Интериорно осветление, скрито осветление

На нашите въпроси отговориха www.maxiel.com и www.concepta-bg.com.
15.09.2008
Весела Маркова
651
проект, осветление, скрито осветление, електроинсталация, интериорно осветление

На планирането, на интензивността и позиционирането на отделните осветителни тела обикновено не се обръща внимание навреме. Кой е най-ранният етап - при изграждането или ремонта?

C: Вариантите са два – в зависимост от състоянието на апартамента. Ако жилището е новостроящо се – най-оптималният вариант е при предварително изготвен и одобрен интериорен проект, собственикът да подаде обратна информация към строителя за позициониране на видовете осветителни тела, за да не се налагат корекции в последствие;

При старо или завършено вече жилище за съжаление задължително ще се наложат корекции в електрическата инсталация, съобразени с проекта, които се подават към ремонтната група, извършваща ремонта на етап груби строително-ремонтни дейности.М: Добре е собствениците на новостроящи се жилища своевременно да помислят за функциите и разпределението на жилищните площи и да преценят искат ли да получат нещо по-различно, като възможности, от заложените в основния проект. С помощта на интериорен дизайнер, или сами, биха могли да направят обстановката в дома си много по-приятна и функционална.

Важна част от това планиране е предвиждане на осветеността на различните зони и разполагането на електроинсталацията по принцип. Това може да се направи и при последващ ремонт, но доста по-скъпо и изнервящо. За съжаление, когато става въпрос за старо жилище, къртенето е неизбежно. Но колкото и неприятно да звучи, по-добре при ремонта да се поразкърти, отколкото години наред след това да страдаме заради нереализирани своевременно възможности.

Още повече, че много стари жилища, с проектирани преди много години инсталации, въобще не отговарят на съвременните изисквания, а понякога са и опасни и подмяната на електроинсталацията често е наложителна.

Не рядко вървим по обратният ред първо си харесваме осветително тяло като дизайн, после решаваме къде да го поставим и така твърде често се налага да се извеждат нови електрически инсталации. В тази връзка кои са основните правила за едно добре планирано осветление в различните помещения на жилището?

 

C:
Нашият съвет е да се изготви интериорен проект или да се проведе консултация със специалист, за да може своевременно да се определят позициите на осветителните тела, ключове, контакти и други изводи.

За най-взискателните клиенти предлагаме консултация с ел. инженери и използване на специален софтуер, който в зависимост от пространството, достъпа в него на естествена светлина и мебелировката, изчислява точното необходимо количество светлина. Този подход често се прилага и за обществени пространства – магазини, заведения.

М: Какво бихме направили ако си харесаме картина? Купуваме я, а след това избираме място за нея. Какво лошо има да си купим осветително тяло и след това да го поставим на място, което сме решили че е подходящо за него? Е, вероятно ще е свързано с известни неудобства по прекарване на захранването, но и за осветяване на новата ни картина може да се наложи подобна дейност.

Макар че, най-добре е още при проектирането и реализацията на електроинсталацията да предвидим какъв тип осветление искаме, да заложим необходимата инсталация, но да си оставим и допълнителни възможности за развитие. Удобни за допълнително развитие на инсталациите са системите за сухо строителство.Интересно осветеното жилище прави впечатление, добре е и да съществуват няколко различни опции за осветяване на всяко едно помещение. Как да подберем подходящото осветително тяло спрямо функцията и нашите навици и предпочитания.

C: Много зависи от функцията на помещението. В последно време тенденция е луничките да присъстват във всяка част на жилището, но трябва да се знае, че те са по-скоро интериорно, отколкото основно осветление – светлината им е насочена, а не разпръсната като на обикновените осветителни тела.

Може да се разчита само и единствено на тях в малки помещения като антрета и бани, като в баните задължително трябва да са влагоустойчиви. Има абревиатура, по която човек може да се ориентира за това – на опаковката трябва да е отбелязано IP 44 или IP 54.

Затова добре е в едно помещение да има основно осветително тяло и лунички, които да се включват от отделни ключове, за да може човек в зависимост от желанието да има избор за различна осветеност. Често ключът за осветлението е комбиниран и с така наречения „димер” – бутон, с който чрез завъртане можем да контролираме количеството на светлината.

М: Ако предварително сме обмислили функционалното предназначение на отделните помещения и кътове, реализацията на осветлението се свежда до покриване на изискванията. Така, на места, на които се предполага покриването на различни функционални предназначения, е хубаво да предвидим възможности за няколко типа осветление.


Например в хола, когато очакваме гости, хубаво е осветлението да е обилно, което обаче ще ни дразни ако решим просто да погледаме телевизия, когато ще ни е достатъчно разсеяно и приглушено осветяване. А ако желаем да почетем книга, ще ни трябва локално осветление на предпочитания за това кът. Затова най-добре е създаването на различни възможности, които да можем да ползваме според нуждите си и колкото по-богати са тези възможности, толкова по-добре.

Все по-често в домовете се залагат и системи за светлинни акценти. Било просто светлинни петна или изграждане на динамични светлинни пана с компютърно управление. Възможности има много и в голяма степен са ограничени само от фантазията и възможностите на собствениците.
 
За нашите читатели ще бъде интересно да научат повече за специалното осветяване на доста популярното напоследък „Домашно кино”.

C: В такъв тип помещение светлината трябва да е мека и приглушена – обикновено се залага така нареченото скрито осветление /луминесцентни пури или LED маркучи скрити в окачен таван от гипскартон/.Също така могат да се вградят осветителни тела в стените или пода на салона.

М: При гледане на телевизия и филми, най-подходящо е меко, приглушено и разсеяно осветление. Ярката светлина в стаята, освен че изморява и разсейва, ни кара допълнително да усилваме яркостта и контраста на телевизора, което освен допълнителна умора на очите, предизвиква и скъсяване живота на екрана.

 

През различните сезони интензивността на естественото осветяване на жилището също варира, как правилно да планираме осветлението, така че никога да не ни липсва светлина, но и същевременно да не хабим излишна електроенергия с прекалено осветяване?

C: Хората имат различно разбиране за светло и тъмно. За да не ни липсва светлина – добре е да поставим 2-3 варианта на осветление и да ги комбинираме през сезоните. Например, една стояща лампа за под е както аксесоар, така и вариант за допълнително осветление.

М: За насочено осветление масово се използват “лунички” или спотове с възможност за насочване. Скритото осветление удачно се реализира с луминисцентни източници на светлина.

Все по широко приложение и в двете направления намират източници на светлина с използване на светодиоди (LED). Те позволяват както насочено осветяване, така и разсеяно в зависимост от разполагането и групирането им.

Дават големи възможности за статични и динамични цветови ефекти, а тенденциите са и за създаване на осветители за основно осветление. При това със значителна икономия на енергия и живот далеч надхвърлящ ползваните масово сега източници на светлина.

Много хора се интересуват и от възможностите за пестене на енергия, чрез рационално използване на осветлението. Какви са съвременните технически средства и системи за управление на осветлението? До каква степен са приложими в частните жилища?C:
Най-елементарният начин за пестене на енергия, който всички познаваме са енергоспестявящите крушки. Нещо интересно е една система за контрол и систематизирано управление на жилището. Вече се предлага и в България. При нея чрез миникомпютър човек може да управлява всички електрически уреди в дома – например по интернет от офиса можете да си включите фурната или пералнята в къщи.

Да зададете на климатика близка до желаната температура, така че като се приберете да не се налага да наваксва голяма амплитуда – така климатикът не се претоварва и се пести енергия.

М: За целта е целесъобразно създаването на възможности за постепенно включване на различен брой осветители. Това може да означава включване на различен брой светлинни източници в едно осветително тяло, или използване на няколко отделни осветителни тела. Голямо приложение намират и “димерите”, които позволяват плавно регулиране на силата на светене на едно или няколко осветителни тела.

Всъщност, колкото повече възможности имаме за комбиниране на различни източници на светлина и регулиране на силата на светенето им, толкова по-лесно е да подберем необходимото ни за даден момент ниво на осветяване, което да не води до преразход на все по-скъпо струваща енергия.

Осветяването на детайлите създава разнообразие и драматизъм, напоследък във все повече домове се инсталира насочено и скрито осветление. Какви са вашите препоръки при избора и позиционирането на тези видове осветление?

C:
Както вече споменахме, тези осветления са интериорни – обикновено се поставят в окачени тавани или ниши от гипскартон.

М: Все по-често системи, наложили се в обществени сгради, намират приложение и в домовете ни. Енергоспестяващите лампи са намерили място в много домове. А вече е напълно достъпно и ползването на датчици за движение и/или присъствие за управление на осветлението в антрета, коридори, санитарни и обслужващи помещения, което води до икономия на енергия, а и до подобряване на комфорта при ползване на тези помещения.

Започва и навлизането на централизирани системи за управление, които освен до икономии водят и до значително увеличаване на възможностите за потребителите.

И накрая вашите чисто практически съвети как да бъдат избегнати най-често срещаните грешки и разочарования от не добре обмислената схема за осветлението?

C: Да се потърсят специалисти – дизайнери или консултанти в магазините за осветление. Защото много често ни се налага да коригираме вече допуснати грешки в тази насока от страна на собствениците и така те си плащат двойно за едно и също нещо!

М: Единственият начин е с предварително внимателно обмисляне и консултации. И без икономии. Стойността на електроинсталацията е относително много малка като дял от стойността на едно жилище, а икономиите могат да доведат не само до неудобства, но, в някои случаи, и до риск за живота.

Автор: Весела Маркова
Закони Нормативна база Коментари