Интериорни врати

Впечатлението от вътрешните врати в един дом често не се осъзнава от гостите, но подсъзнателно им въздейства и оформя впечатлението им за характера на домакините.
15.12.2007
Невена Попкирова
1621
врати, интериорни врати, вътрешни врати
Вътрешните врати са още един елемент от обзавеждането, където всеки може да прояви собствения си вкус, практичност и изобретателност.

Впечатлението от вътрешните врати в един дом често не се осъзнава от гостите, но подсъзнателно им въздейства и оформя впечатлението им за характера на домакините. Домакините понякога се сещат, че имат вътрешни врати, едва когато възникнат проблеми с тях – измятане, овехтяване или скърцане. Подборът на вътрешните врати е основен етап при построяването на нов дом или при неговото подновяване и реконструкция. Цената на хубавата, качествена врата се забравя с времето, а насладата от нейното безпроблемно ползване и красив външен вид остава за дълги години. Вътрешните врати са още един елемент от обзавеждането, където всеки може да прояви собствения си вкус, практичност и изобретателност.


 
Решението за вътрешни врати и касети от масивно дърво е решение на хора, обичащи природата. Независимо от това дали дървото ще остане в суров вид или ще бъде лакирано, или обработено с биологична луга, то внася в дома топлина и уют.
 
Необработеното чамово дърво потъмнява с времето, като придобива с това още по-характерен и приятен външен вид. Безцветният лак от друга страна запечатва дървесината и подчертава рисунъкa на жилките ù . Полупрозрачните лакове могат да придадат пепеливо кафяв, матов гланц на вратата от естествено дърво. Биологичната луга придава на дървесината топъл кафяв цвят. Вратите от слепени дървени летви имат фасетен външен вид и са особено здрави. При тях няма измятане с течение на времето или поради промяна във влажността в съответствие със сезона. Вратите от масивно дърво могат да бъдат украсени с профилни елементи. Вътрешните врати от масивно дърво са задължителни при интериорно обзавеждане “селски” тип. Те стоят добре в съседство със стени без мазилка, на които се вижда тухленият градеж.


 
Няма дървесина, която да внася повече топлина в дома от смърча. Такива вътрешни врати са изява на индивидуален стил на живот. Необработеното смърчово дърво с бяло-жълтеникав цвят потъмнява с времето, получавайки копринен блясък, ако е добре полирано. Такива врати на стаите придават усещане за свежест и чистота и внасят като че ли уханието на гората в стаята.


 
Буковите врати, лакирани с безцветен лак (гланцов или матов), отварят всяко помещение. Те хармонират на пъстроцветно обзавеждане и са подходящи за всеки стил. Съществуват и врати с ламинат в същия десен.
 
Фурнированите вътрешни врати предлагат огромно разнообразие от дървесинни типове: светъл ясен, бреза, дъб, орех, елша, череша. Външният вид на тези врати придава класически вид на дома. Фината естествена структура на горната повърхност на вратата носи естествена сила и допринася за строго индивидуалния вид на помещението. 

 


Боядисаните с бяла блажна боя или бял лак вътрешни врати носят елегантна нотка, особено ако са снабдени с брава от златистожълт лъскав метал. Такива врати са приемливи за почти всички видове вътрешно обзавеждане. При многослойно покритие горната повърхност придобива матов гланц, дървесината е защитена надеждно и е лесна за поддържане и почистване. Различни комбинации от релефна декорация изпъкват особено красиво на чисто белия фон на повърхността на вратата и я правят още по-елегантна. Класическите комбинации с матово стъкло, витражи или стъклописи за вратите на всекидневната и кухнята са като че ли създадени за белите врати.
 
Вътрешните врати от модерни материали предлагат фабрично оформени чрез пресоване релефни рамки, сегментиране на предната повърхност, огънати декоративни елементи, модели, подходящи за вратите на различните помещения в една къща.
 
Вътрешни врати с гладки правоъгълни конструкции на рамките обхващащи стъклените участъци, подчертават съзнателно отказа на домакините от сложни украси, тяхната склонност към практичното. Такива врати са подходящи за модерното обзавеж-дане на дома в стил минимализъм. Елегантните семп-ли по форма вътрешни врати са много подходящи, ако предстои често сменяне на стила на обзавеждането, защото не се натрапват с вида си и имат предимно функционално значение.
 
Вратите с ламинат предлагат максимална устойчивост на одраскване и захабяване на горната повърхност. Те са лесни за почистване. Особено са подходящи за врати на детски стаи, бани и санитарни помещения.

Автор: Невена Попкирова
Закони Нормативна база Коментари