Климатикът през зимата

Много енергоспестяващи модели са почти безшумни, т.е работят на нивото на човешкия шепот
14.12.2014
Константин Димов
834
климатик през зимата, климатизация, отопление, енергоспестяване
Висок клас рециклиран японски климатик Toshiba с КПД: 5.87
Източник: www.ddtrade.bg

Парещото лято – дълбоката зима, необходимостта да се охлади или затопли жилището, или пък да се преборим с влажността, това прави климатикът необходим. Дори за сгради с изключителна топлоизолация, които изискват системи с по-нисък капацитет. Сега нека да обсъдим най-ефикасните модели климатици, предлага специализираният сайт www.penguinaircon.com/ .

Днешните климатични системи са сред най-енергоспестяващите и това е един от начините да охлаждате или затопляте дома си. Последните години инвенторните климатици станаха общодостъпни, независимо от марката и 
предлагат до 40 % икономия на електричество
сравнено с неинвенторните модели. При тях външния компресор работи на фиксирана стойност, просто се включва и изключва продължително с цел да запазва желаната температура в стаята. Този начин на работа спри-тръгни е скъп и води до повече разходи.

Днешните инвенторни климатици имат компресор с променлива скорост, свързан с „умна” смарт –технология, която следи стайната температура. 

Това регулира скоростта на компресора, който постоянно върви, но се ускорява или забавя колкото е необходимо температурата, която е необходима. Инвенторните климатици следователно се придържат до прецизна стайна температура без амплитудите, която води след себе си постоянната скорост. Заради тази по-сложна технология инвенторните климатици са по-скъпи, но в крайна сметка при редовна употреба енергоспестяванията са значими и си струват. Търсете за инвентор и за категория А  информация за енергийната им ефективност върху етикета или опаковката на изделието. 

Инвенторните климатици често се препоръчват за вили, особено на морето и други ваканционни помещения, които се отдават под наем, тъй като гостите са склонни да пускат климатика през цялото време, на пълен капацитет, без много да му мислят каква сметка ще навъртят на хотела. Те имат и друг плюс - по-ниски нива на шума. По-тихи от всякога, много от моделите работят на 20 децибела, т.е на нивото на човешкия шепот. Това е важен фактор за спалните, където бучащи системи могат да доведат до безпокоен сън или да лишат почиващите от сън. 

Климатиците не само осигуряват охлаждане, но и особено важно е, че предлагат ефективно отопление.
Друг мит е, че да се отопляваш с климатик е скъпо. Разбира се, че не е така. Ако използвате инвенторната програма,

много по-ефективно е да се отопляваш с климатик, 
отколкото да имаш подово отопление.

Инвенторните системи имат и скала, т.нар  коефициент на трансформация ( COP-rating ), което има 5 нива. СОР - това коефициент на преобразуване, който е равен на отношението на отдаваната в помещенито топлина към консумираната електроенергия. Колкото по-висок е СОР, толкова по-икономичен и енергоспестяващ ще бъде климатикът. При съвременните климатици стойността на този коефициент е от 3,50 и достига до 5 при най-добрите модели.
Рециклираните японски климатици, така наречените хипер инверторни климатици са най-икономичния начин за отопление поради фактът, че техният КПД или СОР е от 4,80 - 5,50 (при средни стойности на СОР от 3,60 - 4,20)

Намаляването на влажността на помещението е естестевно следствие от отоплението с климатик –  важно предимство в области с влажен климат. Моделите  De-luxe  работят независимо от климатика и 

дори пречистват въздуха от прах и нечистотии, както и други замърсявания, вкл. аромати (миризми). 

Допълнително някои системи могат да бъдат регулирани от дистанция, което позволява на отстъстващите собственици необходимата температура за тяхната собственост - например, ако имате скъпи картини в дома си.
Един съвет: Купувайте климатици само от специализирани магазини и се доверявайте на добре квалифицирани кадри в бранша!
Препоръчително е както покупката, така и монтажът на климатика да бъде извършен от специализирани за това фирми, защото техните специалисти могат да ви дадат професионална консултация, за да изберете най-доброто според вашите изисквания и нужди.

 

+6
Автор: Константин Димов

Още по темата

Още от автора
Закони Нормативна база Коментари