Атрактивен аранжимент на балконските цветя

Независимо дали разполагаме с малък балкон или голяма веранда, подходящо подбраните и аранжирани цветя биха могли да превърнат това кътче в приказен оазис.
23.04.2020
Екатерина Бонева
4645
цветя, балконски цветя, цветя за балкона
Как да аранжираме цветята на балкона.
Източник: www.vbarecompositedeck.blogspot.com

Независимо дали разполагаме с малък балкон или голяма веранда, подходящо подбраните и аранжирани цветя биха могли да превърнат това кътче в приказен оазис. Цветята имат способността по удивителен начин да въздействат на настроението ни и да предизвикват различни емоции у нас, макар и без да съзнаваме това в повечето случаи. По какъв начин обаче да композираме растенията и кои видове да съчетаем за да получим едновременно семпъл и привлекателен дизайн? Ето някои полезни насоки в тази област, които със сигурност ще ни послужат в отговор на тези въпроси.
 


Вищящите кошници придават ефирност     Източник: www.sense4style.com

Да се ръководим от наличното пространство
Тъй като в повечето случаи пространството на балкона е ограничено, за да постигнем атрактивна визия не се препоръчва да го отрупваме с много на брой цветя. При този вариант най-добре би било да изберем семпъл дизайн и да избягваме безразборните цветови комбинации между различните видове. Ако пък балконът или верандата са достатъчно големи, може да заложим на група от цветя в оригинални кашпи или да оформим цветен бордюр по протежение на цялата му периферия. Висящите кошници създават усещане за ефирност, поради липсата на солидна структура на съда. Пълзящите сезонни растения от своя страна могат да обрисуват живописни изображения по стените. Една от важните ни цели е да съчетаем любимите си цветя, без оптически да „затваряме“ така или иначе ограниченото пространство или да създадем елегантни комбинации за подчертаване на по-просторните балконски части.


 
Фактори от съществено значение

За да проектираме сполучливо цветната си композицията, трябва да се събразим и с някои съществени за доброто развитие на растенията фактори, а именно изложението на балкона и слънчевите и сенчестите му части през различните часове на деня, посоката и скоростта на вятъра, а също така теглото на съдовете и начините за поливане. Нека не забравяме, че формата и материалът на избраните контейнери за засаждане също играе ключова роля при визуалното представяне на цветята – богато украсените съдове в нестандартни форми са подходящи за композиции от растения с по-семпъл дизайн. Вземайки под внимание всички тези условия, ще си спестим немалко разочарования в резултат на погрешно подбрани цветя или неправилно полагани грижи за тях. 

Ако предпочитаме балконът в зелено. Източник: www.zonacomfort.eu


Цветята ни въздействат само с присъствието си
Съществува твърдение, че по цветята на балкона можем да съдим какво е физическото и емоционално състояние на обитателите на дома. Доказано е, че арорамът на различните цветя влияе положително върху нервната система и действа терапевтично на организма.
 

1-Бегония, 2-Кръглолистно ленивче, 3-Хоста.;                1-Калибрахое, 2-Ипомеа. Източник: www.gradinarite.com


Всяко едно цвете оказва различно въздействие и в цветово отношение:

•  Белите цветя се свързват с искреност и открити намерения, оказват благоприятно въздействие когато се чувстваме емоционално нестабилни.
•  Жълтото е цветът на слънцето и предпоставя несъзнателно мисъл за бъдещето и новото начало. Действа ефективно при инфекциозни заболявания.
•  Червените цветя символизират желание за постигане на успехи във всяко отношение. Оказват неблагоприятно въздействие ако се чувстваме напрегнати, тъй като стимулират нервната система и апетита.
Зелените цветя “говорят” за борбен дух и целеустременост. Действат успокояващо и засилват логическото мислене.
•  Сините цветя елиминират агресията и напрежението, предизвикват чувство за покой и душевен мир.

 1-Калибрахое, 2-Лобелия, 3-Мушкато. Източник: www.gradinarite.com

 

Как да оформим цветната композиция
По какъв начин ще комбинираме цветята зависи преди всичко от собствения ни вкус. Добре би било да се насочим към определен стил и да се придържаме към него – може да направим малък алпинеум, билкова градина, водопади от цъфтящи растения или пък да следваме изчистената линия на минималистичния модел. Все пак е важно ако балконът е малък да не прекаляваме с количеството на цветята за да има място за малка масичка и плетен стол за нас самите.

  
1- Каскадна къдрава петуня, 2- Лобелия                                          и 1- Обикновено мушкато, 2-Лобелия, 3-Бакопа. Източник: www.gradinarite.com.


Голяма част от сезонните растения могат да се засаждат самостоятелно или в комбинации с вечнозелени ниски или висящи видове, сред които евонимус радиканс и винка. Като цяло те действат успокояващо и не са претенциозни за отглеждане. Сполучливи комбинации ще постигнем с латинка, бегония и тагетеса. Средните на височина циния, кученца, циганче и арегатум създават весело и приповдигнато настроение. Висящите петуня, лобелия и вербена много атрактивно се съчетават с вечнозелени падащи растения. Подобна висяща кошница ще изглежда стилно и естетично на всяка тераса. Цъфтящите от ранно лято до късна есен мушката  също биха оформили разкошна разноцветна кошнища. Декоративните треви стоят много красиво, комбинирани с лобелия и бегония. Ако балконът е с южно изложение може да аранжираме и със субтропична растителност – китайската конопена или канарската финикова палма придават екзотична нотка, при положение че разполагаме с достатъчно място за тях. Лимоновите дръвчета са още един страхотен акцент в цветната композиция. Добре е да  съчетаем акценти от по-едър растителен вид с по-дребни – например папрат, декоративни треви, азалии и разнообразни билки.

 
Билкова градина на балкона. Източник: www.ilgiornaledelcibo.it


Интрериорни с градински растения в един съд
За доста от нас идеята да комбинираме цветя от интериора с градински видове може да изглежда странна, но крайният резултат от подобен аранжимент е оригинален и артистичен. Важно е да подберем цветята, така че да могат безпроблемно да живеят заедно и да цъфтят обилно. Нека си представим съчетание от хоста с бегония и кръглолистно ленивче в един съд – ефектът е наистина поразителен. Сходните предпочитания на избраните видове гарантира доброто им развитие. За да постигнем експлозия от цветове може смело да комбинираме лобелия с калибрахое и обикновено мушкато. Ипомеата не е толкова известна у нас, но притежава отлични декориращи свойства за аранжиране. Обилно цъфтящите видове, обичащи слънце могат да се представят в красива симбиоза. Много ексцентрична, макар и есенна комбинация ще получим ако групираме декоративно зеле с есенен астер и декоративен бръшлян. Кръглолистното ленивче хармонично се допълва с богатството от форми и цветове на кученцата и отглеждането им се извършва с минимални грижи. Това са само малка част от възможните аранжировки за един по-нестандартен и в същото време трогателен акцент.  
 


Грижи за растенията

При откритите тераси не се препоръчва да засаждаме многогодишни растения, които ще трябва да устояват на зимните студове. Когато са засадени в градината вероятността от измръзване е в пъти по-малка, поради факта че долните слоеве на почвата са защитени от измръзване, за разлика от малкото почва в контейнерите. При засадените в съдове растения пространството за развитие на кореновата система е ограничено и те не нарастват с толкова бързи темпове както тези в градината. Периодично трябва да пресаждаме растенията в по-голям съд и да се грижим за редовното подхранване на почвата с торове. Ако в един съд сме комбинирали сезонни с многогодишни растения през зимата трябва да ги сложим на завет и да ги пазим от измръзване.


Озеленяването на балкона би могло да се предвиди още на ниво проектиране на сградата. Подходящо изградените цветарници, снабдени с нужната изолация и поливна система коренно ще променят облика на фасадата и ще позволят безпроблемното отглеждане на сезонни и многогодишни растения.

Лимоново дръвче за екзотична нотка. Източник: www.agro-market.net

 

Автор: Екатерина Бонева
Закони Нормативна база Коментари