Преобръщане с модерен ремикс

Една порутена каменна къща придобива зрелищна визия на модерна вила след активната намеса на архитектите от ZEST architecture.
01.01.2015
Антоанета Салфидж
1931
реконструкция, пасивна къща, архитектура, преустройство, къща в планината
Източник: http://www.zestarchitecture.com; Снимки: Jesus Granada

Име на проекта: Villa CP
Местоположение: Girona, Spain
Застроена площ: 440 m²,
Градина: 1 ha
Проект: януари 2010 – септември 2011
Строителство: януари 2011 – март 2013
Архитекти: Co Govers and Joana Ramalhete (ZEST Architecture)
Строител: Construccions Edinou, SL
Озеленяване: Co Govers
Фотографи: Jesús Granada, Eugeni Pons, Elisenda Arnau
Чертежи: ZEST Architecture

Старата постройка се намира в местност, заобиколена от дъбова гора, в далечината на която се вижда Средиземно море. Собствениците осъзнават уникалните природни дадености на мястото, но не желаят да използват имота в автентичния му вид. Местните строителни разпоредби препоръчват къщата да се реиновира, но без видими външни разлики. Собствениците обаче предпочитат нещо по-модерно, по-грандиозно и луксозно като пространство на обитаване.Снимки: Jesús Granada, Eugeni Pons, Elisenda Arnau

С проекта по преустройство и обзавеждане на вилата работят архитектите Co Govers, Joana Ramalhete от архитектурното студио ZEST architecture.
Основната им задача е, да създадат модерен, луксозен имот в стара каменна черупка. На пръв поглед автентичната консервативна сграда се превръща в шикозна вила, отворена към природата от всички страни до степен на плавно промъкване на пейзажа във вътрешните пространства. Къщата се намира на стръмен склон, което пък прави възможно нивата на сградата хармонично да се приобщят към естествените тераси на градината.Снимки: Jesús Granada, Eugeni Pons, Elisenda Arnau

Архитектите решават по един малко странен на пръв поглед начин да се съобразят с изискване на запазване автентичността на къщата, като „съхранят“ старата функционалност на етажите. По времето, когато домът е бил строен, първият етаж бил населяван от животните на фамилията, които освен друго са и работели като екологичен генератор за отопление на дома. Сега, макар и такава „зелена“ инициатива да не е популярна и дори да изглежда куриоз, тази функционална планировка бива запазена, но в по-различен вариант.

Снимки: Jesús Granada, Eugeni Pons, Elisenda Arnau

На първият етаж се организират всички спални на дома, което ги прави сенчесто и прохладно място през зимата. Дневните зали се организират на втория етаж и така се възползват от чудесните гледки, а терасите имат перфектен ориентир към слънчевото южно изложение в района и разположения в двора басейн.Снимки: Jesús Granada, Eugeni Pons, Elisenda Arnau

Реиновираната къща се отличава и с модерни екологични характеристики. Сградата е с много висок коефицент на пасивна къща заради изолацията й от корк, която се произвежда в областта. Каменните стени са допълнително покрити отвътре с панели от слама и глина. Така каменната стена остава отворена дишаща конструкция, която пази топлото през зимата и го държи навън през лятото.


  
Снимки: Jesús Granada, Eugeni Pons, Elisenda Arnau

Архитектите проектират и широки плъзгащи се прозорци, които изчезват в стената и така през лятото остават къщата отворена за околната среда.


Сградата разполага и с геотермална инсталация за отопление и топла вода, с която се осъществява цялостната климатизация без нужда от климатик през лятото. Скоро в къщата ще се инсталира и хибридна ВЕИ система от слънчеви панели и ветрогенератор, която ще осигурява електрическата мощност на имота.


Снимки: Jesús Granada, Eugeni Pons, Elisenda Arnau

Вилата на ZEST architecture е номинирана в архитектурния световен конкурс WAN Awards в категория HOUSE OF THE YEAR ENTRY 2014 , организаторите на който ни съдействаха за тази публикация.

Автор: Антоанета Салфидж
Закони Нормативна база Коментари