Настроение, провокирано с цветове

Колкото и тривиално да звучи, сивотата убива.
15.05.2009
Весела Маркова
752
интериор, декорация, дизайн, обзавеждане, жилище
Източник: Още за къщата, снимки: Милена Конакчиева

Интериорен дизайн: Хадар ШАМАЙ, sagoodara@gmail.com, Ринат ШВАРЦ, rinat1811@gmail.com
Фотограф: Милена Конакчиева


Колкото и тривиално да звучи, сивотата убива. Обграждането с неутрални и посърнали цветове въздейства подсъзнателно по същия начин - апатично и меланхолично. Привидното спокойствие на неутралните тонове всъщност не води до спокойствие в обстановката, по-скоро създава усещане за скрито и потиснато напрежение. На другия полюс стои цветът. С помощта на ярките, наситени цветни нотки в интериора и най-мрачната обстановка оживява.

Декорация

Когато, прибирайки се у дома, пред погледа грейва свеж и лъчезарен цветен акцент, у човек се пробужда необясним прилив на енергия...

За младите дизайнерки от Израел Хадар и Ринат играта с цветовете е истинско предизвикателство. Жилището, което ви представяме тук, е едно доказателство как настроението може да бъде провокирано с цветове. Като цяло апартаментът въздейства ободряващо, зарежда с енергия посетителя и раздвижва любопитството на възприятията. Първото и най-силно впечатление се дължи на бялото, което дизайнерките щедро са използвали като цвят за стените и пода.


То отваря пространството, отразявайки светлината, и настройва сетивата да търсят детайла. Веднъж свикнал с ослепителното бяло, следващият поглед започва да открива разликите в него - текстура и нюанси.


Декоративната стена, разположена точно срещу входа, се оказва не просто бяла, покритата с облицовъчни тухлички стената е допълнена от огледало с бяла орнаментална рамка и кожена конзолна маса, дискретно напомнящи съвременен английски интериор.
 
Като баланс на бялото и свеж акцент дизайнерките са избрали сложен, приглушен, пастелен цвят - зелена маслина, който откриваме, интерпретиран в различни варианти - използван е за стената зад TV сета, в кухнята, като “приземяващ” тон на яркото зелено на шкафовете, в дневната като дамаска за меката мебел и осветителното тяло, и разбира се, зелената маслина присъства елегантно и артистично като цвят, вмъкнат в аксесоарите.

Следващият акцентен цвят, който, въпреки че е използван доста по-пестеливо, сякаш доминира и дори превъзхожда зеленото по сила, това е мекият червен цвят - в килима и аксесоарите. Удивително хармоничен е подборът на предметите за декорация. Неуловимата нишка, която ги свързва, на пръв поглед не се набива на очи, а само поражда интерес. Долавя се единствено приятното цялостно въздействие на създадената атмосфера.

Проследяването на идеята при аранжирането на аксесоарите се оказва също толкова приятно и неусетно става ясно как всичките платна и дребни детайли в действителност са част от генерална концепция, внасяща живот в интериора. Как е постигнато това?

Дизайнерките споделят, че са се забавлявали през цялото време, декорирайки дома, защото са оставили идеите да се развиват в хода на действието. По стените откриваме интересни кадри, запечатани от фотообектива на Ринат, за която фотографията е хоби, принтирани върху канава и опънати върху дървени рамки. Творческият поглед на младата дизайнерка е бил запленен не от какво да е, ами от може би отдавна загубилата интерес за нас гледка от сергиите на Женския пазар. Обичайната за нас картина тук изглежда поразително различна, видяна през очите на човек, за когото тя представлява автентична черта на българския бит.Ефектът е достатъчно силен, за да ни накара да се вгледаме в тези кадри, виждайки и откривайки нещо ново. Едроразмерен принт на друга фотография на Ринат привлича погледа в дневната. Оказва се, че и екзотичното личице на усмихнатото момиченце също е част от нашата действителност, детенцето е заснето в детската градина на дъщерята на фотографката.


Още три платна в дневната допълват цветовата гама, този път абсолютно преднамерено. Тези три компютърни образа са създадени с цел да балансират и обединят цветната хармония в помещението. Жизнерадостното настроение блика и от специално подбраните арт предмети, керамика и текстил, авторски творби на български художници.

Функционалност
Жилището е с площ от 83 кв. м, включващи обширна тераса и общи части. Интериорното му обзавеждане и оформление отнема 2 месеца. Разполага с две спални - родителска и детска, дневна и баня. Интересното като разпределения тук е ситуирането на банята в средата на апартамента, така че тя от всичките си страни може да бъде заобиколена. Входът й е ориентиран на север, непосредствено до двете спални. Оригинална е и идеята за разполагането на кухнята, по цялото протежение на стената на банята, откъм невидимата от входното преддверие страна.
 
Постигнат е баланс между прекомерната изолираност и излишната показност на кухненската част, която е едновременно отделена и въпреки това остава свързана с дневното помещение. Шкафовете заедно с вградените домакински уреди са разположени по цялата стена.
Срещуположно на тях се разиграва мозайката от вече споменатите “култови” кадри от Женския пазар. Удобната и практична кухня напълно подхожда на съвременните разбирания за ефектно и неангажиращо приобщаване на функцията приготвяне на храната към функцията забавление и отмора на дневния тракт.
 
Концепцията продължава и в дневната, където масата-бар за хранене е изработена по поръчка и чертеж на дизайнерките, за да пасва на конфигурацията и размерите на помещението. Масата съчетава няколко функции - трапезарна маса, кът за закуска и бързо хранене и мокър бар. Допълнителна ниска масичка от стъкло допълва къта с меката мебел.

 
Банята и детската стая. Снимки: Милена Конакчиева

Двете дизайнерки успяват майсторски да прикрият газов бойлер, монтиран в единия от ъглите на дневната. Изградената “кутия” от гипсокартон почти не се забелязва, а артистично вмъкнато пано върху нея представлява врата за достъп до уреда. От гипсокартон са изградени и няколкото рафта в дневната.
 Спалнята е решена тематично. Снимка: Милена Конакчиева

Спалните са решени тематично. Детската е решена с възможно най-много свободно пространство, декоративна стена в ярко розово за акцент, функционална мебел и жизнерадостна декорация. В родителската спалня тоновете са по-умерени, мебелите са разположени рационално, така че да разкриват прозорец с височина от пода до тавана.И тук не липсва жизнерадостната нишка. Арт елементи разведряват обстановката, внасяйки свежест и колорит.
 

Автор: Весела Маркова
Закони Нормативна база Коментари