Вградената сянка на стара къща

Реализацията на къщата е изключително интересен пример за усвояването на стара къща и нейното удачно включване в изцяло ново решение на еднофамилeн дом.
09.10.2011
Мая Янева
1640
къща, стара къща, двор, дом, архитектура
Източник: Още за къщата, фотограф: Димитър Шиклев

Проект: арх. Юри Ангелов, „Стройконсулт 999” ЕООД
Изпълнител: „БУЛАМ” ЕООД
Фотограф: Димитър Шиклев


Реализацията на къщата е изключително интересен пример за усвояването на стара къща и нейното удачно включване в изцяло ново решение на еднофамилeн дом. В началото на парцел от 410 кв. м има съществуваща къща, построена в началото на 60-те години на миналия век. Архитектурата на старата къща е типова и притежава всички характерни черти на своето време: тя е на два етажа със сутерен.

Целта на проекта е да се преустрои съществуващата сграда и към нея да се изгради пристройка, като се постигне максимален комфорт на обитаване за четиричленно семейство. Желанието на инвеститора за архитектура, близка до традиционната българска къща, е заложено като основна цел при проекта.

Исканията на инвеститора, творческите решения на архитекта и чертите на наличната сграда се срещат в реализацията на този проект. Старата постройка е „вградена” като сянка в новата къща по най-функционален начин. Съществуващите обеми са преосмислени, на места са вписани в нови помещения, а на места са разширени и преформатирани, като са бутнати някои вътрешни стени.

Къщата преди реконструкцията.


Геометрията на имота, разположението на старата къща и особеностите на терена предопределят местоположението на  пристройката в югозападната част на парцела. Основна цел при проекта е да се създадат удобни комуникации между отделните зони на сградата и двора, както и цялостният архитектурен обем на къщата да се впише успешно в околната среда.Достъпът до къщата е от югозапад. Пешеходната част от подхода преминава покрай западната фасада на  сградата, заобикаля я и  достига до външна открита тераса. Главният вход на сградата е от североизток и има самостоятелен покрив. Автомобилният подход води до открита площадка зад къщата, разположена в североизточната част на имота. Автомобилните и пешеходните пътеки са с усилена настилка.Обширна тераса откъм двора осигурява още един вход към къщата. Входната врата е частично остъклена, за да има достъп на естествена светлина в антрето, а входът е защитен от малък дървен покрив. На първия етаж са разположени дневна, трапезария, кухненски бокс, спалня, санитарен възел и стълбищна клетка. В старата къща там са се намирали кухненският бокс, трапезарията, спалнята и стълбата. При реконструкцията са премахнати някои неносещи вътрешни преградни стени, както и коминно тяло. Новата дневна е с площ 35,35 кв. м и е резултат от свързване на съществуващото помещение с пристройката посредством свод.Трапезарията се намира между кухненския бокс и дневната. От нея се излиза на покрита тераса, която в топлите дни на годината може да служи като втора открита трапезария.Дневната е остъклена от юг и от запад. Тя има прилежаща покрита тераса, от която се излиза на двора пред сградата. Двете тераси са свързани посредством 4 стъпала, аналогично на стъпалата между дневната и трапезарията. В дневната има стилна камина.  Спалнята на този етаж е стая за гости. Тя заедно с тоалетната и стълбището са помещенията на етажа, които са запазили старата си конфигурация. Спалнята е разположена непосредствено до стълбата и до нея се стига през малко антре. От антрето през правоъгълен отвор се влиза в преддверие, а оттам в трапезарията и кухненския бокс. От преддверието е осигурен достъп до единствената тоалетна на етажа.Кухненският бокс разполага с килер. Кухнята се намира изцяло в старата сграда. Промяната тук е в съществуващата тераса на югоизточната фасада, която е затворена със зид и е добавена като площ към бокса.


В сутерена се помещават фитнес, склад, зимник и котелно. От фитнеса и котелното има директен излаз на терена. Фитнесът е остъклен, което осигурява естествена слънчева светлина в него.На втория етаж са разположени три спални, дрешник и два санитарни възела. Непосредствено до  качващото рамо на стълбището е входът за първата спалня, която е най-голямата на етажа.


Тя се намира в съществуващата стара сграда и има прилежаща баня и кът за работа. Остъклена е на юг. От стълбищната площадка през втора врата се стига до дрешник, а през него се осъществява връзка с пристройката посредством свод.


В дрешника се намира и перално помещение. В новата част има родителска спалня и още една спалня с обща баня. 


Конструктивната система, използвана за проектиране, е монолитна стоманобетонна, безгредова с единични гредови елементи. Външните стени са с дебелина от  25 см, а зидарията е от керамични тела. Всички ограждащи елементи са с топлоизолация EPS 10 см. Цокълът на сградата е решен с декоративна каменна облицовка с груба фактура. Покривът е четирискатен с наклон 1:3, покрит с керемиди, изолационна мушама и дървена покривна конструкция. РЗП на къщата е 217 кв. м. Покривът на къщата е „Брамак”, а мазилката и интериорните бои са от „Капарол”Целта на проекта и желанието на инвеститора да се доближи визията на къщата до типична българска къща е постигнато със светлата фасада, кафявата дограма, дървените подпокривни обшивки и големите тераси. Естетиката и визуалното впечатление с нищо не загатват, че новата къща има в сърцето си стара постройка.


 


 

Автор: Мая Янева
Закони Нормативна база Коментари