Миниатюрни овошки за верандата

За разлика от обикновените сортове те растат само на височина.
14.03.2017
Румяна Бонева
3266
градина, дървета, овошки, мини овошки
Миниатюрни овошки за градска градина.
Източник: www.groupon.co.uk

Миниатюрни овошки с големина на бонсай са едни от атракциите на последните изложения за декоративна растителност. Малцина са чували за тези интересните сортове, които обичайно се срещат под наименованието колонни или градски плодни дървета. 

За разлика от обикновените сортове те растат само на височина. Плодовете им имат нормална едрина и вкусови качества и растат скупчени на тънък ствол. Изисканата осанка ги прави много привлекателни за зониране на пътека в градината или сладко украшение за слънчевата тераса. Ако искаме да добавим нещо нетрадиционно в двора или пък най-после да сбъднем мечтата си собствена овощна градина, дори и в ограниченото пространство на градските панелни жилища, малките овошки са едно неустоимо предложение. 

                                     Сладко украшение за слънчевата тераса www.pinterest.com


Трудно ли е отглеждането им?
Противно на очакванията отговорът е не. Тези хибридни сортове отлично понасят променливия климат, като единствена заплаха за растежа им са непоносимата горещина или прекомереният студ. Важно е да са изложени на слънчева светлина и да се поливат редовно. Могат да се отглеждат в големи саксии (20-40 литра), разположени поне 1 метър една от друга, или пък да се засадят директно в градината. Обикновено дръвчетата достигат максимална дължина около 2-2.5 метра. Почвата трябва да е рохкава и да се поддържа умерено влажна, като по време на растежа е добре да се обогатява с висококачествена тор.  


Ако няма да засаждаме дръвчето на постоянно място, за препоръчване е да изберем саксията, така че да е с достатъчна големина, но и да можем лесно да я преместим когато времето изведнъж стане много студено или топло. Първоначално е добре да засадим дървото в по-малка саксия и когато забележим, че спира да расте на височина да го пресадим в по-голяма, осигурявайки оптимално пространство за добро развитие на кореновата система. Важно условие за дълготрайното отглеждане на тези декоративни дръвчета е добрият дренаж. Оттичането на излишната вода и добрата аерация на почвата ще спомогнат за предотвратяване изгниването на корените. Слабите и заболели клонки трябва да се отстраняват редовно още в началните, а когато се наложи и в по-късните етапи от растежа. Това ще подсили развитието на по-силните клони за да могат да издържат тежестта на плодовете. 


Кои са най-разпространените нискостеблени:

 
Златна превъзходна.www.homeanddecor.org                                                                                                           Ябълка Malus domestica Bolero. www.pinterest


Ябълка Златна превъзходна (Malus Golden Delicious) – плодовете на този сорт може да се съхраняват за дълъг период от време след бране (около 4 месеца). Цъфти през април с бяло-розови и силно ароматни цветове. Плододаването започва на втората година от засаждането, а плодовете са едри, жълто-зелени и сочни. Дръвчето може да се отглежда в балконски контейнери или градини и достига височина до 150 см. Минималната температура, която издържат старите растения е -40 градуса, но младите, които ще зимуват в контейнери е необходимо да бъдат загърляни. Ако решим да отглеждаме ябълкови дръвчета, специалистите съветват да засадим поне два различни сорта за да се създаде възможност за кръстосано опрашване, необходимо за успешното производство на плодове.


  Круша Doyenne du Comice. www.bukvarche.com                                                                   Череша Prunus Avium Sylvia. www.jparkers.co.uk


Круша френски сорт (Doyenne du Comice) – това е един от най-популярните сортове, силно устойчив на болести. Цъфтежът започва през април, а плододаването на втората година след засаждане – от началото на септември до края на октомври. Плодовете на дръвчето са едри, бледожълти и необикновено вкусни. На височина достига не повече от 100 см. 


Азиатски сорт череша (Prunus Avium Sylvia) – наситеният розов цъфтеж на миниатюрното дръвче ще се превърне в основна украса на верандата през пролетта. Не изисква никакво подрязване. На височина достига до 200 см. и се разпростира едва на 75 см. ширина. Плодовете на черешата са твърди, тъчно червени и много сладки. 
 


                                     Слива Black Amber– ако искаме да се насладим на сочни и сладки сливи. Източник: www.heilfastenkur.de


Слива “Черен Амбър”(Prunus Domestica Black Amber) – ако искаме да се насладим на сочни и сладки сливи, този сорт е за препоръчване. Цъфти от месец май и плододава до октомври. Не изисква подрязване и е изключително непретенциозен за отглеждане. Развива се до 200 см. височина и около 70 см. ширина и предпочита слънчеви изложения.


Миниатюрно дръвче праскова. Източник: www.pinterest.com

В много разсадници можем да открием и други сортове, като например нектарина, праскова, кайсия и вишна. Предлагат се на цена от около 20 лв. и тежат не повече от килограм. Съществуват и миниатюрни разновидности портокал и авокадо, които обаче не са подходящи за отглеждане при нашите климатични условия. Независимо какъв сорт закупуваме, винаги трябва да спазваме предписанията за правилното отглеждане. Мини дръвчетата ще ни радват с ароматните си плодове всяка година и то в достатъчен брой за директна консумация или консервиране. Да не забрявяме разноцветната премяна при смяна на сезоните и очарователните бяло-розови цветове през пролетта. 

Автор: Румяна Бонева
Закони Нормативна база Коментари