Магнетичен контраст извън шаблона

Насред зелените кулиси се изправя осанката на модернистична, еднофамилна сграда с прави, облицовани изцяло в камък стени и плосък покрив.
23.11.2020
Още за къщата
2226
еднофамилна сграда, еднофамилни къщи
Източник: Студио Николова Радев Архитекти, www.nikolovaradev.bg

Архитектура: Студио Николова Радев Архитекти
Архитекти на проекта: арх. Катерина Николова, арх. Ганчо Радев
Местоположение: Южно от София
Застроена площ: 165м2
Разгъната застроена площ: 480м2
Година на проект: 2016
Година на завършване: 2020
Фотограф: Гергана Дерменска
 

Фотограф: Гергана Дерменска

Разкъсвайки рехавата сянка на група свежи борови дръвчета, сутрешните лъчи си проправят път до един клиновидно оформен зелен ръкав, в околностите на София, където свенливо се подава снагата на една необичайна за нашите ширини, модерна каменна хасиенда. Има нещо очарователно в тази локация, което същевременно поражда извънредно много въпроси. На първо място – кой е решил така драстично да разчупи шаблона, да обърне гръб на шумния град и свързания с него глъч, и да издигне тук този авангарден дом?


Фотограф: Гергана Дерменска

Насред зелените кулиси се изправя осанката на модернистична, еднофамилна сграда с прави, облицовани изцяло в камък стени и плосък покрив. Строгата, кубична геометрия никъде не нарушава линията на равнината, с изключение на два от ъглите, където асиметрично са разположени двете веранди – приземна и етажна.  Този  монолитен и плътен обем с плосък завършек и фасадна облицовка от кафяво-сиви керамични тухли далеч не стои тромаво и грубо насред живописната зеленина. Постигнат е един магнетичен контраст. Елементите са толкова изчистени и стилизирани, че придават допълнителна загадъчност на каменното здание, прозорците на баните и мокрите помещения са елегантно подчертани с леко прикритие - „каменни щори” чрез ажурна шахматна подредба на каменните облицовки. В избора на фасадни материали прозира вдъхновението от традиционната архитектура на Северна Европа. И една подробност, която на пръв поглед би могла да ни убегне.
 

Фотограф: Гергана Дерменска

Колкото и лежерен и спокоен да изглежда постигнатият стил забелязваме, че нищо не е оставено просто така самоцелно да изпълнява функцията си, налице е контрол, макар и не толкова категорично подчертан. Като се започне от съвсем преднамереното ориентиране на постройката на изток и север - към най-красивите гледки от заобикалящите я хълмове, загърбваща изцяло разположените непосредствено хотел и паркинг, и се премине през споменатите вече каменни щори, огледалните повърхности на част от остъкляването, матираните стълбищни прозорци. Всичко това говори за един съзнателно контролиран достъп до личното пространство на фамилията.


Фотограф: Гергана Дерменска

Достъпът до къщата е от към тупик в югозападния край на имота. Там в полувкопано ниво е разположен гараж за три автомобила. На същото ниво са ситуирани и техническото помещение за сградните инсталации и килера, които се вентилират от прозорец в английски двор.

Дворът следва естествения наклон, терасиран и оформен с габиони, а малък басейн е ситуиран пред покритата веранда към дневната. Прилежащото пространство, зеленина и алеи, са оформени в подобаващ изчистен и приглушен откъм емоции стил. Но цялата тази строгост има своя неподправен чар, а прецизните щрихи оставят поле за изява на малките детайли.

Фотограф: Гергана Дерменска

И ето, че нямаме търпение да надзърнем какво се крие във вътрешността на този дом. Главният вход към къщата е от запад, през сутеренното ниво, с антре, гардеробно и стълба към горните два етаж. Силен вертикален акцент е въздухът над входното антре и стълбата, който свързва полусутерена с двете жилищни нива. От тук започва и основния пространствен акцент в интериора на сградата – пробив през трите нива, ограден с парапети, и видим от всяко ниво, осветен от юг и запад с остъкление през трите нива. Постигнатата естествена илюминация допринася за обединяване на пространствата.


 
Фотограф: Гергана Дерменска

Другият достъп е през полуотворената към двора приземна веранда.  Като неразделна и любима част от дома на младото семейство, тук удобствата са изнесени елегантно по периферията, за да освободят място на трапезария на полу-открито и удобен кът за сядане с мека мебел и външно барбекю. Тази преходна зона защитава обитателите от капризите на времето като същевременно им осигурява една невероятна, потънала в зеленина жива рамка. Стилът е изчистен, много организиран и ненатрапчив подбор на ахроматични цветове, дърво и метал, но нотките на класически стил разчупват тази обстановка с изразните средства на модерната еклектика. Още оттук е загатнат финият усет за премереност и любов към стойностните класически времена. Оттук пътищата към вътрешността на къщата са два - директно през витринни стъклени стени се достига до трапезарната зала или вътрешния кът с мека мебел и камина.



Фотограф: Гергана Дерменска

Дневният тракт е ситуиран именно на този приземен етаж с максимално открита гледка към красотата на пейзажа, посредством щедрото остъкляване. Пространството е с „Т” – образна форма, обширно и въздушно, семпло като похват, но пропито от класа във всеки един детайл. Тук вече се забелязва богатството на материите, достолепието на цветовете, както и умело стилизирана орнаментика в стенни панели и мебелировка. Уважението, с което са третирани и най-малките детайли, още веднъж засвидетелства безпогрешното усещане за стил, което цари в този дом. От друга страна се долавя и известна нотка авантюризъм, свободен дух и желание за живот, едно своеобразно преклонение към 60-те и неповторимата стилистика, които тези години са оставили за нас, откриваме ги в стила на мебелировката.
 

  
Фотограф: Гергана Дерменска

Натурално дърво, юта, златист метал, мраморен топ за масичките, нюанси на тюркоаз и петрол, антрацит и разтапящи акценти в цвят  „пепел от рози” - тази фина динамика диктува атмосферата в дневната зона. Кухнята може би най-категорично заявява носталгията по отминалите времена и свързания с тях домашен уют. Откриваме класическо присъствие в няколко от използваните детайли, част от една модерна конфигурация в ахроматични тонове и плотове от камък. Дори не е пропуснат добрият „стар килер” за продукти, разположен в непосредствена близост. На това ниво от източната част на къщата е намерила място и спалня за гости със собствено преддверие и баня.


  Фотограф: Гергана Дерменска

На втория етаж се намира зоната за отдих на семейството. Тук са разположени две обширни спални с обща баня, гледащи на изток, родителската грандиозна спалня с голяма баня и гардеробно помещение с гледка на запад и север. От  тази спалня се излиза на две тераси – едната открита, осигуряваща прекрасна гледка към околността от север, а друга една доста по-малка на юг кокетна зона за съзерцание и уединение тип „японска градина“. В западната част на етажа е позиционирано и удобно мокро помещение.

Технически характеристики:
Технически сградата е обезпечена изключително далновидно. Конструкцията е стоманобетонна с греди, колони и плочи. Покривът на сградата е плосък, топлоизолиран и с двупластова хидроизолационна защита, състояща се от битумна APP модифицирана мембрана, върху която е положен чакъл, дребна фракция. Отвеждането на водите е чрез две воронки и водосточни тръби в обслужващите помещения. Положени са необходимите изолации на покрива, стените и еркерите с каменна вата. Дограмата е алуминиева в  черен цвят, с прекъснат термомост и стъклопакет. Отоплението е решено с термопомпен агрегат - сплит система. В помещенията са инсталирани конвекторни тела,  а в баните и тоалетните подово отопление и радиатори за обслужващите помещения. Върху подложния бетон, под и от страни на основите са положени два хидроизолационни пласта от огъваема битумно полимерна мушама. Бетоновата настилка е защитена чрез епоксиден грунд.


 
Фотограф: Гергана Дерменска

Смесители в баните и кухнята са от бутиковите серии на GROHE.
Серията GROHE Essense нежно интерпретира класическия начин на живот. Предназначена за ценители на изчистените форми и дизайн, серията носи естетика, балансиран и модерен стил и създава пространство за изобретателни идеи. Предлага се и в различни цветови покрития с технологията PVD. Тя гарантира десет пъти по-голяма устойчивост на надраскване и потъмняване сравнение с покритие хром.

Подизпълнител окачена фасада с фасадни тухли, дограма и стъклени парапети: City Group  
Вентилируемата тухлена фасада е изградена чрез иновативен метод за окачване на белгийски тухли Vandersanden върху специална алуминиева конструкция. Прозорците са изработени от алуминев профил с прекъснат термомост Е75 и троен стъклопакет с шпроси. Алуминиева окачена фасада PR50. За този обект фирмата е изпълнила също така луксозна входна врата с вграден пръстов отпечатък, гаражни секционни врати MSI и електрически подвижен декинг (покривало на басейн). Повече информация за дейността на Сити Груп ЕООД може да получите на  https://citygroupbl.com/

 
Фотограф: Гергана Дерменска

Основна конструкция на стените – стоманобетон и тухли Wienerberger

Окачена фасада  – въздух, метална конструкция носеща, изолационна вата и сухо закрепени фасадни керамични блокове на белгийския производител Vandersanden, цвят Lithium - внесени специално за обекта, след изпратени мостри. Фасадните керамични блокове са срязани на половина в дебелина, за да не тежат много на окачената фасада. (Изискване, заради земетръса в България).

Проектът на Студио "Николова Радев Архитекти" участва в архитектурен конкурс "Годишни архитектурни награди АРХ ИНОВА 2020", където получи Специалната награда в категория "Реализации / Еднофамилни жилищни сгради".
Повече за конкурса и за Церемонията по награждаването в Седмото издание на АРХ ИНОВА 2020 може да видите в специален филм на обновения сайт на конкурса и на YouTube канала на конкурса.

 

Автор: Още за къщата
Закони Нормативна база Коментари