Луксозните килими

Автентичните дизайни и завладяващите цветни композиции превръщат луксозните килими в произведение на изкуството.
18.02.2022
Екатерина Бонева
1597
килими, луксозни килими, копринени килими, вълнени килими, килими от естествена кожа
Източник: Тапетия, Килимия www.tapetia.com

Килимът има невероятната способност да преобразява пространството, внасяйки топлина, уют и индивидуалност. Неговото присъствие е още по-изразително, когато е изработен от естествени, скъпи материи, съчетани с оригинален дизайн. Луксозните килими притежават особена красота и характерно излъчване.

Килимите от висок клас се изработват от естествени материали (памук, лен, вълна, коприна) по техниката на ръчно тъкане и се боядисват с изключително трайни багрилни вещества. Предлагат се най-вече в представителни търговски обекти и специализирани магазини за луксозен текстил. Много по-лесно е да ги откриете в онлайн пространството, с което ще спестите доста обикаляне. Важно е да се информирате не само за използваните материи при производството на килима, а и за наличните размери, форми и начин на поддръжка. Автентичните дизайни и завладяващите цветни композиции превръщат този вид килими в произведение на изкуството. Нека разгледаме по-известните изработки от типа луксозен клас:

 
Копринените килими - символ на класа  и престиж      Източник: www.tapetia.com

Копринени килими

Килимите от коприна са може би най-скъпите в света. Естествената коприна винаги е била скъпа материя и цената ѝ се запазва висока до ден днешен. В миналото ръчно изтъканите килими от естествена коприна са се считали за символ на класа и престиж и били достъпни само за богатото съсловие. Актуална и екзотична алтернатива на естествената коприна е така наречената бананова коприна. Произвежда се от 100% чисти влакна от бананово дърво, които преминават специална обработка. В резултат имаме здрав и устойчив веган продукт с всички познати предимства – мекота, луксозен блясък, нежно и приятно усещане при допир.

Цената на килима до голяма степен се определя от използваната материя за основата, като тя може да бъде от памучни, ленени, вълнени или копринени нишки. Естествено най-скъпи са килимите с копринена основа. Те се отличават с неповторима лекота и изящество на дизайна. Вълнената или памучна основа придава повече тежест на килима, което е един от критериите за качества сред познавачите. За разлика от един вълнен персийски килим, броят на възлите в основата е двойно по-голям, заради фината структура на копринената нишка. В наши дни такъв килим по-често се поставя като декоративен акцент на стената, отколкото на пода. Това, което го прави уникален е способността да отразява светлината и да изменя цветовете си според ъгъла, от който прониква светлина. Копринените килими се изработват не само в правоъгълни, а също така в овални и кръгли форми. Не задържат прах и замърсявания, като се почистват само на химическо чистене.


Килим в стил пачуърк от телешка кожа     Източник:www.tapetia.com

Килими от естествена кожа

Тези луксозни килими се отличават с неповторима мекота и неподправена красота. За направата им се използват различни по форма и цвят парчета от агнешка или телешка кожа с косъм, които се зашиват едно към друго, създавайки невероятна пачуърк композиция. Килимът от естествена кожа придава неподражаемо излъчване на помещението и с лекота се превръща в оригинален акцент на интериора. Изработва се ръчно, като в основата му се вгражда твърда подложка, която придава изключителна издръжливост на килима, фиксирайки го в неподвижна позиция. Подобно качество и дизайн символизират великолепие и високо положение в обществото. Интересни са и килимите от мека естествена кожа - леки и удобни, изключително подходящи за интериор в индустриален стил.


Красотата на вълнените килими      Източник: www.tapetia.com

Вълнени килими

Килимите от вълна придават неповторим уют и индивидуален стил на всяко помещение. Сред многобройните предимства на вълната са голямата здравина, натурално излъчване, естествено очарование, шумо- и топлоизолационни свойства и разбира се, елегантност и лукс. Вълнените килими се изработват от Новозеландска и Тибетска вълна, което определя до голяма степен тяхното качество. Луксозните колекции се произвеждат от 100% Новозеландска вълна, като се предлагат в 12 варианта на бялото – предпочитан аксесоар за луксозни дневни, удобни спални и красиви яхти. Материалът запазва водещите си позиции в изработката на невероятно красиви и топли килими, които прилягат еднакво добре в модерния и традиционен интериор. На местния пазар се предлагат ръчни изработки с височина на косъма до 20 мм, както и изделия по поръчка в класически и нестандартни форми.

Великолепният дизайн на луксозните килими винаги привлича погледа на купувачите и печели многобройни адмирации. Трябва да се отбележи, че въпреки високата цена, производството на килими от висок клас непрекъснато се увеличава.
 

Автор: Екатерина Бонева
Закони Нормативна база Коментари