Интериорни настилки от бамбук

Бамбуковият паркет притежава нестандартна визия и по-нетипичен рисунък от останалите видове паркети.
01.10.2018
Екатерина Бонева
3178
интериор, настилки, настилки от бамбук, бамбуков паркет, бамбукова настилка
Бамбуковият под внася екзотика и индивидуалност в интериора
Източник: www.impressiveinteriordesign.com

Подовата настилка от бамбук съчетава здравината и усещането за топлина и уют на естествената дървесина. Бамбуковите подове са все по-предпочитан вариант в съотношение качество - цена, а многобройните предимства и естественото им излъчване ги превръщат в модерна и най-вече практична алтернатива за обзавеждане на дома. Бамбуковият паркет притежава нестандартна визия и по-нетипичен рисунък от останалите видове паркети. Тези негови качества го извеждат на предна позиция в класацията на екзотичните подови настилки.

Родината на бамбука
Бамбукът (Bambuseae) е вечнозелено растение от семейство Житни, чиито характеристики в много отношения се припокриват с тези на естествената дървесина. Произхожда от Източна и Южна Азия, където са известни повече от 1600 вида. Растението е рекордьор по бързина на израстване –  120 см за едно денонощие, а на височина достига до 40 м. Бамбукът притежава изключителна здравина и се отличава с якост на опън по-голяма от тази на стоманата, което обуславя и повсеместната му употреба като строителен материал. От него се произвеждат също екзотични мебели и аксесоари за дома. В същото време бамбукът е почти 10 пъти по-лек от желязото и представлява подходящ материал за изработка на строителни скелета.


Обикновеният бамбуков паркет е кафяв или жълт     Източник: www.homedit.com

Особености на бамбуковата настилка
Преди да се превърне в здрава и привлекателна за окото подова настилка, бамбукът преминава през няколко фази на обработка. Стъблото се разцепва на тънки ленти, които се изваряват, с цел почистване и обезпаразитяване. Бамбуковият паркет се среща в два основни цвята – жълт и кафяв, като съществуват и тонирани варианти, предоставящи по-широк спектър за интериорни комбинации. Може да откриете бамбукова настилка, оцветена в бяло, цвят венге, махагон и др. Освен цветово, материалът се разграничава и според своята структура. Такъв е пресованият или известен още с наименованието карбонизиран бамбук. При този процес, материалът се подлага на високотемпературна обработка, което допълнително оптимизира якостните му качества. Пресованият бамбук има по-тъмни нюанси от обикновения и колкото по-дълго се карбонизира, толкова по-наситен и плътен е цвета. Последната фаза от направата на екзотичната настилка се изразява в слепване на отделните ленти една към друга, така че да образуват гладки плоскости. Карбонизираният бамбук се отличава с по-висока плътност и здравина. Той е значително по-дълготраен от обикновения вариант.


Съчетайте с неутрални цветове и семпло обзавеждане      Източник: www.woodpeckerflooring.co.uk

“Формите“ на бамбука
Бамбуковите настилки се различават във визуално отношение. Това се дължи най-вече на различните етапи на обработка в отделните страни. В Югоизточна Азия нарязаният на тънки ленти материал се фиксира към по-големи бамбукови дъски, като се предвиждат и пространства за естествената циркулация на въздуха. В САЩ настилките от бамбук преминават през доста повече фази на обработка, включително сушене и ламиниране.


Хоризонтален бамбуков паркет     Източник: www.ug-fu.com

Хоризонтален бамбуков паркет
– този вариант разкрива в пълна степен природния рисунък на бамбука и се доближава най-много до класическия паркет от естествена дървесина. При него отделните ленти се слепват и пресоват успоредно една на друга. Ако търсите стилна и еклектична визия на пода в дома си, това е правилното решение.


Вертикална бамбукова настилка цвят карамел     Източник: www.bambooflooringchina.com

Вертикален бамбуков паркет
– има подчертано еднородна, линейна структура. За разлика от хоризонталния вариант, който разкрива широката повърхност на бамбуковото стъбло, лентите тук се слепват с тясната си част нагоре и наподобяват подредени една до друга книги. Подобна линейна структура на подовата настилка е изключително подходяща за по-модерен интериор.

Предимствата на този вид паркети са наистина многобройни. Използването на бамбуков паркет внася екзотика и индивидуалност в интериора. Естествените паркети от бамбук притежават много висока влагоустойчивост - те са много по-устойчиви на вода и влага от паркетите от друга естествена дървесина, но въпреки това е желателно да не се подлагат на директно мокрене. Традиционните бамбукови настилки се доближават по твърдост и устойчивост до тези от червен и бял дъб. Бамбукът е бързо възобновяем природен продукт с редица ползи в предотвратяване на глобалното затопляне.

Монтаж и поддръжка
Монтажът на бамбуковата настилка се извършва на същия принцип, както при другите настилки от естествена дървесина. Отделните ламели се сглобяват едни с други, върху предварително положена подложка, образувайки равна и гладка повърхност. Первазите може да изберете от същия материал или пък да се спрете на полиуретанови изработки и такива с естествен бамбуков фурнир. Предимство на екзотичните паркети е, че най-често се доставят в лакиран вариант и се монтират много бързо. В този случай не се налага допълнително циклене и лакиране на място след полагането. Подобно на настилките от естествено дърво, бамбуковият паркет изисква по-специални грижи. Почистването се извършва с леко влажна кърпа, без употреба на агресивни препарати.

Интериорните настилки от бамбук ще внесат неповторимо азиатско очарование в интериора на всеки дом. За да акцентирате върху красотата на подовата настилка, придържайте се към неутрални цветове и семпло обзавеждане. 

 

Автор: Екатерина Бонева
Закони Нормативна база Коментари