Предимства на трислойния паркет

Подовете от естествено дърво създават неповторимо усещане за топлина и комфорт. Паркетите с трислойна структура предлагат огромно разнообразие както от дървесини и цветове, така и от обработки и ефекти.
10.02.2021
Екатерина Бонева
3264
интериор, трислоен паркет, паркети, настилки за под
Трислоен паркет американски орех с доживотна гаранция на трислойната конструкция и 25-годишна гаранция на лаковото покритие от канадската компания Coswick.
Източник: Снимка: Coswick

Когато избираме подово покритие за вътрешните помещения в дома, предпочитаме да заложим на естествени материали с привлекателен външен вид, екологична безопасност и издръжливост във времето. Идеален вариант за подобен вид настилка е трислойният паркет. Производителите на качествения естествен паркет предлагат варианти от различни видове дървесина, всяка от които има своите характерни признаци. Това прави възможно изпълнението на очарователно красиви подове в помещения с различна степен на натоварване.Трислоен паркет с доживотна гаранция на конструкцията     Снимка: Coswick

Какво представлява трислойният паркет?
Подобно на масивните, трислойните паркети се изработват изцяло от естествена дървесина, като по този начин се разкрива неподправената красота на дървесния фладер. Основата им се състои от два слоя, изработени от широколистна или иглолистна дървесина летви, положени перпендикулярно една на друга. По този начин отделните ламели получават висока структурна якост и устойчивост на ежедневни натоварвания. Стабилната основа осигурява здрава и надеждна поддръжка на композицията от слоеве и висока пространствена стабилност.


Трислоен паркет шеврон с дължина на паркетините 1700 мм - колекция Maxi Chevron на италианската фабрика Foglie dÓro.     Снимка: Foglie dÓro

За изработката на видимия горен слой се използват ценни дървесни видове -  дъб, бук, ясен, орех, както и рядка екзотична дървесина -  кемпас, венге, мербау. За да се предпази от външни влияния, горният слой се лакира с високоякостен финиш лак (обикновено 6 или 7 слоя) или омаслява с качествено финиш масло.

Трислойните паркети се монтират по два начина: чрез плаващ монтаж с "клик" или монтаж с нут и перо, при който се налага лепене, като залепеният за основата с качествено лепило паркет, е за предпочитане, според специалистите от бранша.

Защо да инвестираме в такъв вид настилка?
Някои хора считат трислойният паркет за не съвсем естествена настилка. Това се дължи на факта, че на пазара се предлагат и много евтини и некачествени продукти, които използват за основа шперплат. Но когато става въпрос за качествен трислоен паркет, се има предвид изцяло естествен продукт от дървесина. Ето и по-важните му преимущества:

Трислойна структура - основен фактор за надеждност     Източник:  www.parketsense.bg

Трислойна структура – основен фактор за надеждност
Дебелината на отделните ламели оказва пряко влияние върху здравината и структурната цялост на полаганото покритие. Ако горният слой е с по-голяма дебелина, ще може да издържи повече цикления, увеличавайки полезния живот на пода. Повечето производители залагат дебелина от 2,5-6 мм, което дава възможност за циклене и реставрация до 4-5 пъти. Самото циклене позволява да се обнови паркета и той да придобие съвсем различен вид. Качествената, добре монтирана и правилно експлоатирана настилка е с доживотна гаранция.


Проект на Паркетсенс, www.parketsense.bg , изпълнен с трислоен дъб шеврон в цвят Pastel на канадската компания Coswick.
Дизайн: Ина Дамянова   Снимка: Александър Новоселски


Инертен материал
Поради отличителната си структура, при нормална експлоатация трислойният паркет се влияе в по-малка степен от влажността и температурните колебания, а основата с надлъжно разположени влакна стабилизира и предпазва структурата от усукване и огъване. Стабилната конструкция и статичните свойства на трислойния паркет го правят подходящ за инсталиране върху подово отопление и това е едно от основните му предимства пред масивния паркет, който не е добър вариант, поради голямата му чувствителност към промени във влажността и температурата. Трислойни паркети с горен слой от дъб, ясен или орех се препоръчват за монтаж върху подово отопление.

Гарантираната устойчивост в помещения с ниски и високи нива на влажност дава възможност за монтаж във високопланински хижи и крайморски къщи.


Проект на Паркетсенс  www.parketsense.bg с трислоен паркет американски орех шеврон на Foglie dÓro.
Дизайн: арх. Татяна Глебова   Снимка: Паркетсенс


Изключителен дизайн
Подовете от естествена дървесина създават неповторимо усещане за топлина и комфорт. Паркетите с трислойна структура предлагат огромно разнообразие както от дървесини и цветове, така и от обработки и ефекти.  Трислойният паркет дава много по-големи възможности за интерпретации по отношение на размерите, формите и начина на редене в сравнение с тези при масивните паркети, например. Специалистите препоръчват трислоен паркет, когато става дума за паркетни дъски с особено големи размери (например дъска 3 м), тъй като в такива случаи масивният паркет не е достатъчно стабилен и вероятността да се изметне е голяма.

Трислоен паркет с огромни размери на паркетините (широчини от 240 до 500 мм и дължини от 2500 до 4000 мм) – колекция Jumbo floor на Foglie dÓro     Снимка: Foglie dÓro

Външната красота на дървесната настилка зависи не само от вида на дървесината, но и от метода на рязане - радиален и тангенциален. Първият се прави по ствола на дървото и разкрива рисунък с еднороден цвят, а вторият се извършва спрямо центъра на ствола, създавайки уникален дизайн с неподправената красота на годишните пръстени. В природата естественият модел никога не се повтаря – точно това прави дървените настилки изключителни. 


Трислоен паркет натурален дъб – един от най-често предпочитаните от клиентите цветове за трислоен паркет.  Производител: Coswick     Снимка: Coswick

Минимална поддръжка
Основно преимущество на трислойния паркет е, че той не се нуждае от никаква довършителна обработка след монтажа, тъй като е фабрично байцван, лакиран или омаслен. Маслото прониква дълбоко в порите на дървесината и разкрива уникалната красота на дървесната структура. Лакът предотвратява проникването на мръсотия и влага вътре в паркета и предпазва повърхността на дървения под от механични натоварвания. Омасленият паркет изисква по-прецизна поддръжка и трябва да се третира по-често. Лекото потъмняване на този вид паркети с течение на времето ги прави още по-привлекателни.

Ако държите на опазването на околната среда, трислойният паркет е правилният избор, защото се ползва в пъти по- малко дървесина от ценни и трудно възобновяеми видове. Производителите с доказана репутация притежават сертификати за снабдяване с дървесина само от лицензирани борси.

 

 

Автор: Екатерина Бонева
Закони Нормативна база Коментари