Хортензията Hydrangea

У нас се отглеждат няколко вида хортензии. Те са подходящи за акценти около пейки, беседки и алеи. Можете да видите хортензията и в ролята на жив плет. Вирее еднакво добре и в съд, и посадена направо в градината.
05.10.2008
Още за къщата
286
Hydrangea

Макар че корените на произхода ù са в далечен Китай и Япония, хортензията отдавна е намерила място в Европа и е станала неотделима част от градината, ако искате да и придадете стил рустик. Можете да я видите в английската градина ù в българския селски двор.

У нас се отглеждат няколко вида хортензии. Те са подходящи за акценти около пейки, беседки и алеи. Можете да видите хортензията и в ролята на жив плет. Вирее еднакво добре и в съд, и посадена направо в градината. Тя е много атра ктивна, когато е засадена в дървено сандъче с метални обръчи. Най-често срещаният сорт Hydrangea macrophylla е храст с голи и изправени клони, с големи елиптични листа или широки яйцевидни с назъбена периферия, а цъфтящите съцветия са едри и топчести.
 
Има сортове с гроздовидни съцветия, но у нас те не са популярни. Хортензията достига височина до 1м и ширина до 1м. Цъфти през юни–юли. Ако искате да размножите хортензията, това трябва да се направи чрез полувдървесинели резници.

Те се вкореняват през юни-август. Със семена хортензията се размножава много рядко, и то само за селекционни цели. Цъфтящите хортензии имат нужда от много вода. Ако засъхнат до увяхване, листата им може да пострадат много. Ако ги поставите в голям съд с вода, листата могат да се съживят, но върховете им остават засъхнали. След поливане в подложката не трябва да остава вода, защото корените ù не понасят излишната мокрота. Те загниват много бързо и загиват.Сортовете на Hydrangea macrophylla са със бели, розови, пурпурни и сини цветове. Розовите сортове лесно можете да превърнете в сини, като добавите в почвата 2% разтвор на алуминиев сулфат. Белите хортензии не се оцветяват. Има хортензии с топчести цветове и с плоски съцветия, като е оформен външен пръстен от отворени цветове. Те имат две основни изисквания, за да цъфтят и да се чувстват добре – хлад и непрекъснато влажна почва. След прецъфтяване трябва да отрязвате наполовина стъблата. Температурата, при която може да се запази жива вашата хортензия през зимата,в е 7 °С.Те обичат слънчевата светлина, стига тя да е не е пряка. Почвата трябва да е непрекъснато влажна през пролетта до есента, като не трябва да поливате с варовита вода. От време на време можете да пулверизирате листата на растението. След прецъфтяването е препоръчително да я пресадите и да продължите да я поливате и подхранвате.

Автор: Още за къщата
Закони Нормативна база Коментари