Невидимата кухня в модерния интериор

Когато обитаемата площ на жилището е оскъдна и повечето функционални зони са разположени в едно помещение, скриването на кухнята зад елегантна стена е удачен вариант.
21.12.2018
Екатерина Бонева
7350
интериор, мебели, кухня, модули за кухня, скрита кухня
В двете символични кули е скрито цялото кухненско оборудване
Източник: www.bleumultimedia.com

Изолирането на кухнята в самостоятелно помещение е мечта на всяка съвременна домакиня. Днес обаче, когато все повече жилища се проектират в общо отворено пространство, без разделителни стени, отделящи помещенията едно от друго, изпълнението на подобен проект се оказва трудно начинание.
В такива ситуации собствениците обикновено искат да интегрират кухнята в обитаемата площ, така че да се слива с общия интериор и да се използва като функционална зона само тогава, когато е необходимо. 

Скритата кухня се оказва перфектно решение на този проблем. По този начин кухнята става част от луксозно обзаведения хол и буквално изчезва, когато не се използва. 

Кухнята се трансформира в стилно минималистично допълненине на интериора syestertec.com

Акценти на съвременната кухня
Обзавеждането на модерната кухня се ръководи от три направления – елегантност, минимализъм, технологии. В проектирането на тази функционална зона се залага на максимално изчистения, скрит дизайн. Всичко онова, което в обикновената кухня беше на показ, сега е скрито. Такава концепция би могла да направи съществени подобрения в интериора на малките жилища. При изпълнението на този проект преобладават конструкциите от ламинирани плоскости с гланцови повърхности, решени в ярки, неутрални и природни цветове. Приоритет са функционалните механизми за лесна трансформация на елементите от кухненското обзавеждане. Съвременната кухня се представя в минималистичен дизайн и простота на линиите. Горните шкафове отстъпват място на ефектни осветителни тела, като цялото оборудване и пространство за съхранение е буквално скрито за окото. Новите технологии направиха възможно поместването на цяла кухня в островния плот – с едно движение конструкцията му се преобразява в атрактивна кулинарна зона с всички необходими за готвене пособия. 

Невидимо присъствие 
Когато обитаемата площ на жилището е оскъдна и повечето функционални зони са разположени в едно помещение, скриването на кухнята зад елегантна стена е удачен вариант. Един от начините за това са широки плъзгащи врати, които закриват изцяло кухненското оборудване и спокойно бихте могли да го сбъркате с гардероб. В същото време всички необходими уреди и пособия са винаги на разположение. Скритата кухня е уникален проект на нашето съвремие - едновременно оригинален и функционален.
 
Минималистична концепция за скрита кухня от Logos www.kvartirastudio.ru​​​​​​​
 

Испанската компания Logos представи прекрасен проект за скрита кухня, разположен на по-малко от три квадратни метра площ. Концепцията се състои от изпълнена в оранжев цвят конструкция, чиито плъзгащи врати формират функционална ниша с готварска печка, хладилник, миялна машина, работна повърхност, шкафове за съхранение и вградено осветление. При затворено състояние на вратите, кухнята става на практика „невидима“, добавяйки цветен акцент на интериора.

Технологията Stealth kitchen, проектирана в модули www.freshome.com

Съвсем наскоро американската компания Resource Furniture разработи иновативен кухненски дизайн с патентована технология “Stealth Kitchen”, която се състои от модулни кухненски единици, скриващи се заедно или поотделно зад елегантно изглеждаща стена. Цялото оборудване, работни повърхности, чекмеджета и шкафове остават зад дървените врати. Идеята за „невидима“ кухня, която в затворено положение прилича на стена от дървени плоскости се счита за изцяло новаторска. Зад панелите се разкрива функционална кулинарна зона с модерни високотехнологични уреди - голям хладилник, печка, фурна, абсорбатор, микровълнова печка, мивка, миялна машина, готварски плот и достатъчно място за съхранение на храна и кухненски принадлежности. 

Отделните модули се поръчват и изработват за вграждане в скритата кухня. Предпочитанията на клиента по отношение на специфичното оборудване се предвиждат при изработката, като стената, зад която се помещава модулната комбинация може да се поръча индивидуално, така че да пасва на конкретна интериорна схема. Гладката стена сътворява чудеса в малкото пространство и добавя минималистичен привкус на интериора. 


Конфигурация Tower Kitchen на Филип Старк www.planakitchen.com​​​​​​​
 

Скритата кухня е последния хит в света на модерното обзавеждане. Поредното доказателство за това е нетрадиционния проект “Tower Kitchen” на американския дизайнер Филип Старк, представен символично от два вертикални, въртящи се на 340 градуса шкафа, в които се помещава цялото кухненско оборудване. Проектът заема пространство от един квадратен метър и е допълнен от многофункционална маса. Задната част на двете "кули" е проектирана с огледална повърхност и дъска за записване на различни съобщения. Идеята е подходяща за малогабаритни жилища, където оползотворяването на наличното пространство е приоритет.

Още един ярък пример за тенденциозното навлизане на скритата кухня е уникалната концепция на немската компания Warendorf - “Hidden kitchen”, чиято работна зона е разположена в 5-метрова ниша, скриваща се зад подвижен панел. Иновативната идея пресъздава кухненската функционална зона като произведение на изкуството с минималистичен дизайн. С натискане на един бутон, 7-метровия панел се вдига и сгъва, разкривайки модерен кулинарен център с всичко необходимо за обзавеждането на малки и големи кухни - място за заготовки, мивка, електроуреди, шкафове за съхранение, рафтове, самостоятелно вградено осветление и абсорбатор. Скриващият панел, решен в топъл дървесен цвят допълва изцяло духа на съвременна кухня. 

Уникалният немски проект Hidden Kitchen www.bravacasa.rs​​​​​​​

Модерната скрита кухня предоставя неограничени възможности за създаване на невиждана досега кухненска конфигурация, която се вписва стилно в интериора на малки и големи помещения. Идеята пресъздава кухненското обзавеждане като функционална мебел с механизми за трансформация и подчертано луксозно излъчване.

Автор: Екатерина Бонева
Закони Нормативна база Коментари