Панагюрище- природа, история, архитектура и дух

Панагюрище - символ на свободата, където минало, настояще и бъдеще се събират и разказват на поколения българи за богатото ни и славно минало.
03.08.2021
Дияна Кинова
1047
къщи за гости, Панагюрище, панагюрско съкровище, възрожденка къща
Източник: Снимки: Дияна Кинова и Димитър Шиклев

Днес ще ви разкажем за град Панагюрище - една интересна, полезна и приятна дестинация за всички. Той се намира в сърцето на България, в същинска Средна Гора и е достъпен от магистрала Тракия, задбалканския път и други второстепенни пътища от републиканската пътна мрежа. В близост до града има изобилие от исторически и природни забележителности, а в града може да видите относително запазена възрожденска архитектура и да се докоснете до много история за събития от априлското въстание. На север от Панагюрище се намира курорта Панагюрски колонии  и връх Братия, където може да направите желания през горещите летни дни планински преход.

Езеро в изкопите на мините на Асарел Медет. Снимка: Димитър Шиклев, Дияна Кинова
 

Удобното местоположение, красивата природа и благоприятният климат в района са привличали хората в този край и през Средновековието. Запазени са руините на българските крепости Красен и Душковченин. В района на града са открити над 300 археологически паметници – крепости, могили, некрополи, военни селища и др.

През желязната епоха тук са живели хора от тракийското племе великокойлалети, които през V-IV в. пр. Хр. са част от Одриското царство. Тук в края на 1949 г. в местността Мерул е открито прочутото Панагюрско златно съкровище.  Състои се от 9 златни съда с общо тегло 6,164 кг .Съкровището, изработено от злато, е култов сервиз, състоящ се от фиала, амфора и ритони, по външните стени на които са изобразени сцени от трако-гръцкия пантеон. Оригиналът на панагюркото златно съкровище може да видите в Националния исторически музей, Софя.

За средновековната история на града напомнят останките на крепостта „Красен”, намиращи се на южните склонове на Същинска Средна гора. Крепостта е била голям административен и културен средновековен център. В края на XV-ти век е завладяна и опожарена от османските завоеватели и животът в нея замира.

Град Панагюрище е основан през XV-ти век след османското нашествие и събира заселници от запад и от изток. Името идва от „панагюр“ – (от гръцки: πανηγυρι, панаир), защото на брега на р. Луда Яна тогава е имало малък панаир.


Значителен икономически и духовен възход Панагюрище достига през XIX-ти век с развитието на  редица занаяти: джелепството – търговия с добитък, абаджийството – производство на аби от домашен шаяк, мутафчийство – изработване на изделия от животинска козина, табачество – обработка на кожи, обущарство, а също така и златарство. Градът e известен с Панагюрската златна школа. В двора на Историческия музей са представени възстановки на някои от традиционните занаяти. Успоредно със занаятите се развива и образованието на местните жители. Всички 12 500 жители на града поддържат и голямо училище. 

Панагюрише асоциираме и с Aприлското възтание - повод за гордост и слава за целия български народ. Икономическият и духовен подем помага идеята за национално освобождение да бъде горещо приета в Панагюрище. Тук през есента на 1870 г. дяконът Васил Левски основава революционен комитет. Събранието е в къщата на Иван Духовников, запазена и до днес в двора на Историческия музей. 

В историческата местност „Оборище“ през април 1876 г. се е състояло първото българско Велико народно събрание. „Оборище“ е на 8 км. западно от Панагюрище. Тук през 1928 г. е издигнатият паметник в чест на събранието. Мястото е красиво, а наоколо има хижи.

При потушаването на Априлското въстание, Панагюрище е опожарен почти до основи. Остават само няколко сгради, една от които е Тутевата къща, където на 20 април 1876 г. е обявено Априлското въстание. Днес домът на Иван Тутев е музей и пази гостната стая, където са отседнали апостолите. Там е писано възванието към българския народ. Тук е и карловското знаме, с което е било възвестено началото на въстанието.


Сред интересните забележителности на града са старите му църкви. Най-старата църква в града е „Свети Тодор Тирон”, построена преди повече от 400 г. До нея през 1823 г. е осветен друг храм – „Свето Въведение Богородично”. В периода 1856 – 1860 г. е издигната и катедралната църква „Свети Георги”. В града има и една конгрешанска църква, част от Съюза на евангелските съборни църкви и няколко православни параклиса, разположени в неговите околности.

Катедралният храм на Панагюрище, църквата „Свети Георги“ се намира в самия център, a непосредствено до музейния ансамбъл и площадчето e другия паметник на Райна Княгиня, издигнат в чест на юбилея на Априлското въстание. Навремето храмът е бил импозантна възрожденска постройка, но след опожаряването по време на въстанието са останали само зидовете ѝ. Възстановена е през 1880 г. Камбаните ѝ са отливани в Русия и подарени от Марин Дринов.

Няколко думи за запазените исторически къщи в Панагюрище.

Къщата музей „Райна Княгиня“
Тя е родната къща на Райна Княгиня 1856 – 1917, българска учителка и революционерка, известна с ушиването на въстаническото знаме за Априлското въстание. В двора на къщата е нейния гроб. Музеят е част от Стоте национални туристически обекта. През 2006-та година е открит паметник на Райна Княгиня в Панагюрище.В Историческия музей може да видите експозиция, посветена на Априлското въстание, с оригинални реликви, свързани с героичната епопея от април 1876 г. В двора на музея е показана въстановка на възрожденска занаятчийска улица. В основната сграда на историческия музей е експонирана богата колекция от огнестрелно и хладно оръжие от XVIII – XIX век, използвано по време на Априлското въстание. Акцент в експозицията е и представената възстановка на облеклото на панагюрските въстанници.

В една от залите на музея е изложен макет на панагюрското златно съкровище с размери 2:1, придружено с беседа.

Дудековата къща

„Дудековата къща“
В нея при нахлуването на турските войски са се крили жени, деца и старци. Сградата е с впечатляваща архитектура и днес. Един от най-интересните експонати е касата на Осман Пазвантоглу, виден управник, който по време на турските размирици отцепва областта като свое владение. В нея е представена етнографска експозиция, показваща възрожденския градски бит на панагюрци от втората половина на XIX век.

Лековата къща
Тя е била квартира на Апостола. Изключителната стенописна украса отвътре и отвън, изпълнена през 1873 г. от местния майстор Иван Зографов завладява всеки постител. "Къщата на Марин Дринов"
В Панагюрище е и родният дом на известния наш историк, общественик и държавник Марин Дринов.

"Духовниковата къща"
Тя е филиал на Историческият музей в града. Строена е през 1790 г., а през 1871 г. в нея  Васил Левски заклева членовете на местния революционен комитет. 

Експозицията, разположена в "Джуновата къща", проследява възникването и развитието на възрожденската Панагюрска златарска школа и ползваните техники на изработка. В красивата синя "Хаджидимитрова къща" е показана колекция от художествени произведения, дърворезба, медникарски изделия, керамика и накити.

Джуджевата къща

"Джуджевата къщае строена около 1860 г. от Дедьовия род. Била е собственост на Стойко Дедьов, богат джелепин (търговец на животни), притежавал пасища в Родопите. Той имал четири дъщери. Една от неговите дъщери се омъжва за Петър Джуджев, панагюрец, който получил образованието си в парижката Сорбона и бил съученик на Мария Кюри. Петър Джуджев бил състоятелен човек, живял в Швейцария и Франция, но в Панагюрище го връща болестта на съпругата му. Тогава той откупува бащината й къща и така тя получава името, с което е известна и до днес - Джуджевата къща. Къщата е реставрирана, като къща за гости от новите собственици. 

Тутековата къща


"Тутевата къща"
За щастие тя е една от малкото оцелели след опожаряването на Панагюрище. Днес е реставрирана и ни дава шанса да се докоснем до тези исторически събития. Собственикът и Иван Тутев е заможен панагюрски гражданини, участник в революционното дело.

В града има няколко хотела и къщи за гости, които предлагат настаняване. Местната кухня, известна с вкусните си ястия, можете да опитате в някой от ресторантите на града.

Недалеч от Панагюрище се намират други интересни градове – СПА курортът Стрелча, градът музей Копривщица и град Клисура.

В природонаучния музей има постоянна експозиция на препарирани животни. Тук може да се види ценна колекция на ловни трофеи от Етиопия, донесени от Никола Делирадев, както и препарирани торсове и глави на африкански антилопи, подарени от Христо Щърбанов. Нов архитектурен елемент е „Стената на благодарността“, създаден в знак на признателност към именити европейски общественици, като Виктор Юго, Джузепе Гарибалди, Иван Аксаков, Димитрий Менделеев и др., подкрепили България в тежките моменти след потушаването на Априлското въстание. 

Комплекс от къщи на Исторически музей Панагюрище.

1876 г. е издигнат Мемориален комплекс „Априлци”, намиращ се на историческия хълм Маньово бърдо в центъра на града. 

Панагюрище и днес е символ на свободата, където минало, настояще и бъдеще се събират и  разказват на поколения Българи за богатото ни и славно минало.

Автор: Дияна Кинова
Закони Нормативна база Коментари