Ежегодната смяна на пръстта травмира алоето

Изискванията на дървовидното алое към почвата се определят от особеностите на кореновата му система, която е разположена повърхностно, и от съдържащите се в неговата пепел до 40% калциев окис.
16.09.2021
Книгоиздателска къща“Труд”
1800
Източник: Още за къщата. Фотограф: Светлана Стоянова

Как да отгледаме дървовидното алое у дома, съветва руският учен Николай Даников в новата си книга “Лечебната сила на алоето” (Книгоиздателска къща “Труд”


Изискванията на дървовидното алое към почвата се определят от особеностите на кореновата му система, която е разположена повърхностно, и от съдържащите се в неговата пепел до 40 % калциев окис. Затова най-добри за алоето са средните и леките почви, богати на калций, със слаба кисела и неутрална реакция.


Този вид алое много лесно и бързо се размножава чрез издънки от корена или отрязани връхчета, които преди това трябва да посъхнат на въздух. Преди да бъдат посадени, за да може да се прихванат по-бързо, отрязаните издънки се оставят за 2–3 часа на въздух. Така повърхността на среза леко засъхва и рискът издънките да загният намалява. Най-доброто време за размножаване на алоето е периодът от юли до октомври включително, когато за пълното вкореняване на издънките е необходим не повече от 1 месец. 


Грижата за издънките се изразява в редовно пръскане и плевене. В жилище растението трябва редовно да се пръска с вода. Това се прави през пролетно-летния сезон в топло слънчево време рано сутрин или късно вечер. По същото време алоето се полива сравнително рядко. През есенно-зимния период се полива много рядко или изобщо не се полива. 
Дори през лятото растенията може да останат 1–2 седмици сухи. 


Условията за успешното отглеждане на растението са следните: 
 


Отглеждане на алое:
а) Поставяне на полусянка. Почти всички видове алое са светлолюбиви. Те растат добре на прозорец с източно изложение. За тях са вредни прекалено горещите слънчеви лъчи. Ако сложим саксията с растението на прозорец със северно изложение, то може да загине или най-малкото да изгуби лековитите си свойства; 
б) Зимуване на хладно и сухо, което осигурява на растението покой; 
в) Рохка, водопроницаема почва с ограничено съдържание на компост (азотни вещества). За да проверим качеството на пръстта, трябва да я сложим в саксия и да налеем вода. Ако водата не попива или изсъхва, но много бавно, трябва да прибавим пемза или керамзит, за да може влагата да се просмуква по-бързо. Добра комбинация е пръст и пемза в пропорция 1:1; 
г) Внимателно използване (но не отказ от) на органични, а също и на минерални торове; 
д) Закаляване като основно средство против вредители и болести, а също вземане на профилактични мерки; 
е) Поливане в дози, които постепенно нарастват от зимата към лятото, и постепенно адаптиране на растенията от зимно към по-светло и слънчево лятно отглеждане. 

                                                               
                                                                                                                                                                                                                                                                       снимка: Ваня Минева 


През пролетта растението трябва постепенно да излезе от състоянието си на покой. Ако връхчето му започва да зеленее, а сбръчканите през зимата тъкани се пълнят със сок, значи корените отново функционират. Но не бива да бързаме да поливаме – признаците за растеж на алоето говорят, че това става за сметка на вътрешните му резерви. По-добре е първоначално да овлажним въздуха, като пръскаме растението с фин пулверизатор. 

През есента – октомври-ноември – температурата на въздуха трябва да се поддържа в рамките на 10–15°С. Интервалите между поливанията трябва да се удължат, просъхването на пръстта също. 
В същото време пръскането на растенията се спира, а за поддържане на влагата във въздуха на перваза на прозореца може да се сложи съд вода. Между поливанията пръстта в саксията трябва да изсъхва. Високата влажност е вредна за растението. 
 

Източник: www.ka6tata.com, Снимка: Ваня Минева


За да определим дали да полеем алоето, трябва да мушнем пръста си в пръстта на дълбочина на първата фаланга. Ако остане сух, може да полеем растението. Пръскайте растенията, особено пролет и през вечерните часове в горещо време. Не допускайте вътрешната повърхност на саксията да изсъхва, за да не пресъхнат корените. Желателно е да поддържате умерена влажност на въздуха в стаята. Чистият въздух е важно условие за доброто състояние на алоето, за да се запазват лековитите му качества. Чистият въздух го закалява и то по-рядко боледува. Помещенията трябва да се проветряват от пролетта, още щом въздухът навън се затопли, до средата на есента. През топлите и без дъжд октомврийски и ноемврийски дни също може да отваряте горното прозорче, но през нощта трябва да го държите затворено. Същевременно обаче растението трябва да се пази от течение.


При отклонения от нормалното му развитие, вземете мерки навреме. Алоето може да расте добре в една и съща саксия 2–3 години. Ежегодната смяна на пръстта травмира растението. Но ако не расте, трябва да проверим кореновата му система, и ако е пострадала, да изрежем всички болни корени, да ги посипем със сяра или дървени въглища, 1–2 дни да ги изсушим, а после да вкореним растението в пясък, перлит или чакъл. Ако при пресаждането установите, че кореновата система на растението е изсъхнала или гние, отстранете всички болни корени и пресадете растението в съд, чийто размер може да е дори по-малък от предишния. Понякога, преди да посадите растението, се налага да поизсушите корените му в продължение на няколко дни. При това тънките и загиващите корени се отделят лесно. Може да намалите корените на 1/3 от дължината.
 

  
Източник: www.ka6tata.com, Снимки: Ваня Минева
 


Какво не знаем за алоето?

Здравото и чисто измито растение може значително да намали броя на бактериите в жилището ви. 2–3 по-стари или 7–8 млади растения подобряват поне двойно качеството на въздуха в стая от 20 кв.м.

Ако вкъщи има болен човек, може да постигнете оздравителен ефект, като наситите въздуха в стаята със студен екстракт от алое. За целта накълцайте 2–3 листа от алое, залейте ги със студена вода, оставете ги да престоят поне 1/2 час и с тази настойка овлажнявайте въздуха в стаята по всякакъв достъпен начин: с електрически или ръчен пулверизатор или просто като сложите върху радиатора хавлиена кърпа, напоена с тази настойка. 

Алоето може да натрупва и да преработва формалдехида, отделян от много материали, използвани за облицовки или мебели. Този грижовен зелен лекар ще ви предпази и в случая. 

Алоето се смята за растение на Венера, което привлича любовта, и за емблема на вярата. От древни времена се е запазил обичаят над външната врата да се окачва алое, особено ако къщата е нова. 

Смятало се е, че алоето носи дълголетие и благоденствие на дома и неговите обитатели. Окачените по къщите растения алое са живеели няколко години без вода и дори цъфтели!

На алоето се приписва свойството да укрепва духа и да помага на човек по-лесно да преживява самотата. 

Връщайки се от Мека, мюсюлманите носели алое, като доказателство че поклонничеството им е било успешно. Те го окачвали над прага на дома си с връх, насочен към светите места. Според тях след това в жилището не можели да проникнат никакви зли демони. 

Понякога растението трябва малко да се окърши. То без проблеми прощава това, ако го правим правилно. Използваме долните листа за лечение, като ги отделяме от стеблото с леко завъртане отляво надясно. 

Не е лошо да споменем и стария съвет на знахарите да държим на прозореца си колкото може повече от бодливите растения – това предпазва дома от врагове и зли очи. 
 
Закони Нормативна база Коментари