Вълшебната красота на Японската вишна

Цветовете на Японската вишна са известни с пленителна красота и великолепие от нежно преливащи бялорозови багри.
15.05.2015
Румяна Бонева
15111
дърво, цветове, японска вишна, декоративно дърво, сакура
Източник: www.brightside.me

Цветовете на Японската вишна са известни с пленителна красота и великолепие от нежно преливащи бялорозови багри. Това дърво се е превърнало в символ на Япония, а вишневият цвят се смята за национално цвете. 


Японското наименование на вишневото дърво „сакура“ се свързва с исторически факти и легенди като интерпретация на думата „сакуя“(цъфтеж, цъфтене). Плодовете му не са ядливи, за разлика от останалите разновидности на вишни и череши, което говори за единствената предопределеност на цветовете – да бъдат красиви и то за кратко. Цъфтежът на дървото варира от края на март до началото на май за отделните части на Япония и символично ознаменува настъпването на пролетта и сезонът на оризовите засаждения. Твърди се, че който веднъж е зърнал красотата на цветовете, никога не би могъл да ги забрави. „Сакура“ е национална гордост за японската нация поради факта, че е различно от всички други видове по света. Срещани почти навсякъде, цветовете на японската вишна заливат с неповторим разкош и тържественост паркове, улици, градини, брегове на реки и планински райони. 


www.brightside.me

„Съзерцаването на цветовете“
Периодът на разцъфване на дървото е изключително почитан народен празник и се свързва с традиционен ритуал на наблюдаване и любуване на гледката от приказно красивите цветове, наричан „Hanami“. В превод думата означава съзерцаване на цветове, от японското „hana“ – цвете и „mi“ – гледам. Първоначално този обичай е бил характерен само за елитните персони на китайския императорски двор, но впоследствие се разпространява сред обществото на самураите и обикновените хора. Древна поговорка гласи – „Вишната сред цветята е това, което е самураят сред хората“. Готови да се жертват по всяко време, животът им се е съотнасял към краткотрайния живот на вишневите цветове, чийто апогей в периода на цъфтеж трае не повече от три дни. Философски погледнато това ни кара да се замислим колко безсилни сме срещу времето и за неизбежно променящите се обстоятелства в живота. Обикновеното население започва честването на този празник в епохата „Генроку“ в края на 17-ти век, като това е бил един от малкото празници, на които хората можели да се радват без страх при съществуващите тогава забрани и ограничения. Семейства, приятели и близки се събирали на големи групи, изкачвали планинските склонове и правели сбирки и пикници под приказно цъфналите корони на вишните. 


www.brightside.me


В наши дни докато трае Ханами, не само местните жители, но и всички туристи и посетители на страната на изгряващото слънце остават запленени от неописуемо красивата гледка на многобройните цъфнали дървета, украсяващи цели площади, паркове и градини. Символиката на вишневия цвят присъства и в японското изкуството и индустрия – изображения на сакура греят в текстилната промишленост и върху различни стоки за бита. Понастоящем съществуват над 300 вида японска вишна.


Някои от най-разпространените видове са:
- Ямасакура или планинска вишна
- Итосакура, наричана още Шидаре- сакура или плачеща вишна
- Хиган-сакура или равноденствена вишна
- Такане-сакура или вишна на върховете
- Кан-сакура, наричана още Ганджицу-сакура, Новогодишна вишна
- Широ-сакура или Мияма-сакура, вишна от вътрешността на планината
- Меджиро-сакура или Коме-сакура, оризова вишна


Японската вишна у нас 
Това дърво е изключително популярно и желано в цял свят. У нас търсенето му започва да се забелязва през последните няколко години. Едни от най-красивите градини в големите градове в България са озеленени с японски вишни. В редки случаи може да го закупим от разсадник и обикновено предварително трябва до го поръчаме. И все пак ако имаме късмет да се сдобием с това ценно дръвче е добре да знаем някои подробности за отглеждането му.


www.nature-and-garden.com


Засаждане и отглеждане
Не е невъзможно да се снабдим с този специфичен сорт, но ако това ни затрудни и успеем да вземем клонка от японска вишна от парк или градина или от близки и познати, може да облагородим и обикновена вишна чрез присаждане. Друг вариант е да се засадят костилки от вишни през пролетта и на следващата година през лятото да се облагородят чрез присаждане на пъпка, взета от клонка на японка вишна. През пролетта и лятото се чувства добре на слънчево място, а в зимните месеци задължително трябва да се пази от измръзване. Добре е почвата да се подхранва с течен тор, или с оборски тор около корените при самото засаждане. В периода на зимен сън почвата не се наторява. През топлите месеци трябда да се полива обилно, а през останалите почвата да е умерено влажна. Пресаждането може да става през две години. 


Подрязването не се характеризира със специфични особености, различни от тези за семейството Розоцветни – за добре оформена корона се подрязва до 2/3 от дължината на клоните, като се завършва на външна пъпка. По този начин ще се оформи хубаво разклоняване, макар и леко да забавим растежа на дървото във височина. Оформянето на короната е бавен процес и трае няколко години. Подрязването става преди или след цъфтеж, но задължително преди плодообразуването.  


www.chambre237.com


Цъфтежът обикновено трае не повече от три дни, освен при хибридните видове, където цветовете може да ни радват и до три седмици. В България японската вишна цъфти през месец май, а ароматът на цветовете е прекрасен. Едрите и кичести съцветията се състоят от няколко на брой слепени цветчета, обикновено с по пет листчета. Багрите им варират в бяло, розово и дори малиново. Отлично съжителстват с някои други екзотични дръвчета, като киви, гинко билоба и лирово дърво.  


У нас в горемите разсадници може да се открият следните видове японска вишна:
- Prunus serrulata “Amonogawa”
- Prunus serrulata “Kanzan”
- Prunus serrulata “Kiku-shidare”

Автор: Румяна Бонева
Закони Нормативна база Коментари