Новаторски архитектури от Латинска Америка.

Фрешлатино 2 е пътуваща изложба, която беше представена в Пловдив в рамките на One Architecture Week 2016.
13.11.2016
Рока България
387
roca, Институт Сервантес, Изложба, архитектура, Институт Сервантес
Институт Сервантес и Рока България представят проекта Фрешлатино 2
Източник: Рока България

„Когато архитектурата не е самоцел, а медиатор и катализатор за развитието на колективни проекти“ : Фрешлатино2, второ издание на проект за иновативни архитектурни проекти, подкрепян и развиван от Институт Сервантес от 2009 година насам.

Проектът с куратори  Ариадна Кнатис и Андрес Хаке  обхваща  полезни архитектурни практик от Испания, Латинска Aмерика и България и ще бъде представен от 18:00 часа в изложбената зала на Roca на бул. Мария Луиза 16 на 17.11.2016

Институт Сервантес и Рока България представят проекта Фрешлатино 2 с участието на три български архитектурни студиа и техните проекти „Читалнята“, „Фрагмент“ и „Спаси София“, представени в рамките на One Architecture Week 2016. Директорът на международния архитектурен фестивал Любо Георгиев ще разкаже за Фрешлатино 2, както и ще представи видеоинсталация за творчеството на избрани испански и латиноамерикански архитектурни студиа, част от международна онлайн платформа за обмяна на опит и полезни архитектурни практики, свързани с архитектурата на участието и в диалог с обществото.

Фрешлатино 2 е пътуваща изложба, която беше представена в Пловдив в рамките на One Architecture Week 2016. На всяка своя спирка изложбата събира и местни архитекти, които споделят начина на работа, който изложбата промотира. Кураторите избират по няколко от тези архитекти и включват тяхната работа сред проектите, показвани във Фрешлатино 2. Проектът включва филм за работата на 12 испански и латиноамерикански архитектурни студиа, селектирани от Ариадна Кнатис и Андрес Хаке, част от онлайн платформа за обмяна на опит и полезни архитектурни практики, свързани с архитектурата и участието ѝ в диалог с обществото. След оценка на международно жури, две български тези студия ще бъдат включени в бъдещите спирки на изложбата. До момента Фрешлатино 2 е била в Мадрид, Берлин, Лондон, Прага, Краков, Токио, и др.

Трите архитектурни студиа:

Сдружение "Фрагмент" е неправителствена организация, създадена с цел да подпомага качественото и устойчиво развитие на градската среда и да улеснява участието на гражданското общество в изготвянето и реализирането на местни, регионални и национални политики за нейното развитие. Основна предпоставка за постигането на горните цели и основна дейност на “Фрагмент” е създаването, популяризирането и прилагането в рамките на конкретни начинания по развитието на градската среда, на механизми за взаимодействие между граждани, институции и бизнес, базирани на интер- и транс-дисциплинарни методи за анализ и взимане на решения.

Сдружение за градски читални е неправителствена организация, която разработва проекти за насърчаване на четенето и популяризиране на книгите в градска среда. Първият успешен проект на организацията е читАлнЯта в Градската градина на София, която само за година се превърна в едно от любимите книжни места на столичани. Тя осигурява бърз, лесен и атрактивен библиотечен достъп до нови книги от съвременната българска и световна литература, а междувременно активно ще комуникира културата на четене в столицата. 

„Спаси София“ е гражданска интернет инициатива, целта й е да идентифицира проблемите на град София и да предложи адекватни решения за тяхното отстраняване. Членовете на инициативата вярват, че София може да се превърне в един подреден, модерен, зелен, иновативен и човешки град. Организацията е водена от идеята, че гражданското общество трябва да заеме незаменимо място в управлението на града и да бъде от полза за общината със своите идеи, като същевременно бъде и така необходимият коректив.  Вярва в положителните промени и превръщането на София в един образцов, европейски град. 

Автор: Рока България
Закони Нормативна база Коментари