Невидимите черни стени

Представяме Ви апартамент във Флора парк, реализиран по проект на интериорно студио Fimera Design.
16.02.2022
Вяра Петкова
2501
интериорен дизайн, Fimera Design, интериор на апартамент
Източник: Fimera Design Studio, Фотограф: Ники Динов

Митовете за черния цвят са като фалшивите новини - бродят в информационното пространство, носейки малка доза истина в себе си и настройват публиката да очаква нещо, което така или иначе няма да се случи. Истината е, че черният цвят поглъща всички честоти на светлинния поток или по-точно абсорбира всички цветове, което го прави идеален за фон на всяка една цветна картина пред него. Поставяйки черния цвят във фокуса на събитията, можем да сме сигурни, че той никога няма да ни изневери, променяйки леко своя нюанс на стената от това, което дълго сме избирали и премисляли.


Източник: Fimera Design Studio,  Фотограф: Ники Динов

Сега ще Ви представим един апартамент, който умело защитава тезата ми, по един така да се каже нетрадиционен за всеобщото мислене начин, не на кой да е, а на Fimera Design Studio, които винаги достойно са отстоявали нестандартните си интериорни решения.

Апартаментът се намира в Софийския комплекс Флора Парк, с площ от 120 кв.м., на която се разполагат просторна дневна, спалня, детска стая, стая за гости и две бани. Както повечето проекти на студиото, при които сградата позволява разбира се, и тук забелязваме едно изключително подредено разпределение на пространствата, като ясно са отделени дневната от нощната част на жилището.


Източник: Fimera Design Studio,  Фотограф: Ники Динов

На входа е обособен малък коридор с висока мебелна част за съхранение, който не е строго отделен, а по-скоро насочва хода на движение на посетителя първо към себе си, после към дневната, която визуално следва. Самата дневна комбинира просторна кухня с кухненски остров, трапезарна маса, Г-образен диван и библиотека с камина, като всички тези функции на жилището са подредени според естествения ред, по който биват използвани, а именно - приготвяне на храната, нейната консумация и накрая релаксираща и заслужена почивка пред камината.


Източник: Fimera Design Studio,  Фотограф: Ники Динов

Разглеждайки в детайли тази част от апартамента, започвам с водещия елемент в проекта (поне според мен), а именно черното. Стените на входа както и тези симетрично разположени в другия край на помещението, които отново представляват част от своеобразен коридор, са решени в този толкова елегантен и ненатрапчив цвят. Погледнати от холната част, тези два коридора напълно изчезват тъй като погледът ни е ангажиран с всички останали цветни елементи и декори и по този начин губим представа къде реално свършват черните стени. Усещането за дълбочината която се придава на цялото помещение се засилва благодарение на чисто белия таван, който всъщност щрихира реалните граници на помещението. За да се засили ефекта на бялото платно, което той представлява, вграденото осветление е почти незабележимо, избирайки изключително иновативни тела, при които основния приоритет е излъчването на светлина, а самото тяло остава почти невидимо.


Източник: Fimera Design Studio,  Фотограф: Ники Динов

Кухнята представлява комбинация от високи колони и два реда шкафове, като за разкош към тях са добавени кухненски остров и стъклена витрина с вътрешно осветление, и така пространството придобива един завършен, луксозен вид. Красивите колони от естествен фурнир „потъват“ в тъмната стена на коридора и напомнят повече на дървена ламперия, отколкото на дълбоки шкафове, които често се натрапват подари големите си размери. Същия похват е използван и при горния ред кухненски шкафове, който е „застъпен“ от черна стена, свързваща го с тавана и правейки тази част на кухнята да изглежда отново по-плитка и буквално „издълбана“ в стената. За да се засили контраста между стената и шкафовете, те са решени в бял мат като сблъсъка на тези два цвята бива преразказан в кухненския плот и гръб от естествен камък в преливащи бяло-сиви нюанси.

 
Източник: Fimera Design Studio,  Фотограф: Ники Динов

Още една интересна стилова линия свързва елементите в дневната и придава на интериора до някъде тежко, доста модерно и същевременно класическо излъчване. Аз бих го нарекла „външен шев“ а всъщност това е една комбинация от прави дървесни профили, преплетени такива, както и истинския външен шев в тапицираната мебел. Най-ярко изразен този релефен похват виждаме в ламперията около библиотеката и камината в единия край на дневната. Несиметрични перпендикулярни на стената профили се редуват с различни по ширина успоредни плоскости, така че цялата стена буквално се движи под тях. Подобно движение виждаме и на стената зад телевизора, но този път само в 2D пространството. Накрая но не на последно място впечатление прави гърба на кухненския остров с правоъгълни дървени профили и скрито осветление. Последните щрихи на модерния интериор с класически привкус са тъмнозелената дамаска на трапезарните столове, в комбинация с меките бежови тонове на дивана и тук там някой светъл жълт елемент.


Източник: Fimera Design Studio,  Фотограф: Ники Динов

Следващото изключително интересно решено пространство тук е детската стая. Обзавеждането е развито във височина благодарение на детските легла на две нива, доста различни от стандартното двуетажно легло. В скосената част от стаята са разположени бюрото, което да събира светлина от високите прозорци, както и ниски шкафове, а там където таванът позволява, се помещават леглата разположени едно над друго така че да не си пречат. Обособено е и малко затворено пространство под скосения таван, така любимо на всяко едно дете, което иска да остави някъде най-тайните си вещи. Меките тонове на стаята от бебешко синьо, бяло и бежово допринасят за приятната детска атмосфера на това вълшебно пространство.


Източник: Fimera Design Studio,  Фотограф: Ники Динов

Спалнята е решена в меки, бежови нюанси. Мекотата е пренесена и в настилките - мек и приятен мокет на пода, тапицирана капитонирана табла на леглото и текстилни тапети. Към шикозното и уютно помещение е проектирана баня, в която преобладават подобни тонове, но този път в розовата гама.

 
Източник: Fimera Design Studio,  Фотограф: Ники Динов

Поредният вълнуващ интериор на Fimera Design Studio показва, как човек трябва да е смел в изборите си, да не се притеснява от стереотипи и предразсъдъци и да знае, че всяко едно решение подчертава собствената ни същност. Интериора като отражение на нашата същност представлява поредица от избори, за които няма строго определени правила. И само благодарение на добри професионалисти, които да синтезират желанията ни и да ги превърнат в реалност, можем да се радваме на пространство-отражение на самите нас.Източник: Fimera Design Studio,  Фотограф: Ники Динов

Изпълнители и доставчици:

Изделия от камък: Стоун Център Груп ООД
На този обект фирмата е изпълнила: Облицовка на камината и шкаф под камината, кухненски остров, кухненски плот и гръб.
Стоун Център Груп ООД е най-големият дистрибутор на световните лидери в производството на синтерована керамика, техничекси и естествен камък. Компанията предлага завършени решения, включващи снемането на прецизни размери чрез дигитални станции, обработка с най-висок клас машини за производство, транспорт и монтаж на интериорни елементи - кухненски плотове, плотове за бани, облицовки, настилки, прагове и первази.
Стоун Център Груп е Вашият избор за лукс, качество и коректност.

Основна информация:
Проект:             Fimera Design
Мениджмънт:    Fimera Design
Изпълнение:      Fimera Contract
Година:              2020
Площ:               120 м2.
Фотограф: Ники Динов   www.nikidinov.com

За Fimera Design Studio
Fimera Design е българско студио за интериорен и продуктов дизайн, което създава хармонични, функционални и оригинални решения за обществени и лични пространства, мебели и продукти. Създадено през 2006г. от трима млади дизайнери, студиото проектира както апаратаменти с ограничени бюджети, така и луксозни хотелски комплекси, заведения, магазини, офиси и обществени сгради.

 

Автор: Вяра Петкова
Закони Нормативна база Коментари