Декориране на бебешката стая

Независимо дали ще подготвяте нова стая или ще пригодите пространството за ново братче или сестриче, не е необходимо декорацията да бъде скъпа, трудна за изпълнение и перфектна като от списание.
14.06.2014
инж. Полина Петкова
955
интериор, обзавеждане детска, бебешка стая, мебели за бебешка, декорация за бебешка
Удачен избор на разположение на мебелировката
Източник: http://www.decosee.com/

Независимо дали ще подготвяте нова стая или ще пригодите пространството за ново братче или сестриче, не е необходимо декорацията да бъде скъпа, трудна за изпълнение и перфектна като от корица на списание.

Преградите на леглото трябва да са вертикални, AВ Мебели; http://www.avmebeli.com/


Въпреки, че предстои да вземете много решения, те не са трудни и имате свобода на избор. Това е момент от живота ви, когато сте на път да приветствате един нов член на семейството в дома си, и е важно създаването на бебешката стая да бъде забавен творчески процес, който да ви доставя удоволствие, а не да си налагате големи очаквания. Бебето ще я хареса, каквото и да направите!Бебешка стая с цветна декорация, http://howlerband.com/


Фокусирайте се върху най-важното.
Дайте си време и свобода. Ако е възможно, опитайте се добре да планирате всичко преди раждането. За повечето нови майки това е лукс, но ако имате време, започнете още в началото, това ще ви облекчи и няма да се наложи да се притеснявате за всичко в последния момент. Въпреки голямото разнообразие и информация, важно е да знаете, че има само един правилен начин за обзавеждане на бебешката стая - тя трябва да гарантира безопасна, приятна и здравословна среда. Какви и колко декоративни елементи ще поставите, зависи от вас и вашите предпочитания.


Независимо от това, че е забавно да си представяте бебешката стая като от списание, важното е да сте реалисти. Времето, финансите и пространствените ограничения ще се окажат водещи, за вземането на решения и за това, което ще се получи на края. Използвайте списанията и декорите, които ви харесват като вдъхновение, а не си поставяйте за цел да преследвате абсолютно същата визия. При обзавеждането на бебешката стая, задължително трябва да помислите за обезопасяването ѝ. Това е много основен елемент и е единственото нещо, с което не бива да се правят компромиси.


Помислете за бюджета си.
Най-естественото нещо е да искате най-доброто за вашето бебе, някои родители могат да подсигурят нова, красива и според модните тенденции стая, но не забравяйте, че за бебето няма значение дали килимчето и завесите са в тон. Петната са неизбежни, така че съсредоточете се върху купуването на неща, които са на първо място функционални, и след това красиви. 

Проектиране на детската стая.
Вземете размерите на стаята и ги запишете, така че да са ви под ръка когато ви потрябват. Това ще ви е от полза, когато пазарувате мебелите, декорите и т.н. В случай, че случайно харесате нещо, ще бъдете подготвени с необходимата информация.

Подова настилка не причиняваща алергии, http://quakerrose.com/


Планирайте оформлението.
Поставете детското легло в близост до вратата, така че когато се наложи да отидете през нощта при бебето, да не се спъвате в други мебели. Избягвайте разполагането му в непосредствена близост до прозореца, там може да става течение. Никога не поставяйте непосредствено до креватчето висящи неща, като завеси, покривки и др., които бебето може да хване и да се задуши с тях. Разположете повивалника в близост до детското легло. Така когато трябва да преповиете бебето, няма да ви се налага да го пренасяте през цялата стая. 


Ако имате хубава гледка през прозореца, сложете в близост до него люлеещ се стол, така ще имате поглед навън. За да предпазите бебето от ярката светлина заложете на контрастни завеси, които подхождат на цвета на стените. Ако слънцето грее директно в прозореца, добавете и щори, за да може бебето да спи добре през деня. Помислете колко място ще ви е необходимо за дрешките и аксесоарите на най-малкия член на семейството и предвидете два пъти повече. Не поставяйте рафтове над детското легло, защото както вещите така и самият рафт може да паднат върху бебето.

Удачен избор на разположение на мебелировката, http://www.vissbiz.com/


Добавяне на допълнителни елементи.
Заложете на по-приглушено осветление. Според последните изследвания е добре да загасите изцяло осветлението в стаята, след като сложите бебето да спи. Ако желаете може да монтирате аплици, нощна лампа или димер за да може лесно да управлявате нивото на осветеност в помещението. Важно е, да направите окабеляването преди да преминете към довършителните работи. 


Изберете подовата настилка така, че да съвпада със стила на останалата част от дома ви. Помислете дали вие или някой от семейството ви има алергии! Ако е така, то бебето може да се окаже твърде податливо, вземете този факт под внимание, когато правите своя избор. При покриване на пода изцяло с мек килим или мокет, може да се провокират алергии. Най-добрият вариант е твърда настилка с малки килими (които лесно могат да бъдат почистени).


Поработете над цветовите комбинации. Ако не знаете пола на бебето, заложете на неутрални цветове като кремаво, жълто, бежово, и бледо зелено. Преценете също дали искате да декорирате бебешката стая тематично. Всичко е позволено, от каубои до цветя, от пирати до пеперуди, или нещо по-модерно, като кубчета или на ивици. Също така помислете как стаята ще се използва в бъдеще. Ще ви се наложи да я пребоядисвате след като детето надрастне темата?


Избор на мебели за бебешката стая.
Изберете леглото.
То ще бъде основната фокусна точка на бебешката стая. Отделете малко време и вземете разумно решение. Форма, стил, покритие и дълготрайност са сред факторите, които трябва да имате предвид. Преградите на леглото трябва да са вертикални, за да не може бебето да излезе и да се нарани. Трябва да са достатъчно близо една до друга, така че малкият член на вашето семейство да не може да промъкне глава през тях и да се заклещи. Един лесен ориентир за това измерване е, ако един стандартен размер кен за сода минава през тях, то те са твърде далеч една от друга. 


Подсигурете мебели за бебешката стая, които да я допълват. Основните елементи са: повивалник, много удобен стол, нощно шкафче или маса, кош за дрехи и часовник, ако сте решили да кърмите. Важна е безопасността: с изключение на стола, всички мебели трябва да бъдат до стената. Вашето дете ще порасне по-бързо от колкото си мислите, ще може да издърпва чекмеджетата и да отваря вратите на шкафовете, когато най-малко подозирате. Най-добре е да обезопасите всичко, в момента когато го сложите в стаята. Можете да направите това със силна найлонова лента или скоба. 

Избор на удобен стол, http://www.decosee.com/


Окончателните щрихи.
Изберете декорации. Това е моментът който сте чакали, тук можете да развихрите въображението си и да пазарувате без ограничения. Изберете фототапета, картините и постелките. Нека стаята да оживее.


Не забравяйте да добавите основното оборудване за бебешката стая:
- Бебефон
, за да знаете когато бебето ви има нужда от вас.
- Пелени, кърпички, крем против подсичане, мек плат за попиване, резервни одеала, резервни принадлежности, и една, две играчки в близост до мястото за преповиване.
- Кошче за боклук (или специален кош за памперси, който ограничава миризмата).

Допълнителни съвети.
- Ако имате възможност за избор между няколко помещения в къщата си за детската стая, изберете това, което е най-близо до вашата стая, така че да не се налага да минавате през цялата къща посред нощ. Покрийте всички контакти с пластмасови предпазители, като превантивна мярка.
- Внимателно проучете детското легло, ако то е втора употреба. Стандартите за безопасност са много по-строги днес, отколкото преди години. Чрез използването на мебели втора ръка може да изложите живота на бебето си в опасност, но много от моделите могат да се проверят за рискове.
- Имайте предвид, че някои от нещата, които виждате, когато пазарувате, няма да могат да се използват много дълго. Така например, бебефона изглежда много полезен, но скоро може да не ви е от полза, така че ако желаете избегнете тази екстра.
- Украсете тавана. Не забравяйте, че вашето бебе ще прекарва много време по гръб, взирайки се в него. Много е важно да съобразите и да не поставяте неща които висят от тавана, защото може да паднат и да наранят детето – придържайте се към стикери, рисунки и отразени фигури.
- Направете си план за работа и декорирайте стаята стъпка по стъпка, за да избегнете натрупване на напрежение. Процесът трябва да ви доставя удоволствие!
- Опитайте се да използвате бои с ниско съдържание на летливи органични съединения. Химикалите, които се освобождават от стандартните бои, могат да бъдат вредни за вашето бебе.


Запомнете важното при декорирането на бебешката стая, е да наблегнете на безопасността и практичността. На него наистина не му пука, ако цветовете не пасват перфектно или има друго разминаване в стиловете.

+3
Автор: инж. Полина Петкова
Закони Нормативна база Коментари