Актуалните тенденции при килимите

Съвременните тенденции залагат на текстурата и релефа на меката подова настилка. Килимите са подстригани на две, три и повече нива за оформяне на фигурите.
14.01.2014
арх. Ралица Иванова
1373
интериор, десен, килим, меки настилки, дизайн на килим
Вариант на тъмен под със светъл килим в хармония с мебелите
Източник: Интернет

Съвременните тенденции залагат на текстурата и релефа на меката подова настилка. Килимите са подстригани на две, три и повече нива за оформяне на фигурите. Комфортът и приятното усещане при допир е основното при избора на килим.

Все повече се набляга на рециклираните материали, 3D ефекти и принтове на проекти на съвременни художници.


Топлият колорит на килима се слива с естествения паркет и приятно контрастира с графитения цвят на останалата част на мебелировката

Берберският килим остава популярен.  Днешните версии са по-текстурни, с повече мотиви и петънца в различен цвят, които разнообразяват неутралния основен тон, най-често светлокафяв, бежов или крем. Актуални си и „новите натурални цветове“ – меко зелено, бледожълто и светло синьо. Различната височина на нишката създава скулпторните ефекти, изключително търсени в момента.


При вълнените килими изработени от 100% вълнена прежда е  предимство, че могат да бъдат изпълнени на различни нива и с дебелина по желание на клиента. Фигурите се отделят с декоративен релеф. Цветовите съчетания са изцяло съобразени с интериора. 


Нова е тенденцията към напластяване на цветовете. Това определя „стайлинга“ и модерното излъчване на настилката. Актуални са геометричните фигури в комбинация с един преобладаващ цвят.

Съчетанието на неутрални цветове в топли и кремави нюанси със студените тононове на сивото е хит. Ярките цветове се комбинират с натурални тонове и графит.


Бежово-сивият флорален десен на килима е акцентът в спалнята

Бледите, пастелни цветове все повече отстъпват пред ярките тонове дори до електриково. Интересни са съчетанията на екрю-кафяво, червено-сиво, черно-червено, оранж-теракота. Турскосиньо и кървавочервено, жълто и циклама са актуални комбинации.


Хармоничната топла гама в строга геометрия

Десените са богати на мозайки и преливащи нюанси, флорални и барокови мотиви. Вихри, дъги, дантели и хералдични линии задоволяват и най-изискания вкус.  Моделите с листа, решетъчни структури, цветя и органични форми лесно се съчетават с останалата мебелировка. Изключително модерно е райето в контрастни или преливащи се цветове.


Спокойна натурална студена гама

Комбинациите от материали са разнообразни, все по-нестандартни и екстравагантни – до  вълната се вплитат нишки от памук, лен, коприна наред с метал, дърво, камък и специално обработена хартия. Кристалите днес украсяват не само полюлеите и дамаските.

Електролуминисцентните килими са ново изобретение. Те светят с формата на стъпала след всеки натиск върху себе си. Използван е електрифициран светлоемисионен материал. Светлината e синьо-зеленикава и се забелязва при слабо осветено помещение. Килимът е снабден и с батерии.Lata concept - килим с вградени LED светлини


Последен писък са килимите, светещи с вградени в тъканта им LED тела. Концепцията е създадена от компаниите „Филипс“ и „Дессо“ и е разработена за зони с висок трафик. Светлината може да бъде с различен цвят, форма и размери. Този иновативен килим може да намери място и у дома създавайки приглушена светлина и романтична атмосфера.


 

Автор: арх. Ралица Иванова
Закони Нормативна база Коментари