Настилките около басейна

Луксът се познава по детайлите, твърдят ценителите.
15.05.2012
Антоанета Салфидж
1093
настилки, градина, басейн, осветление, декинг
Тикът е сред най-популярните дървесини за навън.
Източник: www.banispa.com

И наистина защо е нужно да строите огромен басейн, ако след това в двора няма да остане и една алея, а летните сбирки със семейство и приятели отново ще се случват на затворено.

За да е пълен домашният ви воден рай, освен стабилно изкуствено корито са нужни още  три неща: плаж, сянка и комфортни мебели. С какви материали и продукти можете да си ги подсигурите, ли? С най-разнообразни. Производителите и търговците вече наистина заливат пазара с всевъзможни предложения с объркващ контраст между цена и качество. Предлагаме ви кратък подбор на някои класически, но и модерни материали, конструкции и продукти, които ще ви гарантират висок стандарт на родно местенце за релакс.

Плажът
Колкото и голямо разнообразие на форма, цвят и рисунък да предлагат съвременните покрития за алеи и плажни ивици, всички те трябва да притежават няколко важни характеристики - да не се влияят от температурни разлики, да са студо- и мразоустойчиви, да са с възможно най-нисък процент на хигроскопичност. Пътеките непосредствено до борда на басейните е добре да са със специални антислип и антибактериални покрития, защото се предполага, че по тях ще се ходи с мокри крака. Всички тези и още ред други качества трябва да се съчетаят с външния вид на облицовката и разбира се, с фактора икономичност. Основните условия за успех при изпълнение на подобна задача са добър проект, съчетаващ практичност вкус във всеки детайл, правилният избор на материал и качественото полагане на настилката.

Ето кои са някои от най-разпространените материали за около басейна.

Клинкер
Още древните римлями владеели тайната на формоването и изпичането на глината до образуване на много здрава плочка. Като специален строителен
материал обаче клинкерът започва да се произвежда в Холандия в началото на ХІХ век специално за павиране на пътеки и тротоари. Клинкерните плочи са екологично чист материал, получен от подбрани глини. Суровинната смес се изпича при температура около 1250°C, до започване на процес на остъкляване. Методът на екструдиране позволява получаване не само на облицовъчни плочки с проста и сложна геометрична форма, но и на различни облицовъчни елементи за цокли, стъпала и ъгли. По здравина този продукт превъзхожда повечето видове естествен камък и е сред най-устойчивите материали към широк спектър от външни въздействия като механични, температурни, химични и биологически. За облицовка на басейн кликерът е почти без конкуренция поради противоплъзгащата си повърхност, мразоустойчивост, водонепопиваемост, устойчивост на киселини и антибактериални характеристики.
 
Гранитогрес
Това е едно сравнително ново и усъвършенствано поколение керамика. Започвa да се произвежда в Италия през 80-те години на миналия век и днес има много широко приложение при облицовките и настилките както с вътрешно, така и с външно приложение. Материалът е много подходящ за външни настилки, подлагани на големи механични натоварвания и изискващи повишена устойчивост на студ. Тъй като плочите от гранитогрес са много плътни, липсата на пори в тях ги прави най-слабо водопоглъщащи сред останалите керамични продукти и сред различните видове естествен камък. Дори при тротоари и алеи с интензивен трафик гранитогресът показва дълговечност, защото е износоустойчив и издържа на натиск. Липсата
на капиляри го прави невъзприемчив към петна и лесен за поддръжка.
Някои видове превъзхождат и най-строгите изисквания на европейските норми за външни керамични покрития. Когато избирате гранитогрес за навън обаче, вничателно проучете неговите харектеристики. Добре е да е със силно изразен релеф на повърхностния слой. Това всъщност е специално качество, което в каталозите се отразява със символа R. Колкото по-груба е повърхността на плочката, толкова по-малко ще се пързаля - което е особено важно за местата около вода. За навън най-подходящ е гранитогресът R10, R11 и нагоре.

 Дървени настилки - декинг
Думата „декинг” вече навлезе и на нашия пазар заради многократно увеличия се интерес към дървените настилки. „Декинг” буквално означава място, покрито с дъски - на верандата, около басейна, за оформяне на плажна ивица.

Тикът е сред най-популярните дървесини за навън заради изключителната й устойчивост на времето. Тя се добива от тиково дърво (Tectona grandis),
произхождащо от горите на Лаос, Бирма и Тайланд. Този тип дървесина се
приема за най-благородна, защото превъзхожда останалите по редица качества. Благодарение на високото съдържание на естествени смоли тя не променя свойствата си дори след многогодишна експлоатация навън и под въздействието на различни агресивни фактори. Този продукт има естествена защита срещу развитие на микроорганизми (гние много трудно) и срещу нападения от насекоми. Освен това почти не поема влага, което го прави устойчив на температурни амплитуди и промени във влажността на въздуха. Дори след многократно пряко намокряне и изсушаване в условията на променяща се температура няма да се изкриви, напука или размести. Ето защо е особено подходящ за външно приложение, включително и около водни басейни. Материалът трудно поема химикали, почти не задържа петна и е лесен както за обработка, така и за поддръжка. Не на последно място трябва да отбележим и красивия цвят и текстура на настилката, с които ще създадете естествена връзка на проекта си с природата.

Освен тика с подобни характеристики са и други екзотични дървесини като ипе, ятоба, кумару, гарапа, итауба, мербау, кемпас, които ще намерите и на нашия пазар.

Сянката
Откритият басейн е върховна екстра за горещите летни дни, но предвидливите знаят, че един навес никога не е излишен. А колкото по-луксозен е басейнът, толкова по-важно е той да е оборудван с качествено покривало, което не само да предпазва водата от замърсяване, но и да осигурява заслон за почиващите около водата. Вече и у нас има специализирани фирми, предлагащи качествени подвижни заслони за водата, които стават както за най-големите размери, така и за малките дворни хидромасажни вани.  

Предимства им са безспорни:
- те удължават срока за ползване на басейна,
- задържат слънчевите лъчи и температурата на подгрятата вода;
- намаляват разходите за отопление,
- правят поддръжката по-лесна;
- пазят водата чиста от листа и случаен боклук,
- намаляват опасността от наранявания на повърхността през зимните месеци
- предотвратяват случайни злополуки с деца и домашни животни.

Осветление
Превърнете градината в нощна сцена за парти с приятели и весели семейни сбирки. За да се чувствате добре в нея и след залеза на слънцето, осветете я с изкуствена светлина. Освен избор на тела като стандартен лампион за около масата и пейките, аплици за фасадата, вградени в пътеките луни или прожектори за насочено осветление внимателно проучете новите възможности за осветление. С помощта на разнообразни дифузери и филтри телата могат да променят дължината или графиката на лъча, да светят ярко, приглушено или на импулси, както и чрез сложна електроника да се свързват в RGB система и да светят с различни цветове. Тези и подобни ефекти ще направят декора около и във водата пластичен до неузнаваемост, вълшебен като за лятна нощ.

+3
Автор: Антоанета Салфидж
Закони Нормативна база Коментари