Приказните италиански езера

Замъци на острови с прекрасни градини, живописни вили по крайбрежието и великолепни гледки
15.07.2017
Лилия Лозанова
1138
Италия, италиански езера, Лаго ди Комо, Лаго Маджоре, Лаго ди Гарда
Крепостта Грото ди Катул при езерото Гарда
Източник: SunTravel, www.suntravel.bg

Ако искате да видите Италия в нова светлина, трябва да посетите трите алпийски езера – Лаго ди Гарда, Лаго ди Комо, Лаго Маджоре. Тяхното очарование ще ви убеди, че Страната на Ботуша е не само ренесансово изкуство, прекрасни катедрали или вкусна кухня. 


Въпреки че по време на пътешествието валеше, местата  имаха своето дъждовно очарование. Поради невероятната си природна красота, трите езера са осеяни с китни градчета. Дори почитателите на морето ще бъдат удивени от магнетичния им чар, който се дължи на редуването на алпийски и средиземноморски пейзажи. Покоряващо е хармоничното съчетание между малките пристанища с рибарски лодки и надвисналите над тях зелени върхове. Това са водоеми с ледников произход, тесни и дълги, но имат мек климат, а бреговете им са обрасли с ярка зеленина. Тук палмите се издигат наред с характерната за района растителност. Градините на хотели и прекрасните вили, накацали по крайбрежието, сякаш са обявили негласно състезание за хубост.


Лаго ди Гарда е най-голямото езеро, скътано в пазвите на Алпите.
Дълго е 52 км. и е широко 17 км. При малко повече фантазия, формата му на картата прилича на старомоден заоблен ботуш. Невероятна е хармонията в разнообразния му ландшафт. Южният му бряг е нисък и равен, стръмен от западната страна, а от изток е опасан от планинската верига Монте Балдо. Огромните му размери създават усещането, че си на брега на морето. Обаче острите планински възвишения създават още по-богата панорама, като се отразяват в кристалните води. Алпите го закрилят от север, спират студените течения и правят климата мек. Субтропичната растителност създава весела пъстрота – маслинови и лимонови дръвчета, магнолии и олеандри (зукуми), които са високи над два метра.


Изглед към градчето Сирмионе при езерото Гарда     Източник: SunTravel, www.suntravel.bg

Още през античността името на Лаго ди Гарда е било Ил Бенако – „Благотворното езеро”. През вековете няколко от могъщите градове-републики от областта са си разделяли влиянието върху Лаго ди Гарда. Най-благотворно е било влиянието на Венецианската република (владяла областта в периода XV – XVIII век). Тя е оставила своя отпечатък в областта на архитектурата и изобразителното изкуство на този район, известен като Ломбардия.


Задължително изберете да шофирате по крайбрежния път, за да се насладите на прекрасните гледки. В който и курорт да изберете да отседнете, няма да сбъркате.


  • Лимоне е прекрасно село, разположено стъпаловидно по високите склонове. Тук е меката на лимоните, виреят такива, които дават огромни плодове. Търговските площи са разположени по алеята край брега и в магазините за сувенири можете да намерите всичко с емблема на лимон – магнити, тениски, шапки, лимончело-сладък ликьор с вкус на цитрусовия плод и какво ли още не. Табелите с името на улицата и номера накъщата също е обозначена с лимони. Крайбрежната алея е украсена с пъстри статуи отцветя, а във водите плуват задължително патета и лебеди.
  • Рива дел Гарда e елитен курорт - кръстник на езерото, което пази спомени за венецианското владичество. След като се насладите на околността, задължително посетете местния замък, който е на брега на морето. Цялата крайбрежна улица на градчето е украсена с наниз от венециански къщи.
  • Сирмионе е градче, разположено на върха на полуострова на Сирмионе, който представлява една тясна и дълга ивичка земя, устремена навътре в езерото. Този курортен град е известен още от началото на XX век като реномиран балнеоцентър (има минерална вода), където успешно се лекуват възпаления на дихателната система. Магическо място, омайвало през вековете римляни, готи, авари, веронци и венецианци. Тук е идвал да си почива Юлий Цезар. Римляните построяват на това място два замъка, две пристанища и гигантска вила. Днес могат да се видят останки от тази вила, която принадлежала на Катула (Catullo) – римски поет, живял през I век пр.н.е. Ломбардите основават тук манастир през VIII век, а Данте е идвал тук да търси вдъхновение.


Градчето Лимоне на езерото Лаго ди Гарда     Снимка: Лилия Лозанова

Лаго ди Гарда предлага невероятна почивка, както и възможност за практикуване на всевъзможни водни спортове.


Лаго Маджоре (Lago Maggiore) е живописно езеро, което се намира на границата между Североизточна Италия и Южна Швейцария.
То се поделя между двете държави в съотношение 80% към 20%. Общата му площ е 213 кв. км, дълго е 60 км, а широко - 12 км. Не случайно името му в превод означава „Голямото езеро”, като приютява т.нар.Бартоломеовите острови – наречени на аристократичната фамилия Бармео, която ги притежава от векове. Сухите статистически данни не могат да опишат прекрасния рай, който представлява всяко кътче тук. Истинска приказка са живописните суши от архипелага - Изола Бела, Изола Мадре и Изола дей Пескатори (Островът на рибарите). Закътан сред високите алпийски върхове, районът около Лаго Маджоре се слави с мекия си климат и сравнително високите средно годишни температури, които позволяват тук да виреят редки и екзотични за тези географски ширини растения. Флората в района е субтропична с величествени камфорови дървета, камелия и гинко билоба, както и тамаринд и маслинови дървета, чай, сапунячета, кафе храсти, зимзелен, банан, хлебни дървета и корк. Очарователни крайбрежни курорти, закътани плажове и рибарски пристанища, превръщат района на езерото в една от най-предпочитаните туристически дестинации в страната.


Обаче „перлите” в короната на този покоряващ водоем са островите.


Ако попаднете за първи път на Изола Бела, сигурно ще се запитате дали не сте се озовали в приказка. „Фантастичен и чудат” – най-точното описание на миниатюрната суша, дадено от Чарлз Дикенс. Тази гола скала с размери 400 м. на 320 м. е преобразена през 1632 година от граф Карло III Боромео. Първоначално островът носел името на съпругата на графа – Изабела, но по-късно е наречен Изола Бела (Красивият остров). Единствената сграда тук е фамилния замък, заобиколен от фантастични градини. Легендата разказва, че тук са изсипани тонове пръст и от въздуха миниатюрната суша има форма на луксозна яхта.


Дворецът на перлата на архипелага - остров Изола Белла     Източник: SunTravel, www.suntravel.bg

Благородникът възлага строителството на двореца и създаването на приказните градини на известните италиански архитекти Кривели и Рикини, а именитите скулптори Симонети и Реснати извайват прелестните статуи. Поради избухналата чумна епидемия, строителството е спряно и възобновено при синовете му. Те ангажират миланския архитект Карло Фонтана, който превърнал сградата в място, посещавано от аристократичния цвят на цяла Европа. В бароковата сграда и уникалните градини цари изисканост и разкош. В двореца могат да се видят старинни мебели, изящни полилеи от Мурано и многобройни картини от известни художници, като Лука Джорадно и Джовани Панини. Покоите са украсени с релефи и щукатури, с антики, скъпоценни фламандски гоблени от 15-ти век. Гоблените са огромни, покриват стените и на тях са изобразени митични сцени и животни. Посетителят преминава неусетно през отделните зали, поразяващи със своята пищност – Тронната, Балната, Оръжейната и Наполеоновата, защото пълководецът е пребивавал тук няколко пъти. Голямата изненада обаче, са шестте подземни стаи, оформени като естествени пещери от подводните селения. Стеилизирани са с шупли, варовикови скали, миди и хоросанова мазилка и изобразяват картини от водния свят.


Обикновено след това посетителите излизат на слънце и следва поразяваща гледка – прекрасните градини. 
Те са разположени на десет терасовидни нива и от високо приличат на разкошна пъстра торта. Представляват цветна феерия от екзотични растения и цветя, „гарнирани” с басейни, фонтани, кули и архитектурни елементи. Парапетите са украсени с монументални вази от цитрусови плодове и цветя. В задната част има градина с 10 симетрични тераси във формата на пресечена пирамида като Висящите градини на Вавилон. Тя е увенчана с полукръг, в който се намира величествен каменен Амфитеатър, украсен със скулптури. Творбите са обединени не само от стил и художествено внушение, а групирани имат смислова натовареност. На върха му се намира скулптура на Еднорог, хералдически символ на триумфа на фамилията Бормео. В краката на величественото животно са Тичино и Тоза – одухотворените два притока на езерото. От двете му страни са изящните фигури на Природата и Изкуството, в компанията на митологични персонажи. Пред Амфитеатъра се простира разкошно оформени алеи, които водят към по-долното ниво с изумителна гледка към водоема. Точно пред него, на една от статуите беше кацнал бял паун, който сякаш беше продължение на изящната творба. Под кичестите храсти излизаха още негови събратя, които се движеха спокойно и величествено. Нимфи, фантастични същества, обелиски и фонтани сред пъстрите цветя създават впечатлението, че си попаднал в приказно царство.  Докато вървиш по алеите, неусетно попадаш на следващото ниво - в градината на Любовта. Тук всяко растение пръска аромати, но като концепция е издържана в италиански стил. На най-високата тераса (на 37 м. над водното ниво), се намира градината в английски стил. Тук човешката намеса е ограничена, а природата е оставена на воля. Имахме щастието да посетим градината с азалиите, която е най-пъстра през пролетта. Следващата „бурна вълна” на туристически интерес е през май, когато цъфтят розите. Неслучайно тук неотдавна се състоя сватбата на една от наследничките на фамилия Бормео- теревизионната журналистка Беатриче, която се врече във вярност на принца на Монако Пиер Казираги.


Градните в бароковия замък на Изола Мадре    Снимка: Лилия Лозанова

На следващия остров – Изола Мадре усещането, че си в някакъв сън продължава. Десетината минути пътуване с корабче и прекрасните гледки наоколо само поддържат блажения унес. Отново замък, заобиколен от ботаническа градина, сред която се разхождат само че пъстри пауни. Друг тип красота има  островът на рибарите - Изола деи Пескатори. Покорява с живописната си броеница от къщи, калдъръмените си улички, от пристанището и десетките си ресторантчета. В тях може да за прилична сума да се хапне „домашна“ италианска храна.


Градините на разкошната вила Карлота край езерото Комо     Източник: SunTravel, www.suntravel.bg

Лаго ди Комо е езерото, известно като най-красивото.
Тук природната хубост се съчетава с невероятна архитектура на вилите по бреговете му, потънали в прекрасни градини. Романтиката е напълно по италински, защото тук е Меката на приложните изкуства. Сред посещаваните населени места са Беладжио - живописно разположено на полуостров между двата ръкава на езерото. Задължително туроператорите предлагат разходка до съседното населено място Брунате, до което се стига със зъбчата железница. Тук в къща, надвиснала над езерото е прекарал последните си дни Пенчо Славейков и е починал през 1912 г.


От високото се разкрива невероятна гледка към изумрудените води. Което и късче да посетите на трите италиански езера, ще имате чувството че сте попаднали в приказка по италиански. 

 

Автор: Лилия Лозанова
Закони Нормативна база Коментари