Предстояща изложба - "Колекция Басат"

Луис Басат, един от най-известните световни рекламисти и колекционери с лекция в Експо Баня София
26.02.2018
Рока България
702
Изложба, Рока, ЛУИС БАСАТ
ЛУИС БАСАТ, един от най-големите испански рекламисти и колекционери
Източник: Рока България

Испанският колекционер от сефарадски произход и с български корени Луис Басат отново пристига в България, за да представи изложбата Колекция Басат. Съвременно изкуство в Испания.


Ден преди откриването на впечатляващата изложба, Експо Баня София е домакин на лекцията Животът на един колекционер на Луис Басат. Известният рекламист ще се срещне с ценителите на художественото изкуство на 28 февруари 2018 г. от 18.00 ч., в Експо Баня Софи, изложбена зала Roca, на бул. Мария Луиза 16. Лекцията ще бъде на испански език с превод на български.


Организатори на събитието са Институт Сервантес, Посолството на Испания, Roca и в сътрудничество с Ogilvy и Sariev Contemporary.


Изложбата Колекция Басат. Съвременно изкуство в Испания  с творби на ключови за XX век артисти се открива на 1 март от 18.00ч. в Националната галерия, Двореца. Инициативата е основният принос на Испания към културната програма за председателството на България на Съвета на Европейския съюз.


Изложбата се осъществява с подкрепата на Рока България. Компанията приема за своя мисия да подпомага популяризирането и сближаването на културата и изкуството на Испания и България. В тази насока, Рока България традиционно подкрепя значими културни събития.


ЛУИС БАСАТ, един от най-големите испански рекламисти и колекционери
Роден е в Барселона на 6 октомври 1941 г. Дядо му е роден в Шумен, наследник на евреите, прогонени от Испания през 1492. Луис късно разбира за връзката си с България. От декември 2016 г. е удостоен от Министерството на външните работи на Република България да бъде посланик на добра воля.


Като малък мечтае да стане футболист, моряк или архитект. На 24 годишна възраст прочита Изповедите на един рекламист на Дейвид Огилви, книга, която определя призванието му и чертае една дълга траектория, за да го превърне в най-известния испански рекламист в света. На 25 години създава своята първа рекламна агенция. През 1975 г. основава рекламната агенция Басат & Асосиадос, днешната Басат Огилви (след прехвърляне на дялове в мултинационалната компания Ogilvy & Mather). Развива едни от най-известните световни марки, организира рекламната кампания за Олимпийските игри в Барселона през 1992 г., носител е на над 400 награди. През 2004 г. името му фигурира в списъка на Най-влиятелните мъже в рекламата. През 2006 г., когато навършва 65 години и се пенсионира, Басат Огилви е първа сред рекламните агенции в Испания. 


КОЛЕКЦИЯ БАСАТ
В последите четиридесет години Луис Басат и съпругата му Кармен Ореляна създават Колекция Басат- един от най-представителните фондове с основни творби от историята на изкуството на XX век. От 1973 г. насам колекцията постоянно нараства с творби от международно признати артисти. Фондът разполага с над две хиляди образеца на живописта, скулптурата и графиката, които предлагат глобален поглед и върху каталунското и испанско изкуство от епохата след Гражданската война до наши дни. От 2009 г. седалището на колекцията е в Матарó, малко селище до Барселона, със споразумение между дружеството Музей за съвременно изкуство в Матаро и Колекция Басат. Намира се в сградата Нау Гауди, първият архитектурен проект на Антонио Гауди от 1883 г. 


По повод изложбата Колекция Басат. Съвременно изкуство в Испания, Луис Басат споделя:  „Ако дядо ми, Самуел Басат, българин, роден на 19 март 1870 г. в Шумен (по онова време Шумла), можеше да види тази втора изложба на колекцията „Басат“ в Националната галерия в България, би се възгордял, че корените му са стигнали толкова далеч толкова години, след като той напуска родната си земя, за да се премести първо в Константинопол (сега Истанбул), където се е родил баща ми, и после в Барселона, където съм се родил аз. Затова бих искал да посветя тази изложба на паметта му – сега, на 148-ата година от рождението му в България.“


 


Roca е компания за дизайн, производство и търговия на продукти за баня, подови и стенни керамични облицовки, в услуга на секторите архитектура, строителство и интериорен дизайн. 
Българската изложбена зала на Roca е част от световната верига изложбени центрове Roca, вдъхновени от една и съща идея - за приемственост и развитие, за традиция и иновация. През последните години Експо Баня София се утвърди като едно от предпочитаните алтернативни културни пространства в столицата. Това е некомерсиално пространство, в което е организирана постоянна експозиция от изделия за банята, създадени от именити световни дизайнери и студиа, с които работи компанията Roca. 


 

Автор: Рока България
Закони Нормативна база Коментари