Мансардата на бляновете

Да използвате тавана само за склад на стари вестници и мебели е твърде жалко.
14.06.2014
Светлана Желева
1868
мебели, покривни прозорци, осветление, Мансарда, скосени тавани
Животът на мансардата си има своя чар.
Източник: www.velux.bg

Да, познахте. Позволихме си да вземем заглавието на първия роман на Ерих Мария Ремарк, който излиза през 1920 г. В него той разказва за един „човек на изкуството”, който живее уединено, далеч от шума и суетата на делника. Заглавието ни хареса и заради това, че мечтите ни могат да бъдат сбъднати.


Да използвате тавана само за склад на стари вестници и мебели е твърде жалко. Далеч по-добра идея е да го превърнете в мансарда и използваема допълнителна стая, съветва ни специализираният сайт http://www.bauen.de/. Преди да се насладите на разширението на жилището си, трябва да съблюдавате някои правила и съвети. Косо отрязаните ръбове и ъгли са подходящи да бъдат превърнати в необичайна като дизайн стая с кът за четене с капандура, система за наблюдение, тераска и приплъзващи се прозорци. Малките ниши са подходящи за уютни сгушени кътчета за усамотяване. Височината на тавана трябва да се поддържа все пак в по-високите граници, твърде ниският таван се отразява на качеството на живота.


  • Ако мандардата има по- стръмен наклон от 35 градуса,  то половината от стаята е висока 2.30 метра.
  • При наклон по-голям от 40 градуса,  островърхите части стават  напълно използваеми и могат да се превърнат напр. в мини галерия.
  • Ако наклонът е повече от 50 градуса, то това може да осигури в повечето случаи място и за втора жилищна площ. 

По правило дебелината на изолиращата повърхност трябва да е 16 см.


Да изберем правилните мебели
Вместо заемащия много място гардероб се препоръчва в скосените стени да се вградят по-малки шкафчета. За скринове, поставки за телевизор и шкафчета на колела мансардата е идеалното място за тях. Ниските мебели подчертават височината на стаята много добре. Вана насред стаята и гледка към звездното небе през таванския прозорец е идея, която превръща мястото в особено привлекателно. Обаче таванската вана е по-скъпо удоволствие от стандартната вана.


Кое къде да сложим?
Ако главата е точно под скосените части на мансардата, много хора  се чувстват натясно и притеснени. Но ако точно над леглото е поставен  мансардния прозорец, това усещане изчезва. Преди време модната тенденция е била 1 крушка в една стая. Сега  се поставят между 3 и 5 крушки на площ от 25 кв.м., ако помещението не се използва като цяло, а е разделено на отделни зони (кътове). Светлината, която влиза в помещението през покривни прозорци (т.е. при скосен таван) е до три пъти повече от светлината, която би влязла през същия прозорец, ако е вертикален. Така мансардата може да се окаже най-светлата стая в сградата.


Ето и какво съветват българските специалисти :
Достатъчно светлина и свеж въздух са жизнено важни за здравословния начин на живот. Усвоеният тавански етаж често е най-уютното място в цялата къща, тъй като е облян от светлина през покривните прозорци. За оптимален комфорт, светлината и топлината в таванската стая могат успешно да се контролират с помощта на вътрешни и външни щори и сенници.
Когато през лятото е твърде топло, външните щори спират слънчевите лъчи преди да са нагрели стъклопакета, а вътрешните регулират светлината. А през зимата щорите е най-добре да са вдигнати през деня, за да влиза повече безплатна светлина и топлина, а през нощта да се спускат, за да за пазят топлината вътре.

+3
Автор: Светлана Желева
Закони Нормативна база Коментари