Интериорен дизайн в ретро стил

Ако сте впечатлени от ретромодата, ако сте взели решение изцяло да промените дома си, но не знаете откъде да започнете, първото, което трябва да направите, е да разберете какво точно е ретростил.
15.05.2008
Мая Янева
741
интериор, декорация, стил, ретро стил

Ако сте впечатлени от ретромодата, ако сте взели решение изцяло да промените дома си, но не знаете откъде да започнете, първото, което трябва да направите, е да разберете какво точно е ретро стил. Ретрото е стил, който може да бъде описан като взимащ съвсем малко от миналите няколко десетилетия и създаващ настоящ дизайн, който е едновременно модерен и забавен. Поради наличието на много различни начини, по които безбройните ретросимволи могат да бъдат съчетавани, създаването на хармоничен ретроинтериор се оказва не особено лесно. Няма стандартна формула, която да опише стила ретро, но затова пък всеки може да го разпознае, когато го види. И понеже идеите, които може да развиете, стремейки се към постигане на модерен ретроинтериор, са твърде много и различни, това, в което ще превърнете интериора на дома ви, е въпрос на лична интерпретация на миналото и следователно изцяло уникално.
Откъде произлиза ретрото?
Петдесетте и шейсетте следвоенни години бележат промяна към по-ярки и интензивни цветове, най-вече като реакция срещу мрачния спомен от войната. През всяко едно от последните три десетилетия различни материали, форми, цветове, артефакти и аксесоари оставят дълготрайно въздействие. И днес нещо от 50-те, 60-те или дори от 70-те е отново модерно. След войната новите материали, които започват да се произвеждат, водят до драматична промяна в стила на петдесетте и шейсетте, например, ламинираната пластмаса, цветната пластмаса, фибростъклото, шперплатът са вече факт.
Настроението на хората е в подем, бъдещето изглежда светло и оттук цветовата гама е ярка. Актуалните тонове са тюркоазено, ментово зелено, розово, слънчево жълто, черешово червено, синьо, черно и бяло. Силно полираният хром е много популярен и се използва за мебели или за орнаменти. Мебелите често са абстрактни и са с необикновени и красиви извивки. Идеален вариант е включването на ниска кръгла, овална или бъбрековидна маса за кафе, както и други мебели с извити форми. Тиковото дърво и борът са много популярни материали. Надуваемите мебели са представени редом с шкафове от материали за еднократна употреба (картонени), така че мебелите не са вече нещо, което има трайност години и позволяват интериорът да се променя толкова често, колкото и настроението. Геометричните мотиви и форми се фаворизират и тъй като космическата епоха е в разцвета си, форми, лампи, орнаменти и всичко, което напомня за космоса, е много актуално. Много модни са аксесоари, както и десени, с ракети, планети, сателити, космически кораби. Ръчни часовници с радиосинхрон са хит в най-модерните за това време домове.

Откъде да започнете?
Първата стъпка е да потърсите в магазините, в някой шоурум или изложбена зала, в интернет, да помислите за цветовата гама, мебелите, разположението и т.н. Попитайте какви артефакти са използвани, как са разположени мебелите, от какъв материал са, разгледайте осветлението и ефекта, който произвежда то, обърнете внимание на цветовата гама, акцентите, орнаментите и не забравяйте стените и настилките.


Така вие можете буквално да смесите и напаснете елементите, които ви харесват, за да сътворите ретростил, който свързва вашата собствена идентичност с миналото. За да постигнете неотразимо ретровъздействие, не избирайте традиционното прецизно копиране на стила, а вместо това направете истинска съвременна интерпретация, като потърсите ретровдъхновение.


Когато мислите за декорация в ретростил, можете ли да си представите комбинация от кухненски прибори с украса във форма на авокадо и килим с дълъг косъм? Помислете пак!


Представете си черно-бял линолеум на фона на мебели от хром и настилка от черен винил. Или тапети с лъскав ефект и подчертани флорални мотиви. Или ярки и подчертани червено-черни шарки в контрастен десен. Всичко това е ретро!

Мебелите - фотьойли тип круша (барбарон), определено ще създадат ретроусещане, както и пластмасови маси и столове. Надуваемите столове са подходящ акцент, който ще ви върне назад във времето.


 


 


 

Аксесоарите – те трябва да са забавни и да са наслада за окото. Червени лампи, телефон с шайба за набиране или албуми с грамофонни плочи са идеален акцент в стая с ретровизия. Рамкирани рокплакати на групи от 60-те и 70-те г. са едни от любимите ретрозакачки днес.
Нужно е въображение и искрено желание и дори забравени предмети от вашата или на родителите ви младост, небрежно захвърлени на тавана или в мазето, могат да се превърнат в извор на вдъхновение, в гвоздея на цялата композиция. За радост днес могат да се открият и безброй нови, ретровдъхновени предмети, които да спомогнат за ретропроекта. Чудесен цвят за ретродизайн е кафявото. Всеки оттенък на кафявото, който ви допада и пасва на вашата стая, е добър избор като ретродекорация. Изберете бледите нюанси за малки стаи и наситените за по-големи помещения. Ако се стремите към усещането на 60-те или 70-те години, топлият шоколадов цвят е идеалното решение.
Ако имате ограничен бюджет, възможно е да постигнете стила на 60-те и 70-те години във вашия дом със следните дребни добавки: Тъканите - потърсете ярки цветове и десени, като каре или вълнен плат, десениран с ярък и повтарящ се мотив във форма на капка. Смесването на десени е допустимо, но бъдете внимателни и не прекалявайте, за да не стане помещението хаотично. Ако подредите небрежно няколко възглавници на дивана или добавите няколко килимчета към интериора като акцентиращ щрих, това ще доведе до бърз резултат и лесно постижим ретростил във всяко помещение.


 

Автор: Мая Янева
Закони Нормативна база Коментари