Иновативна система за сухо строителство Naturbo

Фирма BB Home Studio представя система за сухо строителство Naturbo.
14.01.2015
BB Home Studio
1044
naturbo, сухо строителство, стенно отопление, bb home studio, плоскости от глина
Иновативна система за сухо строителство Naturbo
Източник: BB Home Studio

Все по-засилен става интересът към строителството с естествени материали. Както от страна на частни инвеститори, които искат да построят своя дом в хармония с природата, така и от специалисти в бранша, стремящи се към развитие на технологии за постигане на устойчиво строителство.

Един пример за естествен материал, удовлетворяващ много от изискванията за екологичното строителство е глината. Грижата за бъдещето на планетата и здравето на хората поставят допълнителни предизвикателства пред съвременната строителна индустрия – екологично строителство, в което да се влагат „чисти” материали с минимален вреден отпечатък, които да са енергоефективни и да удовлетворяват изискванията за устойчиво развитие.

Строителство с глина в исторически аспект

Строителството с глина не е плод на съвременните идеи за устойчиво развитие, опазване на околната среда и запазване природните ресурси. Към днешна дата по-скоро сме свидетели на възраждане на този тип строителство, за което са известни много примери отпреди хилади години.
 
Предимствата на глината и на глинената мазилка
Глината е естествен материал, подходящ за направата на тухли, керемиди и керамика. Има способността да регулира влажността на въздуха  и да абсорбира замърсители и миризми.Глината е смятана за най-стария строителен материал, който с годините е доказал своите предимства на висококачествен строителен, естествен продукт.
 

Изхождайки от предимствата на глината достигаме и до предимствата на глинената мазилка:
•    Поддържа константна влажност на въздуха в помещението
•    Намалява образуването на фин прах
•    Създава усещане за свежест на въздуха в помещението
•    Намалява влиянието на електрическите и електромагнитни полета
•    Енергоспестяващ материал
•    Подходящ за хора, страдащи от алергии
•    Производството и употребата не замърсяват околната среда.
Фирма BB Home Studio представя система за сухо строителство Naturbo, с която създава усещане за естествена топлина в дома. Системата се състои от плоскости с глинена мазилка, патентовани от Европейския съюз. Плоскостите са изградени почти 100% от изцяло биологични субстанции. Основните компоненти на системата са: глинена мазилка, дървесновлакнеста плоча и текстилна подложка.

Основни предимства на глинената мазилка: поддържа константна влажност на въздуха в помещението; намалява образуването на фин прах; възпрепятства изсушаването на лигавицата; премахва вредните вещества и миризми във въздуха; намалява влиянието на електрическите и електромагнитните полета;  не замърсява околната среда.
Предимства на дървесновлакнестата плоча: дава стабилност на конструкцията; лесна е за обработване; подсигурява по-ниско тегло на плоскостите; спомага за повишаване на температурата на повърхностния слой; служи за носеща конструкция; допринася за топлоизолационните свойства.
Текстилната подложка, съставена  от естествени материали придава допълнителна стабилност. Монтира се двустранно върху дървесновлакнестата плоча.
Основнят недостатък при нанасянето на глинена мазилка в помещенията е дългото време, необходимо за съхненето й. Времето за съхнене на глинената мазилка е около 4-6 седмици. За разлика от това, плоскостите, които предлага системата за сухо строителство Naturbo са с готова, вече изсъхнала глинена мазилка и е нужно само да бъдат монтирани. Така спестеното монтажно време е около 95%. По този начин времето, за което домът е в готов вид, е 3 дни. Това време включва и нанасянето на фината мазилка , която е също на глинен основа. Плоскостите са лесни за работа, също както гипсокартенените плоскости. Рязането, пробиването и монтажът не представляват никакъв проблем. Всичко това доказва, че системата за сухо строителство Naturbo е лесна за монтаж, иновативна и ориентирана към опазване на околната среда.

Ако искате отново да се насладите на домашния уют с кахлена печка , възползвайте се от стенното отопление на Naturbo.

Транспортирането на топлината става по два различни начина:
Чрез пренасяне на на топлинния поток през твърди тела или така наречената топлопроводимост или чрез топлинно излъчване или така нареченото електромагнитното излъчване (ЕМИ)( разпространението в пространството на вълна с електрическа и магнитна компонента)
При класическите системи за отопление като подовото отопление или отопление със стандартните отоплителни тела (радиатори), става въпрос за транспортиране на топлина от първия вид (топлопроводимост). Това ще рече, че въздуха в помещението е затоплен и посредством въздушното течение и конвекцията в помещението.Така във въздуха се вдига прах и влажността в помещението намалява.

Стенното отопление предлагано от Naturbo работи на принципа на изключително здравословния и благоприятен за човека принцип на  топлинното излъчване.

Както при слънцето и при кахлените печки се излъчват лъчи, чието действие се усеща първо от кожата. По този начин топлината действа изключително приятно  и  създава уют и в същото време е здравословна и намалява стреса.
Стената система за отопление на Naturbo е изключително добра и заради краткото  време за затопляне на помещението. Само 10 мин. след включване на отоплението, Вие вече може да усетите топлината.
Нашата топлинна чувствителност зависи от общата енергия, която достига до нас- колкото по-голямо е топлинното излъчване, толкова по-малко се нуждаем от топлина получена чрез топлопроводимост. Посредством топлинното излъчване може да се постигне усещане за топлина и при по-ниска с около 3° C температура в помещението. Това води до понижаване на разходите за отопление с около 18% .
За да отоплявате помещение със системата за отопление на Naturbo не е необходимо да монтирате плоскости от системата на всички стени. Така Вие може да използвате стените си оптимално.
Чрез константното топлинно излъчване въздуха в помещението става свеж и е без наличие на акари и прах. Това прави помещенията оборудвани със система за отопление на Naturbo благоприятни  дори за хора страдащи от алергия и астма.  
Стенната отоплителна система на Naturbo представлява глинени плоскости от Naturbo с вградени алуминиеви тръбички, които служат за  циркулация на водата както топла така и студена, поради което Naturbo системата може да бъде използвана и като климатична система в летните месеци. Монтажа е на принципа на моделиране с конструктор и дава изключителната възможност за индивидуални решения.

 

+10
Автор: BB Home Studio
Закони Нормативна база Коментари