Интериорен дизайн на таванско помещение

Основната идея при проектирането e да се получи интересно младежко жилище в едно таванско помещение в гр.Варна, което е с площ едва 39 м².
10.10.2010
Студио INDESIGN
2344
проект, жилище, интериорен дизайн, таванско помещение
Интериорен дизайн на таванско помещение с площ 39 м2
Източник: Студио INDESIGN

Основната идея при проектирането e да се получи интересно младежко жилище в едно таванско помещение в гр. Варна, което е с площ едва 39 м ². Проектът включва кухня с трапезария и дневна, спалня и баня...

Тъй като таванското помещение е със скосени тавани, то претърпява сериозна трансформация, докато се получи жилище с прави тавани. Кухнята и дневната са две отделни помещения, които са обединени в едно пространство. По този начин се постига по-голям простор и по-голяма свобода да се експериментира с интериора. Помещението е малко и затова дизайнерите залагат на изчистени интериор линии и цветове като сивото и бялото. За осветлението са използвани вградени лунички с изключение на барплота, над който има тройно висящо осветително тяло.

Кухня и дневна
След като обединяват тези две помещения, авторите на проекта постигат пространство за по-голяма кухня. Всички уреди са вградени, има хладилник, пералня и съдомиялна, което дизайнерите смятат за добро постижение в това малко пространство. Те разширяват прозореца над мивката и работния плот, за да осигурят достъп на повече светлина. За да спестят място, вместо стандартна маса за хранене в кухнята има барплот. Той ще може да се ползва за хранене и за работа, тъй като увеличава работната площ. Барплотът служи и за отделяне на кухненското пространство от дневната. 

В дневната изборът е голяма мека мебел. Интересното е, че дамаската на дивана е същата като на интериорния текстил (японска стена). Кафе-масичката и TV модулът не са сложни форми, но пък се вписват в изчистения интериор и стоят добре. Различна е декорацията от квадрати с различна големина, която започва над TV модула и продължава по тавана.

Спалня
Спалнята е много малка, а изискванието на собственика е да има голямо легло 180/200 см. За да удовлетворят това искане, дизайнерите поставят спалнята в ъгъла, което всъщност внася голяма доза уют. Тук таванът също е скосен и е преработен, за да се изправи. След реконстукцията под прозорците се получава интересна ниша, която е рационално оползотворена. В нея дизайнерите успяват да поберат шкафове, които имат обема на един гардероб. В средата на стаята те дори са намерили място за тоалетка с огледало. Резултатът е много скрит и мобилен кът - когато е необходимо тоалетката да  се ползва, вратичките са отварят и се сяда на стъкленото столче. Когато свършим тоалета си, вратичките се затварят, а столчето може да се ползва като нощно шкафче. Изборът на една и съща дамаска за интериорния текстил и шалтето на леглото продължава логиката, която следва от дневната.

Баня
В банята са използвани светли плочки и голямо ъглово огледало, за да се създаде илюзия за повече пространство. Тук недостигът на пространство се чувства най-силно. Подвижна стъклена преграда осигурява отделянето на зоната с душа от останалата част. Когато се ползва душ зоната, тази преграда се отваря и така се отделя мократа от сухата зона. След това преградата се прибира и има достатъчно място за ползване на останалите зони на банята.

+2
Автор: Студио INDESIGN
Закони Нормативна база Коментари