Изкуствено състаряване на мебели

За да придадете използван от години вид на нови мебели или на част, която искате да монтирате на стара мебел, трябва да се запознаете с технологията на състаряване.
15.07.2007
Още за къщата
1737
мебели, шкафчета, състаряване

За да придадете използван от години вид на нови мебели или на част, която искате да монтирате на стара мебел, трябва да се запознаете с технологията на състаряване. За целта би било много добре, ако проучите особеностите на дадения стил от минали времена и да се опитате да имитирате характерния за този стил вид на мебелите. Състаряването на мебели от дърво прилича повече на реставраторска работа, отколкото на декоративно боядисване. Сред новите реставраторски методи има един, който се основава на специално третиране на горната повърхност и с който може да се постигне античен външен вид. Вместо да се мъчите да отстраните следите на времето, просто добавяте още следи и резултатът е още по-ценен.

Необходими са ви следните инструменти и материали: стар ключ, дръжки за шкафчета, отвертка, различни клещи, чук, две четки за рисуване № 7 с естествен косъм, гласпапир за шлайфане, метална вълна, смес за запълване на порите, гъба от кокосови влакна, байц с цвят на тъмна череша, пчелен восък, матов лак.

Античният вид придава на мебелите тежест и достойнство. Той изпъква, особено когато скрин или шкаф е поставен самостоятелно в антрето или коридора.


     
Външният вид на шкафа преди състаряването.
Първо със стар ключ, пирон, чук или друг остър предмет оставете няколко следи върху горната повърхност, за да имитирате дългогодишно ползване.


   
След това шлайфайте много внимателно и прецизно навсякъде горната повърхност. Следващата стъпка е да се покрие повърхността с байц с цвят на тъмна череша. След като изсъхне байцът, търкайте дълго време повърхността с кокосови влакна, за да доизгладите и да подчертаете естествените жилки на дървото.


   
Нанесете тънък слой грунд, смес за запълване на порите и изчакайте и този слой да изсъхне добре. Накрая с метална вълна нанасете тънък слой пчелен восък. С помощта на линеал определете местата на дръжките и с бормашина подгответе дупките за винтовете.


   
Вече можете да завинтите дръжките на всички чекмеджета. Готовата мебел има нов успешно постигнат античен вид.

Автор: Още за къщата
Закони Нормативна база Коментари