Стъклените пристройки

В много домове, по цял свят, използването на стъклените пристройки има дълга традиция.
15.08.2014
инж. Полина Петкова
4565
къща, реконструкция, дом, стъклени пристройки
Стъклена пристройка, с по-голяма енергийна ефективност
Източник: http://www.jeffkahane.com

В много домове, по цял свят, използването на стъклените пристройки има дълга традиция. Те са практични, евтини, също така ни доближават до слънцето и градината, когато времето не позволява, без да излизаме навън.
Тези пристройки могат да се обособят като всекидневна, барбекю, стая за игра или да бъдат допълнение към всяко помещение в дома,  било то стая или кухня. Същевременно с това, те може да са част от общата конструкция на къщата, а не да са обособени като самостоятелни постройки. 


Само до преди няколко години, повечето от нас биха били доволни да се наслаждават на слънцето в обикновена оранжерия или в малко остъклено помещение. В днешно време има много алтернативни варианти, от впечатляващ стъклен покрив над цялата площ на кухнята или трапезарията, до рационализирана стъклена част на всекидневната, която плавно ще свърже домът ви и градината. Тези стъклени допълнения изглеждат много луксозни, но са по-достъпни и по-лесни за изпълнение от колкото предполагате. Когато дойде лятото, повечето от тези стаи може да се отворят като се предвидят плъзгащи се стъклени врати и да се слеят с двора, така че да се насладим на приятни моменти с приятели или семейството.

Контрастна стъклена пристройка, http://www.jeffkahane.com/


Когато решите да разширите дома си по този начин, може да изберете или контрастна пристройка, но в допълващ стил, или да я направите така, че все едно винаги е била там. Изпълнението на първият вариант е много по-лесно.


Ако се спрете на вторият вариант, трябва да сте сигурни, че се придържате към ключовите елементи от дизайна, наклон на покрива, материали и детайли, като връзката между стаята и пристройката. Дори е необходимо да се съобразите с цвета на замазката, в противен случай ще се загуби ефекта.

Стъклена пристройка – удачно разширяване на кухнята, Източник: http://aproposukblog.com


Енергийна ефективност.
Изцяло стъклената пристройка може да има и своите недостатъци, все пак тя трябва да бъде отделена от къщата чрез външни врати, за да се намалят енергийните загуби. Също така се оказва и не лесна задача да се отопли през зимата и охлади през лятото. Една от популярните  алтернативи, е да се построи стъклено разширение с голяма площ на остъкляване, но с по-конвенционален изолиран покрив и една обикновена изолирана стена. По този начин пространството ще бъде отворено за останалата част от къщата, а температурата ще се контролира по-лесно.


Добавете височина.
Може да заложите на по-голяма височина на тавана, това придава на помещенията по-впечатляващ вид и усещане за широта. Пристройката дава свобода на действие, може да вдигнете височината на помещението за сравнително малка цена, чрез намаляване на нивото на пода или чрез изграждане. В една двуетажна сграда подобно пристрояване може да придаде интересен акцент, тъй като ще се получи „полу ниво“ между първия и втория етаж. Когато изберете да направите разширението по-високо и то е под наклонен покрив, има възможност да се създаде сводест таван отворен към билото. Вместо да се изгражда конвенционален такъв за ограничаване на енергийните загуби, структурата на скатния покрив ще изпълнява тази функция.

Място за почивка под звездите, източник:http://www.safechoice.co.uk


Външни помещения.
Иновирането на лятна постройка, може да се окаже не лесна задача, поради търсенето на най-подходящия дизайн за допълване на съществуващия имот. Едно от решенията е, да се добави ново пространство като изцяло самостоятелна сграда в симпатичен стил, традиционен или съвременен и да се съединят двете сгради с изцяло остъклен проход.


Използвайки стъклената пристройка за подобна връзка, тя може да се изпълни изцяло от стъкло, като се използва визуалният акцент и се запази стила на сградата. Може да бъде удачно  допълнение към всяко помещение в дома, Източник: www.adverso-bg.com


Мебелировка.
Ако пристройката ви има излаз на двора, то трябва да помислите за закупуване на мебели, които могат да се изнасят навън в летните дни. Така ще може да се възползвате от подходящото време за приятни обеди във вътрешния двор, и да използвате топлите вечери, за хубава компания.


Все повече мебели са водоустойчиви, което позволява тяхното двойно предназначение. По отношение на цветовите схеми, може да се възползвате максимално от всичко, което отразява естествената светлина. Придържайте се към бледите нюанси, но внимавайте с материите, защото много от тях избледняват когато са подложени на влиянието на слънцето.


Това е добра техника за добавяне на пространство, Източник:  www.adversо-bg.com


Осветление.
Добре проектирана осветителна инсталация ще допринесе за приятната атмосфера. Това би ви позволило да комбинирате различни дейности. От съществено значение е, дали ще заложите на независимо управление чрез димиране или интелигентна система за управление на осветлението. 


Когато правите стъклена пристройка имате възможност да комбинирате естествената светлина с изкуствената по много подходящ начин в зависимост от вашите нужди, залагайки на акцентното осветление. Имате свободата да използвате насочени прожектори, луни, аплици, индиректно осветление,  настолни и стоящи лампи, за да създадете подходящата за вас атмосфера. Добавяйки декоративни осветителни тела, например над кухненския остров или масата за хранене, ще придадете функционалност на осветлението.


Вместо да правите скъпи ремонти за разширяване на дома, стъклените пристройки са добра алтернатива. Те могат да трансформират външният вид на вашият дом по много приятен начин. Това е добра техника за добавяне на пространство и реновиране на стари постройки.  

Автор: инж. Полина Петкова
Закони Нормативна база Коментари