прекрасни форми. Улавяйки простата схема на съществуването, без да усложнява обемите, той изпраща чисти послания. Живи и романтични, лирични и носталгични, неговите фигури говорят, без да бъдат претенциозни.
 

 


Ради Венков не обича да именува творбите си, защото:“...те сами разказват историята си“. Изразителни и духовити, чувствени и спонтанно родени, те се появяват след дълго натрупване в подсъзнанието му. Идеите си оставя да тлеят до момента на изригването им. Тогава биват уловени и облечени във форми. Авторът изживява истинска любов по време на сътворението. Такава любов изживява всеки, който познава чувствителността си и вярва в таланта си, и се оставя те да го водят в този божествен процес. Ради Венков е личност със силно изявено художествено присъствие, доказващ, че не винаги истинската творба се ражда след дълги години академично обучение, а чрез вглеждане в своя вят, изучаване на световната култура и безчетни опити в ателието...
 

   
 

„Не мога да повторя нещо, вече направено веднъж от мен. Емоцията ми не е същата – решението вече е друго“ – разказва Ради Венков. Той е наясно със същинския творчески процес е не се бори с вятърни мелници, а продължава да ражда форми от нови емоционални натрупвания. А те винаги имат нов привкус и са създадени с повече опит. „Обичам всичките си деца е не желая все още да се разделям с тях“ – допълва авторът. Това е точно толкова провокативно за твореца, колкото и бързата раздяла при други. Има автори, при перформансите на които се унищожават, разрушават и изгарят току-що създадени работи.
 

  


Ради продължава да общува с формите и след появата им на бял свят. Така процесът на самоанализ търпи развитие. Почеркът му свидетелства за вътрешна сила с тенденция за самоосъществяване и противопоставяне на външното. Ради Венков придава на своите образи качества, ценни за самия него. Той е чувствителен и аналитичен, критичен и с усет към обобщаване на нещата. Той критикува или възхвалява човешките качества, без да има претенции за налагане на мнение. Жаден за знания, с чувство за хумор, скромен и естествен.

Автор: Даниела Житарска
Закони Нормативна база Коментари