Отстранете хлорозата по цветята преди есента

Подкрепете боледуващите растения с лесно усвоимо желязо чрез впръскване по листата.
15.09.2016
Константин Димов
3300
градина, двор, растения, хлороза по растения, жълти петна по листа
Вземете мерки навреме, не чакайте болестта да напредне.
Източник: https://images.gutefrage.net

При хлороза по цветята листенцата стават жълтеникави и губят здравия си зелен цвят. Освен това те стават много тънки и при интензивна слънчева светлина се стига до изгаряния на листа като се получават кафеникави петна. Това явление се дължи на недостатъчно образуване на хлорофил в листенцата.


Много важен знак за хоби-градинаря за започваща хлороза е, ако по листната петура лъснат жълти ивици или тя се изпъстри с кафяви петънца, или кантовете на листенцата покафенееят. Спокойно, хлорозата съвсем не означава, че растенията са се повредили и че сте ги загубили необратимо. Когато годината е белязана от обилни валежи, то желязодефицитната хлороза се развива много по-често. Най-важното е да се справите с болестта по цветята преди започващата есен, съветват опитни градинари.


И хлорозата по магнолиите също е проблем, тъй като цветята виреят върху по-скоро кисела почва, а алкалният варовик като се разтвори pH на почвата се повишава значително. Например при боледуването на червения касис листенцата му започват да се подгъват и се свиват, като получават жълти ивици върху тях. Във всички тези случаи се препоръчва да се подаде допълнително количество желязо в лесноусвоима за растенията форма. 


Незабавни мерки
Като първа помощ се препоръчва симптомите на хлороза да бъдат овладени с железни хелатни комплекси. Става дума за специална разтворима тор за растения, съдържаща желязо. И най-добрият вариант е да се впръсква по листенцата, тъй като те го всмукват и така получават липсващото желязо. Впръсква се равномерно и само отгоре на листата. Имайте предвид, че листата всмукват желязото само от горната си повърхност. Дори и да напръскате листата отдолу, това няма да даде никакъв ефект. Наторяващият разтвор се поднася като спрей върху засегнатите цветя.


В дългосрочен план
обаче трябва да се вземат и допълнителни мерки, които да атакуват причината за болестта, т.е да се подсили и почвата. Щом почвата е станала алкална, трябва да понижим pH-то, т.е  подкиселяваме я. Така ще върнем на растението възможността чрез корените да получава необходимите му вещества за развитие.


Един от начините е да се добави торфена (мочурлива, блатиста) почва. Поръсете я само върху половината от почвата, в която вирее растението. Върху другата половина се слага значителен слой от иглички от смърч и бор. Когато започнат да изгниват, те я подкиселяват и така я обогатяват. Много важно е да не смесвате двата компоста, т.е да не слагате игличките в торфа, защото само поотделно оказват оздравително въздействие върху почвата.


Много важно е да започваме да поливаме растението, но вече с дъждовна вода. Тя се събира в кофа, оставяме я да престои 24 часа и можем да я ползваме. Дъждовната вода се препоръчва, тъй като тя не съдържа толкова варовик.


Ако живеете в местност, където водата е особено варовита при всяка възможност поливайте с дъждовна вода. Това действа профилактично срещу хлороза, тъй като почвата не се алкализира.

Автор: Константин Димов
Закони Нормативна база Коментари