Иноксовите басейни – лукс и дълготрайност

Изпълнението на басейни от неръждаема стомана, позната още като инокс, е решение на което залагат все повече компании и клиенти.
05.08.2020
Екатерина Бонева
6227
иноксови басейни, луксозни басейни, басейни от инокс
Басейните от инокс - естетика, удивителен блясък и дълготрайност
Източник: Кристал Спа & Уелнес www.crystalspa.eu

Иноксовият басейн е вид монолитна конструкция от неръждаема стомана, която се произвежда в заводски условия и се монтира на място от специалисти на завода - производител. Иновативният подход е много подходящ при реновиране на плувни комплекси и носи огромни преимущества за потребителите, тъй като не налага разрушаване на съществуващата повърхност и конструкция. В допълнение, съоръженията са изключително издържливи, като осигуряват 100% херметичност и позволяват абсолютна гъвкавост – могат да се изработят във всякакви форми и да се оборудват с всевъзможни атракции и елементи, сред които прожектори, осветление, пейки, масажни дюзи и кресла.


Източник: Кристал Спа & Уелнес     www.crystalspa.eu

Достойнствата на материала
Първоначално конструкциите на плувните басейни са се изработвали от алуминиева ламарина. С усъвършенстването на продукта, през 70-те години на ХХ век започва индустриалното производство на басейни от благородна стомана. Този материал е ценен в редица промишлени производства, а в архитектурата се е утвърдил като съвременен и модерен. Благодарение на превъзходните си качества по отношение на здравина, устойчивост на корозия, ниски изисквания за обслужване и луксозен визуален ефект, неръждаемата стомана се е наложила като фаворит в дългогодишната производствена практика при изграждането на открити и закрити водни съоръжения. Широките възможности на приложение се предпоставят от високите качества на сплавта.


Изключителни технически и конструктивни качества     Източник: www.crystalspa.eu

Басейните от инокс – лукс и дълготрайност
Изпълнението на басейни от неръждаема стомана, позната още като инокс, е решение на което залагат все повече компании и клиенти. Този тип конструкции покрива всички високи критерии за качество и е подходящ при изпълнение на басейни за обществено и частно ползване. Готовите съоръжения имат дълъг живот и осигуряват отлични санитарно-хигиенни условия, благодарение на безшевната и гладка повърхност. Трайната плътност на материала и високата еластичност при всякакви климатични условия предоставят възможност за разнообразни ахитектурни решения и опция за последващи разширения и реновации. Едно от важните преимущества за потребителя е краткият срок за изграждане, като в повечето случаи не е необходимо да се полагат бетонни основи, тъй като басейните разполагат със самоносещи стени. Удивителният визуален ефект при комбинацията на материала с вода и минималната поддръжка са неоспорими предпоставки за избора на подобен тип басейнова конструкция. Благородната стомана се отличава с дълъг живот и висока устойчивост при дългогодишна употреба, без да губи първоначалните си качества. Това прави иноксовите басейни изключително дълготрайни. Друг съществен фактор е, че при този тип басейни няма нужда от цялостно източване на водата през студените месеци. Достатъчно е само да се намали нейното ниво.


Източник: Кристал Спа & Уелнес   www.crystalspa.eu

Конструкция и метод на изграждане
Заваряването на стоманените листове без фуги е определящ фактор за басейните от неръждаема стомана. Застъпващи се и абсолютно плътно заварени листове ламарина от благородна стомана с дебелина 1,5мм оформят дъното на басейна. За изграждането на стените се използва ламарина с дебелина 2,5мм, а за каналите за подаване на вода, преливника и крепежните елементи – ламарина с дебелина 2,0 мм. В зависимост от напреженията във връзките могат да се използват и листове с по-голяма дебелина. Наличието на укрепващи профили по външната страна спомага за оптимална стабилност на съоръженията. Преливника е интегриран по начин, който повишава устойчивостта на конструкцията. Изработените по патентована технология басейни разполагат с функционален профил по целия контур, който служи за преливане на водата и за захващане.


Подводното осветление превръща иноксовият басейн в истинска атракция     Източник: Кристал Спа & Уелнес  www.crystalspa.eu

Сигурност и комфорт за максимална релаксация
Производството на басейни от неръждаема стомана предлага разнообразни възможности при изграждане и реконструкция. Съоръженията могат да се изпълнят във всякакви форма и дизайн, следвайки архитектурния стил на сградата. Качествената изработка на дъното с най-висок клас на сцепление спомага за безпроблемно придвижване в басейна, без риск от подхлъзване. Не се налагат ремонти по коритото благодарение целостта на материала. Иноксовите басейни, които разполагат с периметрален кант с възможност за хващане дават усещане за сигурност и комфорт. Релаксиращо въздействие създава и самата стоманата, възприела температурата на водата. Към конструкцията на басейна могат да се интегрират всевъзможни водни атракции и елементи, като хидромасажни дюзи, лежанки, седалки, пейки, трамплини, а също така и подводно осветление с възможност за контрол от дистанционно управление. Съоръженията на открито могат да бъдат оборудвани със защитни покривала и специални системи за тяхното задвижване и съхранение.


Източник: Кристал Спа & Уелнес  www.crystalspa.eu

Системи за разпределение на чистата вода
Чистата и бистра вода е предпоставка за приятни водни емоции. Това превръща прилагането на патентовани методи за обезпечаване качеството на водата в приоритет за някои производители.
Чрез система за вертикален водообмен, обработената и подгрята вода се подава непрекъснато в басейна с помощта на равномерно разпределени по дъното дюзи. Тяхното количество зависи от капацитета на филтрите. Утвърдената технология за вертикален водообмен, в комбинация със специално проектираната форма и разпределение на дюзите, обезпечава оптималното смесване на водата и отговаря на най-строгите санитарно-хигиенни изисквания.


Благородната стомана - атрактивен материал за създаване на елегантни пространства     Източник: Кристал Спа & Уелнес  www.crystalspa.eu

Прецизно изпълнение
Параметрите на водата са изключително важни при избора на материала за басейните. Затова е необходимо да се направи анализ на водата, с цел да се определи съдържанието на хлориди. Ако водата е близка до питейната се използва материал AISI-316L. За басейн с термални води се употребяват високо легирани сплави, а за басейни със съдържание на соли или за морска вода – най-високо легирани сплави.


Източник: Кристал Спа & Уелнес  www.crystalspa.eu

Отличителни черти на иноксовите басейни:

  • Изключителни технически и конструктивни качества
  • Високо развити технологични решения и иновативни методи на производство
  • Разнообразни варианти по отношение на дизайн и габарити
  • Стоманената сплав се избира след анализ на качествата на водата
  • Басейните се транспортират като единна структура, което осигурява лесен и бърз монтаж
  • Влагозащитени, дори при екстремни температури
  • Изключителна устойчивост и незначителна амортизация при дългогодишна употреба
  • Липса на последваща поява на повърхностни пукнатини
  • Минимална поддръжка, благодарение на гладката повърност и високите качества на стоманата

Благородната стомана е атрактивен материал за създаване на елегантни пространства, които ще отговарят на очакванията на семейството и приятелите ви. Естетиката на инокса, неговият блясък и отражението на водата придават на този тип конструкции високо ценена ексклузивност за тези, които търсят нещо различно.

 

Автор: Екатерина Бонева
Закони Нормативна база Коментари