Дълготраен комфорт с креслата за домашно кино

Тъй като домашното кино е една значителна като обем инвестиция то трябва да бъде планирано внимателно и на базата на предварително щателно проучване.
15.06.2007
Още за къщата
429

Тъй като домашното кино е една значителна като обем инвестиция то трябва да бъде планирано внимателно и на базата на предварително щателно проучване. Особено важно е да при подбирането на отделните съставляващи компоненти да се вземат под внимание конкретните изисквания и предпочитания, като същевременно се спази и даденият бюджет.


Що се касае до теаралните кресла, определено изискванията по отношение на качествата им са от първостепенна важност. Повече от всяка друга мебел от тях се изисква да предлагат удобство и стабилност в продължение на дълги часове. Общото тегло на едно такова кресло е един от белезите, по който може да се съди за неговата здравина и качества. Минимумът препоръчително тегло е в рамките на 34 кг на една седалка, при 45 кг се счита, че материалите и механизмите, залегнали в конструкцията са достатъчно надеждни. Качествените кресла могат да достигнат до 68 кг на единичното място за сядане.
 

      

Друг важен елемент при оценяване качествата на театралните кресла е дунапренът, който оформя тялото на креслото. Най-добър за целта е компактният дунапрен с голямо относително тегло и плътност. В същото време при допир и сядане дунапренът трябва да бъде стабилен, достатъчно мек и удобен, да възстановява формата си след ставането. При продължително седене на едно място първите симптоми на “неудобство” се проявяват като болка в кръста. Това определя и едно от най-важните изисквания към креслата, а именно да предоставят необходимата балансирана опора за тялото по протежението на целия гръбнак и в зоната на кръста.
 
Едно от основните предимства, които предлага театралното кресло, е възможността за механизирана промяна на ъгъла на облягане.  Различните модели предлагат и различни възможности за накланяне на облегалката. Това трябва да се има впредвид при ситуирането на креслата в помещението, тъй като би следвало при всяко едно положение на креслото около него да има достатъчно място за преминаване. При някои модели креслото остава стабилно в зоната на сядането, докато облегалката се накланя назад до определено положение, при други механизираната система задвижва едновременно облегалката, като измества напред и надолу сядането. При втория вариант положението на главата и слуховия апарат не се променя и остава на една и съща височина при различните наклони. Това е съществено важно при проектирането на домашното кино, тъй като улеснява неимоверно позиционирането на озвучителните тела.

Ключов момент за креслото е типът на накланящ механизъм, който е бил използван. Показателите за качество на механизма се определят на първо място от използвания материал. Стоманата е препоръчителна при облегалките за ръцете, за останалата конструкция и скобите идеална е закалената стомана. Самото движение трябва да се осъществява плавно, леко и безшумно. Некачествен накланящ механизъм може да разпознаете по тънки и слаби задвижващи механизми, неустойчиво движение, както и по ограничените му параметри.

Един от основните проблеми, възникващи при експлоатацията на накланящите механизми, са свързани със слабата устойчивост на рамката. Такъв проблем може да бъде разпознат по нестабилните и несигурни облегалки за ръцете, прекомерното скърцане при задвижване както и по наличието на твърде близки във време да служи безпроблемно в продължение на дълги години. Повреди, възникнали до две години след началото на експлоатацията подсказват недобро качество на креслото.
 


Елементи на креслата за домашно кино

Нагласяема облегалка за главата и тила е изключително предимство на креслото за домашно кино, тъй като осигурява дълготраен комфорт както и опора за главата под определения от накланянето ъгъл. Така зрителят има възможност да се отпусне, като същевременно екранът попада прецизно в полезрението му. Облегалката за главата може да бъде прецизно нагласена и спрямо различните по възраст и ръст обитатели.


Дунапренът, който се използва, трябва да е произведен по технологии, осигуряващи максимална издръжливост и удобство. Пружини те от миналото се изместват от гъвкави материали, които поддържат идеалната форма на дунапрена без да се износват в течение на времето. Ергономичната и хиропрактична функция на креслата спомагат за здравословната им и релаксираща експлоатация, като елиминират създаването на напрежение и болки в кръста.


Рамката, върху която е изградено креслото, е от стомана и твърда дървесина. Всичките подвижни части на креслото е добре да бъдат конструирани, с оглед максимално да съвпадат с вътрешната рамка и вложения механизъм.

 

Накланящият механизъм на креслата включва задвижване на облегалките за ръцете, облегалката на гърба, зоната на сядане и облегалката за отпочиване на краката. Неговата здравина и устойчивост както и лекота при експлоатацията, са изключително важни за качеството на креслото.


Поставката за чаша е една малка, но незаменима по своето удобство добавка, която прави вашия домашен киносалон истински. Препоръчително е тя да бъде изпълнена от метал.

 

Дамаската е също обект на специален избор както по отношение на дизайн, така също и като функция. Основното изискване към използваните материали е свързано с тяхната дълготрайност.
 

    

 

Закони Нормативна база Коментари