Световната класация на дизайна

В сферата на дизайна една такава справка може много лесно да се направи, благодарение на международния конкурс за дизайн A’Design Award и световната класация на най-изявените държави, излъчили най-много професионалисти в бранша.
12.01.2023
Вяра Петкова
967
дизайн, конкурс за дизайн, A’Design Award, конкурс A’Design
Източник: A’Design Award

С настъпването на новата година е време да си сверим часовниците, да разберем къде точно се намираме на картата на света и на тази на нашите лични амбиции и цели. За да оценим постигнатото и същевременно, за да разберем какво не ни е достигнало през изминалата година, трябва да се огледаме не само в себе си, но и в света около нас. В сферата на дизайна една такава справка може много лесно да се направи, благодарение на международния конкурс за дизайн A’Design Award и световната класация на най-изявените държави, излъчили най-много професионалисти в бранша. В класацията участват общо 114 държави, всяка от които има различен брой печеливши проекти, според които се определя мястото ѝ в листата. С гордост може да отбележим, че България е едва на 30-то място в този списък, благодарение на участието на някои от изявените имена с страната, както и на не чак толкова известни, но достатъчно смели и талантливи участници.

 

Независимо дали става дума за продуктов дизайн или мащабен архитектурен проект, A’Design Award предлага равни възможности за награждаване на всички представени и заслужили проекти.
 

Не мащабът, а иновативният подход, талантът, визията и удобството, които всяка идея носи, са точките, по които журито на конкурса оценява кандидатурите. Извор на богатството от разнообразни идеи и подходи в конкурса е несъмнено различната културна идентичност на участниците, свързана неразривно с тяхната националност. Начина на живот, традициите и различното светоусещане, с които живее всеки участник, несъмнено дават отражение на крайния продукт, който той създава.

 

И така, прегледът на някои от най-добрите дизайни представлява едно своеобразно, околосветско пътешествие, в което може да се докоснем до различни реалности и както казах още в началото, да си сверим часовника и да разберем кое е нашето място на картата на дизайна.

 

А сега ще ви покажем, че то не е никак лошо. Винаги можем, разбира се, да подобрим и затвърдим челните си позиции. За тази цел е нужно все повече наши сънародници дизайнери да дръзнат да опитат късмета си в конкурса, за да може освен със спортни успехи, да превземем върховете и в тази сфера. Нека сега разгледаме кои са имената,  популяризирали българския дизайн в световен мащаб и да започнем годината с доза национална гордост и лична мотивация. На първо място ви представяме един от проектите, който винаги ще ни вдъхновява и ще ни кара да се гордеем, че е изпълнен на родна земя. 
 


Новите клонове на банка ДСК на Архитектурно студио Da Architects
Проектът на Da Architects получава най-високо отличие за 2017-2018 година в категория Интериорни Пространства и Изложбен Дизайн, а международното признание, което архитектите получават допринася за стимулирането на тяхното последващо развитие през годините. Днес Da Architects е едно от най-известните архитектурни студия в България и продължава стремглаво да жъне успехи. 


   Източник: A’Design AwardСтол Exo chair на Свилен Гамолов/ Gamolov Design Studio
Индустриалният дизайнер Свилен Гамолов и известното студио Gamolov Design Studio, печели най-високо отличие за 2017-2018 година в категория Мебелен Дизайн с неговия стол Exo chair и затвърждава своите позиции на родна земя в сферата на проектирането и изработката на модерни, изпреварили своето време мебели.
 

 Източник: A’Design Award
 


Williows House на арх. Радо Илиев
Арх. Радо Илиев, известен повече в Лондон отколкото в София, печели последната си награда от конкурса през 2020 година в категорията Архитектура, Сгради и Структурен дизайн със своята Williows House, разположена в северен Лондон. 
 

   Източник: A’Design Award

 


Замъкът "Влюбен във вятъра" от Георги Тумпалов
При всяко пътуване до родното море, няма как да не остане незабелязан или непосетен замъкът в Равадиново. Ето, че това произведение на изкуството и неговият създател Георги Тумпалов, който сбъдва детската си мечта да проектира и построи замък, получават своето международно признание през 2015-2016 година в категорията Гостоприемство, Пресъздаване, Пътуване и Туризъм.

 

   Източник: A’Design Award

 


Училищна зала Demokrtos на арх.Галина Милкова и дизайнер Недко Николов
Арх. Галина Милкова и дизайнер Недко Николов решават да променят стандартния облик на българското училище, за което биват наградени за 2017-2018г в категорията Интериорни Пространства и Изложбен Дизайн и своя проект Demokrtos.
 

  Източник: A’Design Award

 


Citroen in lines на Николай Иванов
За тези от вас, които смятат, че все още не са достигнали нивото на горепосочените имена, за да се запишат за участие, ви представяме Николай Иванов и неговата любов към колите и рисуването. Проектът Citroen in lines печели златно отличие за 2015-2016г в категорията Графика, Илюстрации и Визуална комуникация, и въпреки изчистения си семпъл вид е плот на задълбочено проучване и концептуален анализ. 
 

  Източник: A’Design Award
 


Dr. Jekyll and Mr. Hyde/Tavex Office на Теодора Панайотова и Макс Баклаян
Офисът, който вечер се превръща в бар на Теодора Панайотова и Макс Баклаян или т.нар. проект Dr. Jekyll and Mr. Hyde/Tavex Office печели множество отличия, едно от които е и от A’Design Award в категорията Интериорни Пространства и Изложбен Дизайн за 2021-2022.
 

  Източник: A’Design AwardGalaktika Armchair на Васил Велчев
Васил Велчев
, завършил електроинженерство, участва в конкурса с над 20 проекта в сферата на продуктовия и мебелен дизайн. Последното отличие, което получава е за 2017-2018 година с Galaktika Armchair, победител в категорията Мебелен Дизайн
 

  Източник: A’Design Award

 


Marvellous Penthouse на Алекс Ковачев
Алекс Ковачев - вдъхновението на новото поколение дизайнери, няма как да не се е сдобил с отличие и в този конкурс. Един от печелившите му проекти се казва Marvellous Penthouse и представлява луксозен апартамент изпълнен с много вкус и устойчива във времето елегантност. Проектът печели награда за 2020-2021 година в категорията Интериорни Пространства и Изложбен Дизайн.
 

  Източник: A’Design Award

 

 

A3 Advanced Architecture Apartments на STARH
Арх. Светослав Станиславов и архитектурно студио STARH, печелят своето международно признание (едно от многото) със сграда A3 Advanced Architecture Apartments, която определено промени облика на столицата. Проектът печели награда в категорията Архитектура, Сгради и Структурен дизайн за 2018-2019г
 

  Източник: A’Design Award


Горди с родните таланти и техните постижения е време да погледнем какво се случва на световната сцена на дизайна, на която ще срещнем доста интригуващи проекти, които да ни служат за вдъхновение през следващите месеци.


Продължаваме нашето пътешествие с държавата, заемаща първо място в световната класация за дизайн, а именно Китай. Бързо развиваща се страна, с една от най-мощните икономики в света, земя на хилядолетни традиции и главозамайващи иновации, Китай е заслужила своята водеща позиция и в света на дизайна. White Mountain Club House на Крис Лин
Крис Лин
печели отличие в категорията Архитектура, Сгради и Структурен дизайн за 2020-2021 със своята White Mountain Club House. Сградата на обществения клуб е вдъхновена от хълмистите възвишения и техните различни, причудливи форми и представлява иновативен начин за въздействие върху цялостния облик на градската среда.
 

  Източник: A’Design AwardTreasure Box на Куин Уен
Куин Уен и неговият офис Treasure Box са победители в категорията Архитектура, Сгради и Структурен дизайн за 2019-2020г. Сюрреалистична, сградата е вдъхновена от технологичните промени през 1920 год. и преразказва взаимодействието между дигиталния и физическия свят, чиято граница в наши дни става все по-размита.
 

  Източник: A’Design AwardHangzhou Neobio Family Park на Ли Кианг
Говорейки за сюрреализъм попадаме на следващия вълнуващ проект на дизайнерката Ли Кианг и Hangzhou Neobio Family Park, победител в категорията Интериорни Пространства и Изложбен Дизайн за 2018-2019 година. Този семеен парк, освен с приказния си облик, привлича семействата с множеството образователни и развлекателни дейности, както за децата, така и за техни родители.

  Източник: A’Design Award

Следващата водеща икономика в света - Америка, няма как да не излъчи и водещи кадри в сферата на дизайна.


LIFEWTR Series 6 на PepsiCo Design & Innovation
PepsiCo Design & Innovation
печелят през годините повече от 108 награди в конкурса. Един от последните наградени проекти е LIFEWTR Series 6, победител в категорията Дизайн на Опаковката за 2018-2019 година. Илюстрациите на бутилките за пречистена вода, подчертават различната перспектива, през която да изследваме света, подчертавайки работите на няколко изгряващи артисти от различни краища на света.


 Източник: A’Design AwardAleksa на Lenovo Design Group
Lenovo Design Group създават през 2018 година аксесоар за таблетите с тази марка, който да активира чрез гласови команди домашния асистент Aleksa и да допринася за по-лесния и интуитивен начин за използване на приложението. 
 

  Източник: A’Design Award

 


Shadowbrook на American Standard
Компанията American Standard печели награда в категорията 3D Принтирани Форми и Продуктов Дизайн за 2015-2016год. със своя смесител Shadowbrook, който преразказва естествения начин, по който пада водата в природата, благодарение на множеството малки отвори, през които тя излиза. 
 

  Източник: A’Design AwardNautilius Restaurant на Тецуя Мацумото
Пренасяме се в Япония, където дизайнерът Тецуя Мацумото печели награда в категорията Интериорни Пространства и Изложбен Дизайн за 2021-2022 година с ресторантът-аквариум Nautilius Restaurant. Луксозният ресторант, намиращ се в Токио, имитира луксозен влак, в който на местата на прозорците са позиционирани аквариуми. 
 

  
Източник: A’Design Award

 


Wf01tr на Анри Сугихара
Анри Сугихара печели награда в категорията Превозни Средства, Мобилност и Транспортен Дизайн за 2019-2020год. с проектът Wf01tr, който представлява инвалидна количка за състезания и е проектиран така, че атлетите да подобрят своите спортни качества и състезателен дух.
 

  Източник: A’Design Award

 

Няма как да не завършим нашата обиколка със страната-майка на дизайна във всичките му разновидности – Италия

 

Huawei Technologies Experience Store на Алесандро Лучани
Алесандро Лучани печели награда в категорията Интериорни Пространства и Изложбен Дизайн за 2017-2018 година с Huawei Technologies Experience Store, в който освен на иновативен дизайн, се набляга на използването на рециклируеми материали, като се цели минимално замърсяване на околната среда.
 

  Източник: A’Design Award

 


Talento Unlimited Cabinet на  Едоардо Колцани
Talento Unlimited Cabinet на дизайнера Едоардо Колцани е едно прекрасно допълнение към всеки интериор, независимо дали е класически или модерен и поради тази причина проектът е отличен с награда в категорията Мебелен Дизайн за 2019-2020г. 
 

  Източник: A’Design Award


Има разбира се още много държави, излъчили интригуващи проекти, които заслужават нашето и най-вече вашето внимание. Красиви интериори, различни урбанистични подходи, иновативни продукти и още много много вдъхновяващи идеи биват събирани всяка година от конкурса A’Design Award и остават завинаги в хронологията на конкурса, така че дори и след години да се отдаде подходящото внимание на истински значимите творби. А дали ще станете част от тази история, зависи само и единствено от вас самите. 

 

Автор: Вяра Петкова
Закони Нормативна база Коментари