Приказните замъци на Лудвиг ІІ Баварски

Замъците - Линдерхоф, Нойшванщайн и Хоеншвангау са разположени близо един до друг. Те носят духа и автентичния стил на старите германски рицарски дворци.
15.08.2014
Светлана Желева
1221
Баварски замъци, Боденско езеро, замъци
Абсолютният хит сред замъците е Нойшванщайн
Източник: Интернет

Тръгваме към чудно приказни замъци на Лудвиг ІІ (1845-1864). Преди да започне приключението , искам да уточня, че под  Баварски замъци се разбират трите палата на Лудвиг ІІ, тъй като те са строени по негова поръчка. А дворците в германската провинция Бавария са много повече. Той самият е роден в замъка Нимфенбург, в който до днес се пази детската му стая.


Замъците  - Линдерхоф,  Нойшванщайн и Хоеншвангау  са разположени близо един до друг. Те носят духа и автентичния стил на старите германски рицарски дворци. В тях туристът може да са наслади на прелестни гледки,  на Тиролските планини и в далечината - на равнината. Тези места са свети.

На пръв поглед за построяването им има само политическа причина – през 1866 г.  Бавария в съюз с Австрия воюват срещу Прусия,  били победени и крал Лудвиг ІІ загубил своя суверенитет като владетел. Потиснат от загубата, една година по-късно той започнал да изгражда  свой  собствен свят с тези приказни дворци.  Лудвиг ІІ планирал замъците да бъдат построени само за 3 години, но проектът бил твърде амбициозен, за да се изпълни  за толкова кратко време. Освен това да се строи направо в планината, върху скалите било  трудно. Още 7 седмици след смъртта му , замъците му станали обществено достъпни, а днес със сигурност са най-посещаваните дворци.


Но когато се посетят тези 3 замъка у туриста остава усещането, че не само политическия мотив е подтикнал Лудвиг ІІ за амбициозното начинание. Приятелството с германския композитор Рихард Вагнер, вдъхновението му от мистериите на Светия Граал и от  поетите от немското Средновековие не може да бъде пренебрегнато.


Баварският владетел дори планирал четвърти замък – Фалкенщайн, но строежа му през 1886 г. никога не започнал след смъртта на Лудвиг ІІ. 


Нойшванщайн- замъкът на лебедовата скала
Абсолютният хит е Нойшванщайн (на немски:Neuschwanstein в превод Нова лебедова скала). Това не е случайно. Емблематичен за замъка е образът на лебеда(любимата птица на краля), който се среща във всяка стая сред рисунките, в декорацията на завесите, статуи и къде ли още не. 


Замъкът се радвал на стотици удобства, които били лукс за времето си - топла и студена вода достигали до най-високите му етажи, отоплението - също, а  кухнята била оборудвана с  напълно автоматични въртящи се шишове за дивеч и домашни птици, като изобретението било на Леонардо да Винчи.


„Замъкът на лебедовата скала“  се посещава годишно от 1.4 млн. туристи, а  през лятото го разглеждат поне 6 хил. дневно. Снимките са забранени навсякъде.


Линдерхоф - луксът си струва
Линдерхоф бил единственият от замъците,  завършен от баварския владетел. Тук било любимото място на Лудвиг ІІ. Палатът е с френско влияние, зад бароковата фасада се разгръща рококо с мотивите на Луи ХV и  на германски предци на Лудвиг ІІ. Всички стаи са богато обзаведени и украсени със злато, сребро, мрамор, стенописи и майсенски порцелан. Известна била страстта на владетеля към разкошните спални.


Паркът на замъка е един от най-хубавите  на 19-и век с мотиви на барокова градина с великолепен воден партер и английски пейзаж. Феерията се допълва от изкуствената „Пещера на Венера“,която е с височина 10 м. В пещерата е пресъздадена сцена от операта на Вагнер„Танхойзер“. 


Хоеншвангау – сред образците на немския идеализъм
Бившият замък "Шванщайн", който бил на баща му -  крал Максимилиан II, започнал да се нарича "Хоеншвангау". Лудвиг II прекарал 17 години от своето детство и юношество в него.Оформен в средновековен стил и оборудван с най-модерна за времето си техника, замъкът  е един от образците на немския идеализъм.


Следваща стъпка е езерото Бодензее
То е сред най-големите в Германия и в първата тройка в Централна Европа след езерото Балатон и Женевското езеро. При възможност отидете и до най-големите острови на езерото- Райхенау, Майнау, наричан островът на цветята и Линдау. Областта около езерото е известна с пивките си вина.


Мюнхен – сърцето на Бавария
Столицата на Бавария глези жителите и гостите на града със 7 метра, а едно от местата, които ви препоръчваме е култова бирария Хофброй. Не пропускайте да хапнете баварски леберкез и да опитате прочутите им бири, заради които хиляди туристи идват специално за Октоберфест. 


Като туристи гледайте реалистично на пътешествието. Не можете да видите всичко, затова си набележете 2- 3 места, които да разгледате по-задълбочено.


Много посещаван от мъжете е  Deutsches Museum, който пази много технически експонати, и особено секцията Бергбау, по минно дело. Тя е много реалистична. Влиза се  в тунел под земята без всякакви рискове за туристите и те могат да се запознаят  отблизо с начина на работа на миньорите – има колички, релси, каски и т.н. 


Пътешествието си струва, защото съчетава културни забележителности и безгрижие, в резултат на туроператорско усърдие за комфортен транспорт, нощувки и допълнителни развлечения.


по материали от интернет

+7
Автор: Светлана Желева
Закони Нормативна база Коментари